4 DRÖMKÖK ATT ÄLSKA

Årets kökstrender är personliga. Ombonat, hantverksmässigt och noga utvalt ska det vara. Lekfulla loppisfynd blandas med minimalistiskt allvar. Färgstarka och rustika lantkök i brittisk stil samsas med minimalistiska funkiskök och skandinaviskt lätta kök med ”möblerad” känsla i köksbutikerna.

Låt dig inspireras av 4 utvalda drömkök!

RETROFLIRT MED 50-TALET

 

Vilken charmig känsla av svenskt folkhem! Alla retrodetaljer från femtiotalet finns i det här köket: Trasmattan på golvet. Redahyllorna på väggen. Och så de typiska målade luckorna. Välkommen till Tibroköks retropärla Gröndal.

Visst började fler och fler kvinnor yrkesarbeta under 50-talet. Men den duktiga hemmafrun, som rörde i kastruller vid elspisen i det blänkande nya köket med kylskåp, var ändå något av ett ideal.

Köket Gröndal är Tibroköks flirt med 50-talets funktionalism. Raka linjer, släta ytor och avskalad design, precis som då. Och med de där klassiska överfalsade luckorna, som var så populära på den tiden — ett mellanting mellan innanförliggande och utanpåliggande luckor, med synliga gångjärnspinnar som ligger utanpå stommen.

I Gröndal-serien väljer du mellan luckor i i ekfanér i två olika ytbehandlingar, mattlack eller sidenvit, respektive målade luckor i olika nyanser. Missa inte detaljerna som sätter pricken över i, som till exempel de typiska redahyllorna i glas och bänkskivan i Sigvard Bernadottes numera kultförkarade Virrvarr-mönster.

Som du kanske misstänker är köket inte retro alltigenom. Insidan och alla funktioner är högst moderna, precis som de andra köken i Tibroköks sortiment. Luckorna är försedda med djuddämpning, lådorna inredda med smarta förvaringsmöjligheter och istället för 1900-talsspisen hittar vi en infälld induktionshäll som reglerar temperaturen exakt. Ett perfekt kök för dig som vill inreda tidstypiskt men som ändå längtar efter de moderna kökens funktionalism!

Se mer på www.tibrokok.se

 

SNICKERIHANTVERK IN I MINSTA DETALJ

 

På insidan av ett av köksskåpen står det prydligt ingraverat med lödpenna: Karl Janestad. Det är namnet på snickaren från Himlekök som handtillverkat det gröna köket med restaurangkänsla hemma hos Johan och Anne.

När Johan och Anne skulle välja nytt kök till våningen i Göteborg ville de ha ett rum med känsla av restaurangkök, ytor som var lätta att hålla rena och köksmaskiner av högsta klass, med matlagningsfunktioner som de längtat efter. Martin Olander på Himlekök utformade det nya köket tillsammans med Johan och Anne, med köksön i centrum, de rostfria detaljerna, köksskåpen på ben och så den helkaklade väggen med mörk fog mellan de vita kakelplattorna, så som det brukar vara i restaurangkök.

— När vi träffades hade de redan tänkt ut en rad smarta lösningar som de gärna ville ha i köket, som det öppna skåpet med plats för skärbrädor med avrinning under och en vertikal fläkt, vilket ger mer utrymme för kocken. Köket är även indelat i olika stationer som planerats så att diskstation, dukstation och matlagningsstation inte stör varandra, säger Martin.

Himlekök är ett litet kökssnickeri och tillverkar en begränsad mängd kök per år. Det finns inga standardkök i sortimentet utan varje beställning skapas i snickeriet efter kundens önskemål. Köken tillverkas i alla stilar: klassiska och moderna, personligt nyskapande och tidlöst eleganta. Själva hjärtat i verksamheten är de 12 möbelsnickarna som bygger kundernas inredning från början till slut, och varje köksprojekt har en huvudansvarig snickare. I Johan och Annes fall blev snickare Karl Janestad ansvarig för det nya köket.

Se mer på himlekok.se

SKANDINAVISKT LJUST

 

Ljusa nyanser. Lätta linjer. Massor av dagsljus. Här är köket från Vedum för dig som gillar den skandinaviska designtraditionen. Allra helst när den är kryddad med en nypa industridesign.

När Vedums köksdesigners inredde det här ljusa rummet inspirerades de av naturens egna material och av den numera världskända, lätta och luftiga skandinaviska designtraditionen. Köket passar perfekt i någon av de många anrika gamla industrilokaler som inretts till bostäder på senare år. Sådana som det finns så gott om i storstäderna nuförtiden. Köksformgivarna har nämligen kombinerat den skandinaviska designen med flera inslag av industridesign i det här köket från Vedum Kök & Bad: Den rostfria spisen på ben. Fläktkåpan med sin typiska form. Lamporna ovanför köksön, med sin slitna rostiga look. Och så det klassiska kaklet som klär väggarna: 15×15 cm i storlek, satt omlott och med en mörk fog, precis som i de gamla fabrikerna förr i tiden.

Luckan är slät och lättplacerad och döpt till Maja, här i nyans mellangrå (finns för övrigt i de flesta färger på NCS-skalan). Om du vill kan du kombinera den släta luckan med vitrinluckan i samma serie — du väljer mellan klarglas och gråtonat glas, efter eget önskemål.

De släta luckorna med de strama linjerna blev i det här köket helt utan handtag. Istället är de försedda med pushfunktion. För att liva upp helhetsintrycket har dock vitrinskåpet till vänster fått handtag i mörkt läder — en läcker detalj — medan skafferiet med skjutdörrar har ett rostfritt handtag, också det med läderinslag.

Läs mer på www.vedum.se

  

PERSONLIGT I BLÅTT

 

Öppen planlösning, breda plank på golvet och en köksö i centrum. Amandas och Johns nya kök från Puustelli är en rymlig dröm, med flödande ljus och och blåa furuluckor.

När lägenheten under blev till salu skrotade John och Amanda tankarna på att köpa nytt och större och köpte den istället. Sedan gjorde de om lägenheterna till en enda, i två våningar på totalt 116 kvadrat. Det nya kök är väl tilltaget. Det råder brist varken på arbetsyta eller förvaringsutrymme: skåpen går ända upp till det höga taket, och när bänken under skåpen, mellan spishäll och vatten, inte räcker till finns det gott om extra utrymme på den rejäla köksön. Spegelluckorna i borstad furu är målade i en ganska mörk, blå färg.

– Jag visste redan från början att jag ville ha någon färg på köket. Det blir mer som en möbel då, istället för att bara smälta in i väggarna, säger Amanda Elander.

Även golvet är i furu. John gillar idén med att hålla nere på antalet material i hemmet. När furuträt borstas pressas mjukare trä in, medan det hårdare trät står emot borstningen och skapar en reliefeffekt, påtaglig både för blicken och huden. Köksinredaren Margareta Olsson på Puustelli hjälpte paret att rita upp det kök de tänkt sig.

— Hon hjälpte också till mycket med hur vi skulle placera inredningen, till exempel var diskmaskinen ska placeras i förhållande till diskhon, säger Amanda.

Text Per Torberger, foto Martin Cederblad, stylist Helene Holmstedt.

Se mer på www.puustelli.com