AMAN, AMEN

Redan på flygplatsen möts man av den vänliga och välkomnande atmosfären som råder på Bali. Intrycket förstärks när den välvilliga och omtänksamma representanten från Amankila presenterar sig. Han tar hand om passkontrollen och bagageservicen. Några minuter senare sitter man i hotellets bekväma limousine på väg österut mot Amankila.

Östra Bali kallas ofta ”Gamla Bali” eller ”Royal Bali”, det är här man möter det traditionella och historiskt intressanta Bali. Små byar bland risfält och färre turister. Här håller man fast vid sin kultur, vilket synliggörs i bland annat klädsel och matlagning.

Den största religionen är en unik variant av hinduism som påverkar allt på ön – det dagliga arbetet, affärslivet, skolgång och givetvis all kultur med en rikedom av framför allt dans, musik och konst. Det är gudarnas ö – vid varje hus finns egna små tempel och på Amankila berättar Sandra, hotellchefen, att man inom området har cirka tjugo tempel. Närmsta byns präst kommer varje dag för att välsigna alla tempel, hotellgäster och personal.

1989 öppnade Aman Resorts sin första anläggning på Bali: Amandari – i sitt koncept blev den snabbt en ikon för invigda. Amankila öppnade 1992 och betyder ”Peacefull hill” på sanskrit. Anläggningen rymmer 34 sviter som är byggda i balinesisk stil, inspirerade av arkitekturen i det kungliga vattenpalatset i Amalpura. Alla sviter är lika till storlek och design, det som skiljer är läge, utsikt, samt att nio av dem har egen pool.

Villorna ligger högt på den fridfulla kullen, harmoniskt utspridda med en hänförande utsikt över Amuk Bay och Nusa Penida. Alla sviter har ett stort sovrum med en skrivbordsdel och generöst tilltagna fönster med en underbar utsikt. Badrummet består av separat dusch, toalett och ett nedsänkt badkar vid ett intilliggande fönster som vetter mot det prunkande gröna utanför. Här finns också ett spatiöst ombytesrum samt två – från varandra – frånvända handfat och spegelbord.

Utanför villan har man sitt utomhusrum med dagbädd och på terrassen står två inbjudande solstolar och under utomhustaket en sittgrupp som väntar på att bli använd till ”private dining in-suite” som är tillgängligt dygnets alla timmar. Här behövs inga doftljus, utan man möts av öns egna exotiska dofter i form av Frangipani-blommorna från de omgivande träden och stora buketter Tuberouse-blommor.

Här andas det en fridfull stillhet.

Incheckningen sker vid ditt skrivbord i din villa, proceduren tar nån minut och under den tiden hinner du även ta en svalkande klunk av den visuellt vackra och uppfriskande välkomstdrinken. En kula mangosteen-sorbet, fruktkött av en stor gul passionsfrukt och egentillverkad ingefärs-öl. Detta i ett martiniglas garnerat med tunna finskurna slingor av ingefära och citrongräs.

Du behöver inte presentera dig, man vet redan ditt namn, det förklaras också att man inte behöver använda några kontanter eller signera något under vistelsen. Det som verkar förväntas av en är att koppla av, varva ner, vara sig själv och njuta – enkla förhållningsregler.

Det känns med en gång som på besök hos en generös nära vän, någon som vill bjuda dig på det bästa, någon som vill och önskar att du ska trivas, njuta och komma tillbaka. Det är personligt på ett väl avvägt sätt.

Frukost serveras till villan eller intas på The Terrace med samma hänförande utsikt. Allt serveras à la carte. Färskpressade frukt och grönsaksjuicer, lokala delikata anrättningar,  proteinfyllda low-fat omeletter, vegetariska mästerverk och annat njutbart beroende på hur man vill börja sin dag.Amankilas egen beach club ligger ett stenkast från stranden dit kan man ta sig till fots via stenlagda stigar som slingrar sig genom en vältuktad djungel. Eller så körs man med någon av resortets öppna buggies ner mot havet och intill en lund av cocospalmer och agapantus-växter, ligger klubbhuset. Framför har man anlagt en drygt 40 meter lång pool. Mellan poolen och beachen växter träd och plantor som bildar ett grönt hägn vilket bidrar till en behaglig avskildhet på den privata stranden.  Den silvergrå beachen består av en blandning av vanlig  korall- och snäcksand samt lavasand och glittrar som om den vore diamant-beströdd. Här finns åtta privata lounger, eller ”bale” som man där benämner det. Varje bale har en vit flagga som man hänger ut på framsidan om man vill påkalla uppmärksamhet. Genast kommer då tjänstvillig personal till undsättning, vad du önskar skall du få.

Det går sju personal på varje gäst, de flesta verkar ha arbetat där sedan hotellet öppnade och visar en mycket charmig yrkesstolthet och personlig integritet. De känner många av besökarna, för många återkommer ständigt till detta paradis, tillräckligt många för att få ett namn, Amanjunkies, det ordet hänger fortfarande kvar även om det myntades redan i slutet på 80-talet.Den geografiska platsen för hotellet är en perfekt plats att utgå ifrån vad gäller upptäcktsfärder i de kulturella och historiska höjdpunkterna på ön, eller uppleva det dagliga livet i små byar, i finsnickeriverkstäder och väverier. Trekking och cykling är också populära aktiviteter. Stigarna går genom tropisk regnskog, risfält och lokala byar. Ur dyksynpunkt är det också en bra utgångspunkt till några fascinerande dykplatser som exempelvis Manta Point vid den södra delen av ön Nusa Penida. En så kallad cleaningstation för jättemantor, där har man har varit med om att se över 70 stycken av dessa magiska mantor vid ett och samma dyktillfälle. Man häpnas över den stora skugga som tornar upp sig och verkar komma mot en, jättemantorna kan mäta sju meter mellan ”vingspetsarna”.

De glider värdigt fram och har ett oblygt intresse av vem man är. Man känner sig iakttagen av en varelse som är medveten om samspelet och kanske samhörigheten.En vacker tyst undervattensbalett utspelas, sikten är som man önskar, närmast kristallklar. Det är ett andaktsfullt tillfälle, en upplevelse som inte ges på så många ställen på vår planet längre. För dem som föredrar att snorkla har hotellet en egen båt, Aman XII. En 40-fots träbåt med linjer som för tankarna till en jukung, en traditionell balinesisk fiskebåt. Båten har ett soldäck och ett serveringsdäck där man blir serverad mat och dryck mellan snorklingstillfällena. Korallerna ser friska ut och man ser en mängd olika havsdjur däribland små revhajar, färgglada papegojfiskar och havssköldpaddor. Vid säsong kan man även få se Mola mola, klumpfisken, komma upp till ytan. Det är en stor och långsam fiskart med säregen kroppsform och den största, nu levande benfisken.  En fullvuxen fisk väger normalt runt 2200 kilo och brukar vara 1,8 meter lång (från mun till stjärtfena) och 2,4 meter hög (från ryggen till buken). Att se resortet från havet ger ett helt annat perspektiv.

Från beachen tornar hotellets byggnader upp sig inkilade över kullen och bakom, nästan som en kuliss, ser man vulkanen Mount Agung med samma färgskala som Amankila. Arkitekturen i ett vackert samspel med naturen. Många av gästerna som kommer hit lämnar sällan området. Det finns mycket att upptäcka inom de elva hektar som resortet utgör.  Massagepaviljongen är något som bör upplevas, men med risk för ett kommande, begynnande begär av mer. Balinesiska bad, ”scrubs” och ”wraps” där man använder helande örter och plantor för att stimulera välmående och kroppslig såväl som själslig balans. Många av behandlingarna kan även utföras i din svit om så önskas.

Hatha Yoga erbjuds i hotellets utomhus yoga-paviljong. Vackra blommor pryder den genomtänkt enkla lokalen. Den ligger lagom långt från stranden så att man hör det dova ljudet från vågorna vilket verkar ha en positiv inverkan till kroppsfokus och sinnesnärvaro under yogasessionerna. För den rastlöse finns en mängd aktiviteter utöver de redan nämnda, alltifrån matlagningskurser till att begagna en kajak eller hobie cat från beach cluben och kryssa längs kusten. För den mer bekväme brukar det vara omistligt att bara ligga vid någon av de många poolerna och göra just ingenting – bortsett från att njuta av den fantastiska servicen, lugnet, utsikten och bekvämligheten samt kanske masa sig upp lagom till 16-tiden då Afternoon Tea, på balinesiskt sätt, serveras utanför biblioteket. ”Sip Dirty Martini in the Hills” är en annan angenäm och avslappnad aktivitet tidig kväll när den balinesiska himlen färgas av den stundande solnedgångens rika färgpalett.

Det är inget som står med på aktivitetslistan, men något som bartendern på The Hills baren låter en veta. Middag kan antingen intas i sin villa eller så kan man gå ner för de försiktigt utmejslade  gångarna upplysta av facklor som leder ner till restaurangen. Där på den stenbelagda terrassen 32 meter över havet i en ljum kvällsbris lyssna till ljudet av vågorna som rullar in över stranden nedanför och bli kulinariskt hänförd, är en ytterst njutbar upplevelse. Önskar man en än mer privat och romantisk middag ges också möjlighet till ”private dinner on the beach”, denna måste dock förbokas då man endast tar en bokning per kväll.

Till sitt förfogande har man då hela Amankila beach club, pool och den privata stranden, odelat. En egen kock och servitör ordnar och ombestyr kalaset medan man sitter med fötterna i sanden och blir smekt av den ljumma kvällsbrisen. Strax efter den andra rätten och lagom till att solen försvinner ned i Indiska oceanen tänds en eld på stranden som lyser upp kvälls-timmen.  Efter sista rätten väntar en närliggande iordninggjord bale, perfekt för en après middags-snooze. Man lämnas till privat avskildhet men får en bjällra att pingla med för att tillkalla uppmärksamhet om man önskar något. Som en audiell Alladins lampa.

Göm dig från världen en stund, koppla av i skuggan av en cocospalm, här återfinner man sannerligen lugnet. Aman, Amen.