Inred med GLAS

Lifestyle i samarbete med Schüco

Text Ulrika Lindgren
Foto Kasper Dudzik, Åke E:son Lindman, Michael Perlmutter

Att inreda med glas blir allt mer populärt. Finns det något vackrare än att släppa in naturen och dagsljuset utanför med stora glaspartier? Melinda Lemke på tyska Schüco, världsledande systemleverantör av fönster, dörrar och fasader, berättar om möjligheterna.

Ny_melinda
Melinda Lemke är marknadschef på tyska Schüco International KG, som är världsledande systemleverantör av fönster, dörrar och fasader för både hemmet och kommersiella byggnader. I sortimentet finns fasader, glastak, uterum och vinterträdgårdar, fönster, entrédörrar, skjutdörrar och vikdörrar i glas och aluminium och av högsta kvalitet. Återförsäljare av Schücos produkter, Schüco Premium Partners, hittar du på www.schueco.se.

Drömmer du om stora glasväggar som öppnar mot naturen utanför? Ett uterum eller en vinterträdgård som förlänger den varma säsongen och ger huset ett ”extra rum”? Eller kanske glasade skjutdörrar ut mot terrassen eller balkongen?

Melinda Lemke är marknadschef på tyska Schüco, världsledande på lösningar i glas- och aluminium för hemmet, och hon tycker att det är fantastiskt roligt att det har blivit så enkelt och också relativt prisvärt att använda glas både i husfasader och i interiörer.

– För bara 20 år sedan var utbudet begränsat. Då var det dyrt att använda glas, och det fanns få energieffektiva och miljövänliga lösningar. Idag finns alla möjligheter på marknaden. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna! Vi på Schüco prioriterar design och hög kvalitet, säkerhet, komfort och energieffektivitet. Våra system ger dig trygghet mot både väder och inbrott, och säkerställer ett behagligt inomhusklimat och god luftkvalitet. De byggs av glas och aluminium, ett underhållsfritt och hållbart material med lång livslängd. Exempel är vår passivhuscertifierade glasfasad i panoramadesign (FWS 35 PD) för maximalt ljusinsläpp. De många tekniska lösningar som utvecklats under de senaste åren gör livet bekvämt. Idag finns en rad funktioner, som olika öppningstyper, integrerade insektsnät och smarta system i form av karmkontakter kopplade till larm, dolda fönstermotorer, ”SmartStop” så att små barnahänder inte klämmer sig, integrerade entrékameror, dörrkontrollsystem av olika slag, passagekontroller i form av fingeravtrycksläsare… Det är en lyxig känsla att kunna sitta i soffan och öppna hela glasväggen med sin smartphone.

”Att inreda med glas hemma blir allt mer populärt och utbudet allt större. Idag finns alla sorters lösningar för den som längtar efter det ljus och den rymd som inredning i glas ger, från hela fasader i superenergieffektivt glas till glasdörrar där du enkelt skjuter eller viker dörren åt sidan när du vill öppna upp mot altanen och utsikten utanför.”

Berätta om möjligheterna med glas och aluminium!

– Det är det som är det fantastiska – att det knappt finns några begränsningar idag. Man kan bygga passivhuscertifierade glasfasader och glastak, isolerade uterum för vinterbruk (vinterträdgård), stora dörrpartier som är lätta att skjuta eller vika undan när man vill öppna mot naturen utanför, dörrar och glasräcken. Glas och aluminium är fantastiska inredningsmaterial som passar till allt. Hemmet blir ljust, öppet och luftigt.

Schücos sortiment för privatpersoner rymmer glasfasader, glastak, uterum, fönster, entrédörrar, skjutdörrar och vikdörrar samt en rad smarta, väldesignade tillbehör. Glasfasaderna ger de kanske mest spektakulära konstruktionerna och är älskade av både arkitekter och privatpersoner. Oavsett om kunden väljer en hel fasad eller en mindre lösning så ingår kostnadsfri support och rådgivning från Schücos experter. Hela sortimentet håller en unik standard med internationell design, tysk kvalitet och svensk tillverkning, med underhållsfria aluminiumramar och prisbelönt design.

– Vår affärsidé är unika lösningar för unika kunder. Alla mått skräddarsys och du är så gott som obegränsad i ditt färgval och kan välja olika kulör på in- och utsida, berättar Melinda.

Idag finns villor med glasfasader från Schüco över hela världen och i Sverige återfinns en rad fascinerande byggen. Villa Munsöterrassen är ett sådant exempel – en villa som balanserar på en brant klippvägg vid havet, utan grannar och med magisk utsikt över fjärden. Glaspartierna fångar omgivningens skiftande stämningar, och för att livet inomhus gränslöst ska kunna expandera utomhus sommartid har arkitekten valt glas från golv till tak. Entrén består av skjutdörrar som skjuts undan helt in i väggen och ger en närmare fem meter fri öppning.

Ett annat hus är Villa Lima, beläget på en sommartomt i Höllviken, där en ung barnfamilj har låtit inreda med fönsterpartier som bildar siktlinjer genom huset och ramar in omgivningen. Skjutdörrarna ger barnen möjlighet att springa fritt mellan ute och inne. En fantastisk känsla!

– Ibland räcker det inte med fönster. Många av våra kunder drömmer om riktigt stora ljusinsläpp och då rekommenderar vi att välja någon av våra fasad- eller glastakskonstruktioner. De finns i en mängd utföranden och isoleringsgrader, från enklare oisolerade uterum till superisolerat eller till och med passivhusisolerat för yttervägg, säger Melinda. 

Uterum är ett expansivt område. Allt fler kunder efterfrågar ett ”extra rum” i huset där man kommer naturen nära och förlänger utomhussäsongen. Så mysigt att tända stearinljuset en mörk sensommarkväll och njuta av känslan att sitta mitt i naturen, men i skydd från väder och vind!

Villa Munsö WRB 09-2010
På en brant klippvägg, utan grannar och med magisk utsikt över fjärden, balanserar Villa Munsöterrassen 17 meter över havet. Glaspartierna från Schüco fångar omgivningens skiftande stämningar.
Ny_Villa Munsöterrassen vardagsrum glaspartier Schüco foto Åke Eson Lindman
För att livet inomhus ska kunna expandera utomhus sommartid har arkitekten valt glaspartier från golv till tak. Entrén består av skjutdörrar som skjuts undan helt i väggen och som ger närmare fem meter fri öppning. Gränserna mellan inne och ute suddas ut.

 
– Det är härligt med ett skräddarsytt uterum. Kanske vill du ha helglasade partier som går att skjuta undan vid behov? Eller fönster längs en vägg med plats för soffa under? Du kan också välja olika isoleringsgrad på glaspartierna beroende på hur lång du vill att säsongen ska vara. I sommarhuset räcker det kanske med ett enkelt uterum som används under sommarmånaderna, medan du kanske hellre vill ha en riktig vinterträdgård hemma, med isolerade glaspartier som håller värmen inne året runt.

Melinda förespråkar varmt att anlita arkitekt för att få ut det mesta av sitt husprojekt. En arkitekt kan ge många praktiska tips och inspirera till nya infallsvinklar, menar hon.

– Schüco Sverige har tre så kallade Architectural Project Managers som arbetar heltid med att hjälpa och rådge alla de arkitekter som vänder sig till oss för att hitta bästa möjliga lösning för sitt projekt. Tjänsten är helt kostnadsfri och mycket uppskattad. Ofta handlar det om avancerade byggnationer och speciallösningar för exempelvis fasader, men våra rådgivare hjälper också privatpersoner som vänder sig till oss för mindre komplexa frågor. 

”Det finns när nog inga begränsningar! Du kan bygga passivhuscertifierade glasfasader och glastak, isolerade uterum för vinterbruk, stora dörrpartier som är lätta att skjuta eller vika undan när man vill öppna mot naturen utanför, dörrar och glasräcken. Glas och aluminium är fantastiska inredningsmaterial som passar till allt. Hemmet blir ljust, öppet och luftigt.”

Sist men inte minst, vad tycker du själv om med att inreda med just glas?

– Dagsljus i alla dess former är viktigt för vårt välbefinnande. Att integrera det unika nordiska ljuset i arkitekturen är bra för humöret, men också för miljön och plånboken. Glas kan användas till så mycket mer är bara traditionella fönster och gifter sig väl med andra material. Våga utmana formen och storleken på glaspartierna! De ger karaktär till ditt hem samtidigt som de knyter samman interiören med exteriören. Har du turen att ha naturen som granne behöver du ens inte tapetsera. Med stora glaspartier kan du följa naturens skiftningar och ha en ny ”tapet” varje dag. Sätt in skjutdörrar och du kan enkelt flytta utomhus så fort vädret tillåter. Eller välj vikdörrar som du kan öppna helt så att rummet blir en del av trädgården. Glas passar till allt. Och gör dig glad.

 

[ezcol_1half]

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_style=”dashed” rounded_corners=”rounded-3″ background_pattern=”otw-pattern-1″  icon_color=”#29780c”]Kort om Schüco

Schüco är det världsledande företaget som verkar på det lokala planet genom noggrant utvalda Schüco Premium Partners som tillverkar din unika lösning hos sig. Den lokala partnern hjälper också gärna till med konsultation för att du ska finna den lösning som passar ditt hem bäst erbjuder måttagning och montering. Våra Premium Partner finns över hela Sverige, från Malmö i söder till Piteå i norr. [/otw_shortcode_info_box]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_style=”bordered” shadow=”shadow-inner” rounded_corners=”rounded-3″ background_color_class=”otw-orange” background_pattern=”otw-pattern-1″]Glaspartier från Schüco
– Lösning efter önskad säsong, från superisolerad passivhusstandard till sommarisolering.
– Helt skräddarsydd konstruktion, mått, design och färg. Bara fantasin sätter gränser!
– Världsledande på skjut-, lyftskjut- och vikdörrar, fönster, takfönster, glasfasader och glastak.
– Många designade tillbehör som handtag, beslag, myggnät, dränage, stuprör, ventilationslösningar, solskydd och automatiserad styrning via smartphone och styrpanel.
– Underhållsfria aluminiumpartier i valfri färg.
– Internationell design, tysk kvalitet och svenskt hantverk.  [/otw_shortcode_info_box] 

[/ezcol_1half_end]

Villa Norrtälje. Architect: WRB/Byggfenomen
På en sommarstugetomt önskade en ung barnfamilj bygga ett modernt hus anpassat för ett flexibelt familjeliv. Designen är en kombination av strama material och mjuka linjer och integrerar naturen med huset. Fönsterpartierna som bildar siktlinjer genom huset ramar in omgivningen och skjutdörrarna låter barnen springa fritt mellan ute och inne. Ett härligt sommarliv!

Villa Norrtälje. Architect: WBJ/Byggfenomen

 

180 m House, Byggfenomen
Ibland räcker det inte med fönster. Önskar du riktigt stora glaspartier rekommenderar Melinda istället Schücos fasad- eller glastakskonstruktioner. De finns i en mängd utföranden och isoleringsgrader, från oisolerat för innerglasväggar eller enklare uterum till superisolerat eller passivhusisolerat för yttervägg.
180 m House, Byggfenomen
Glasen kan fylla olika funktioner. De kan vara varma, screentryckta eller integrera egenskaper såsom självrengöring eller solceller. Bäst blir det, tycker Melinda, om du varvar fasta partier med våningshöga öppningsbara fönsterband och integrerar solskyddet direkt i konstruktionen. Både arkitekter och privatpersoner får kostnadsfri rådgivning kring möjligheterna på schueco.se eller hos någon av Schücos Premium Partners, som återfinns runt om i Sverige. Arkitekterna till det här huset, som har 180 meter glaspartier runt om, heter Byggfenomen.

180 m House, Byggfenomen

180 m House, Byggfenomen

Villa Aborrkroken John Robert Nilsson Arkitektkontor 06-2009
I villan i Abborrkroken känns det som om du lever mitt i naturen. Ute fast inne!

Villa Aborrkroken John Robert Nilsson Arkitektkontor 06-2009

Villa Aborrkroken John Robert Nilsson Arkitektkontor 06-2009

Villa Aborrkroken John Robert Nilsson Arkitektkontor 06-2009

Villa Aborrkroken John Robert Nilsson Arkitektkontor 06-2009

Villa Aborrkroken John Robert Nilsson Arkitektkontor 06-2009

Foto: Kasper Dudzik. Höllviken 2010-10-09. Villa Håkansson-Tegman ritad av arkitekt Johan Sundberg.
Arkitekt Johan Sundström ritade det här vackra huset i tegel och glas, med glaspartier från Schüco. Här är det bara att skjuta undan väggen: Så lätt att förflytta sig mellan inne och ute! Schüco säljer skjut- och vikdörrar av flera olika modeller: Klassiska skjutdörrar, lyftskjutdörrar som är enkla att öppna och smarta vikdörrar som med ett enkelt handgrepp viks ihop till smala paket på in- eller utsidan av väggen.

Foto: Kasper Dudzik. Höllviken 2010-10-09. Villa Håkansson-Tegman ritad av arkitekt Johan Sundberg.