BÄNKFLÄKTEN SOM REVOLUTIONERAR BRANSCHEN

NÄR INNOVATÖREN WILLY BRUCKBAUER PRESENTERADE SIN FÖRSTA BÄNKFLÄKT BORA FÖR TIO ÅR SEDAN VAR DEN EN REVOLUTION I BRANSCHEN. 

BORA INTEGRERAS NÄMLIGEN HELT I BÄNKEN BREDVID SPISEN OCH SUGER MATOSET NEDÅT ISTÄLLET FÖR UPPÅT. OSYNLIGT, EFFEKTIVT, INNOVATIVT — OCH SUPERTYST! IDAG FÖRS BORA AV ENGEBRETSEN OCH SÄLJS ÖVER HELA VÄRLDEN.

BORA är en ny sorts köksfläkt, med ett fläktsystem där ångan inte sugs uppåt som i en traditionell köksfläkt utan istället nedåt, in i bänken. Det är en fläkt av högsta kvalitet, som är tyst och bekväm i köket och har ett kolfilter som rengör luften till hundra procent.

BORAs grundare Willy Bruckbauer arbetade som snickare och köksplanerare när han kom på idén. Han tyckte inte om de traditionella, högljudda och dominanta köksfläktarna. Det gjorde inte många av hans kunder heller, och de frågade honom ofta om bättre alternativ.

Willy bestämde sig för att utveckla en ny sorts köksfläkt, med ett fläktsystem där ångan inte sögs uppåt som i en traditionell köksfläkt utan istället nedåt, in i bänken. Det skulle vara en fläkt av högsta kvalitet, som var tyst och bekväm i köket och med ett kolfilter som rengjorde luften till hundra procent.

Innovatören bakom BORA Willy Bruckbauer och Eva Hannisdahl på Engebretsen.

— Det är ju köket som är husets hjärta och medan man lagar mat ska man kunna andas frisk luft. Inget buller ska störa matlagningen och den tid man spenderar i köket, säger Eva Hannisdahl på Engebretsen, som säljer BORA bänkfläktar.
Det tog många månader för Willy Bruckbauer att utveckla BORA. Han gav sig inte förrän både ångsugen och det unika fläktsystemet var perfekt, in i minsta detalj. När den första BORA-fläkten var klar och presenterades på marknaden var den en smärre revolution och väckte stor uppmärksamhet. Det var ju något helt nytt på marknaden och förändrade i grunden hur köket kunde inredas och hur man kunde arbeta i det.

Berätta om BORA!

— Prinicipen är enkel: Fläkten fälls in i bänkskivan intill spishällen och suger matoset nedåt. Eftersom BORA avlägsnar allt fett och matos direkt vid plattan så kommer inga partiklar och ingen värme att nå upp i ansiktshöjd. Luften blir helt ren. Faktum är att BORA har en så kallad clean rate (mått på rengöringsgrad i luft) på hundra procent. Den gör alltså luften helt och hållet ren från matos.
Fläkten är väldigt tyst. Ljudnivån bara 54 dB vid maxeffekt, vilket är att jämföra med 70 dB vid konventionella fläktar. Dock upplevs fläkten som ännu tystare eftersom ljudet aldrig når ansiktshöjd.De tekniska finesserna med BORA är odiskutabla. Men det jag är mest stolt över är kanske att alla funktioner, material och finesser är utförda med ett förstklassigt hantverk och i en kvalitet som är fantastisk. Materialen är solida, lätta att rengöra och tål att användas. BORA har inte kompromissat i en enda detalj. Ett mycket bra exempel på detta är fettfiltret. Samtliga BORA bänkfläktar har fettfilter som består av 10 lager rent rostfritt stål. Tjockleken har optimerats för att fånga upp maximalt med fett. Stålet kan diskas i diskmaskin – helst varje vecka.

Alla funktioner, material och finesser är utförda med ett förstklassigt hantverk och i en kvalitet som är fantastisk. Materialen är solida, lätta att rengöra och tål att användas.

BORA har vunnit en rad priser, nu senast German Design Award 2018. Ni är etablerade i hela världen och har övertygat branschfolk i allt från varumärke till teknik och design. Vad blir nästa steg?

— Idag rymmer BORA fyra produkter: Basic, Basic Exclusive, Classic och Professional. Men vi nöjer oss inte utan vill hela tiden göra mer. Det som driver och motiverar oss är en önskan om att hela tiden förbättra både vårt eget arbete och köksvärlden. Vi vill skapa produkter som gör livet både enklare och vackrare för våra kunder!
Vi på BORA är inte bara specialister på fläktar utan driver också andra spännande projekt: Mat och recept, böcker, BORA Hansgruhe cykelteam med tävlingar och designteman av olika slag…. Vår BORA In The Air Cooking Truck är ett bra exempel: En hightech-glaskub som svävar på 30 meters höjd där gästerna njuter av lyxiga maträtter. I restaurangen bjuder stjärnkockar på matlagningskonst. Hela kuben hänger på en lina från en byggkran och eventen arrangeras alltid på speciella platser, till exempel i Berlin med utsikt över floden Spree, intill Atomium i Bryssel, högt över “Prater“ i Wien eller ovanför hustaken i Düsseldorf vid starten av Tour de France. Alla som deltar i ett BORA In the Air-event sitter på första raden. Upp till 18 personer får plats i den 20 kvadratmeter stora glaskuben som med sin futuristiska belysning påminner om ett rymdskepp.

BORA rymmer fyra produkter: Basic, Basic Exclusive, Classic och Professional.

———————————————
7 fördelar med BORA bänkfläkt

1. 100% ren luft
För att på ett objektivt sätt kunna jämföra resultaten mellan olika fläktsystem har Cleanrate-metoden utvecklats. 100% i Cleanrate betyder att köksluften är lika ren som utomhus. Eftersom BORA avlägsnar allt fett och matos direkt vid plattan kommer inga partiklar och ingen värme att nå upp i ansiktshöjd. Därför har BORA en Cleanrate på 100% – ett resultat som tillverkare av konventionella köksfläktar bara kan drömma om.

2. Marknadens tystaste köksfläkt
Alla BORA-modeller är mycket tystgående. Vid maxeffekt är ljudnivån bara 54 decibel (som jämförelse alstras cirka 70 decibel när kött steks). Bänkventilationen upplevs dessutom som extra tystlåten eftersom den inte är placerad i huvudhöjd. Ljuden du hör kommer inte från motorn utan enbart från luften som rör sig.

3. Ett öppnare kök
Med BORA slipper du den störande konventionella köksfläkten som en ”låda” på väggen. Inga fler barriärer i huvudhöjd när fläkten integreras i hällen. Bara fri kontakt med gäster och familj. Det öppna, sociala och moderna köket!

4. Enkel rengöring
BORA bänkfläktar är mycket enkla att rengöra. Kåpa och fettfilter plockas ut och diskas i diskmaskinen. Inga verktyg behövs.

5. Marknadens mest effektiva köksfläkt
Konventionella fläktar jobbar extremt hårt för att leverera ett medelmåttigt resultat när de försöker avlägsna fett och matos från luften. BORA bänkfläktar drar istället NER fett, värme och matos där de uppstår och renar luften till 100%. Grundläggande fysikaliska principer som ligger bakom: Ånga stiger med en hastighet på en meter i sekunden, medan BORA spishällsventilation drar ner ångan med en hastighet på fyra meter per sekund. Mindre energiåtgång och större effekt.

6. Rent rostfritt stål – kvalitet som håller
Solida material som tål att användas och diskas i maskin. Inga kompromisser godtas hos BORA, varken vad gäller kvaliteten eller konstruktionen.

7. Nya möjligheter för köksdesign
BORA sätter en ny standard för köksdesign. Du behöver inte ta hänsyn till var köksfläkten ska installeras. Placera hällen under fönstret om du vill! Närmare matsalen? Eller i en köksö så att du och vännerna kan laga mat tillsammans?

———————————————————