Att lära sig simma

Mona Bhat har varit simlärare i snart 25 år. Hon tävlingssimmade när hon var yngre och har utbildat sig i både Indien och USA. För elva år sedan startade hon sin första simskola ute på Lindingö och idag finns Monas Simskola representerad i flera simhallar runtom i Stockholmsområdet, samt två i Linköping, och nu har hon precis släppt en underhållande och pedagogisk bok för barn om just att gå i simskola.

Av Joakim Hayenhjelm

Simläraren Mona Bhat har släppt en barnbok om hur det är att gå på simskola.

– Det är fantastiskt att se när barnen tar sina första armtag utan flythjälp. Det är värmande att se ansiktsuttrycken hos barnen, men även hos föräldrarna. De vuxna är nästan mest roliga att titta på – de blir överförtjusta och klappar i händerna. Det bästa är att vetskapen om att jag har lärt dem något som de har med sig hela livet. Inte bara något de har nytta av i fem minuter, utan något som kan vara i 90 år. Det känns toppen, säger Mona.

Att Monas Simskola har blivit så populär som den är idag har troligtvis med hennes undervisningsstil i bassängen att göra där hon lägger all fokus på målet; att barnen faktiskt är där för att lära sig att simma. Hon har även nyligen släppt ”Bobby Groda lär sig simma” en underhållande bok för barn mellan 3-7 år som handlar om Bobby Groda och hans andra djurvänner som skall ta sina första simlektioner. Tanken med boken är att barn som ska börja på simskolan ska kunna förbereda sig och få lära sig hur det går till där.

– Jag kom på den här idén eftersom barn som kommer till mig för första gången frågar alltid vem jag är, vad som ska hända och vad de ska göra på lektionerna. ”Bobby Groda lär sig simma” är en pedagogisk och motiverande bok som förklarar vad som kommer att hända under de första simlektionerna och visar hur och vad man gör på simskolan. Jag vill berätta hur roligt det är att lära sig att simma och få barn att känna sig bekväma och trygga med sin simlärare och sina vänner på simskolan. Boken är en perfekt gåva att ge bort i present eller som julklapp.

Hur tidigt kan man börja med simträningen?
– De yngsta som jag lärt simma är flera stycken fyraåringar, varav vissa simmat längre än 25 meter ibland – vilket är otroligt bra. Generellt är genomsnittsåldern mellan fyra och sex.

Hur lång tid tar det att lära sig att simma ?
– Vi har kurser som är ligger på mellan 10-15 lektioner. Efter 10-12 lektioner har de flesta barn lärt sig att simma åtminstone ett par meter. Det snabbaste resultatet uppnår man om man går en intensivkurs där man har simlektioner från måndag till fredag. Åttio procent lär sig simma under de fem dagarna. Vi håller dock bara intensivkurserna under sommaren.

Är det svårare att lära sig att simma som vuxen?
– Nej, det är aldrig försent att börja så länge man har viljan och är frisk. Jag har en 70-åring som har börjat hos mig. Vi har olika simkurser för alla, alltifrån babysim, minisim, simlekis, vuxencrawl, aquayoga, vattengympa och privata lektioner.

Vad gör man egentligen på babysim?
– Under babysimstunderna skapar både barn och föräldrar en relation med vattnet och med varandra som stannar kvar för livet. Det är viktigt att få en bra relation till vatten tidigt i livet och se det som en naturlig miljö att vistas i. Tanken med det är att få dem att känna sig trygga och bekväma i vattnet och ge dem unika färdigheter och kunskaper som sedan fortsätter att utvecklas i och med att de blir äldre så att de har de bästa förutsättningarna när det väl är dags att lära sig att simma och vara själva i vattnet.

Mona Bhat driver framgångsrika Monas Simskola. Simläraren Mona Bhat har släppt en barnbok om hur det är att gå på simskola.