Breitling Boys – Tidsentreprenörerna!

Breitling är ett av världens mest kända klockmärken. Det här är historien om hur de populära klockorna kom till Norden. Det är också en berättelse om ett framgångsrikt entreprenörskap, om vänskap – och om ett växande intresse för fina klockor i Sverige.

Av Kina Andersson

Året är 1986. Stephane Dehner och Michael Owers bestämmer sig för att lansera Breitling i Skandinavien.

Då var det ett relativt okänt schweiziskt klockmärke – om än med en lång och gedigen historia.

– Vi såg en potential med de där kronograferna och sportklockorna i stål respektive stål och guld. Det fanns visserligen inte någon efterfrågan på den nordiska marknaden i mitten på 80-talet – men vi trodde verkligen på Breitling, säger Stephane Dehner som tillsammans med Michael Owers driver Time Promotion International, det bolag som distribuerar och servar Breitling klockor i Norden.

En kort tillbakablick på Breitlings historia: Det grundades 1884 av Leon Breitling i St. Imier i Schweiz och redan tidigt inriktade man sin verksamhet mot tidtagarur, kronografer och instrumentur för bland annat flygning. 1915 tillverkade man sin första armbandskronograf och 1936 blev man officiell leverantör till Royal Airforce. År 1952 kom modellen Navitimer, en kronograf som blivit favorit bland piloter över hela världen. Andra kända modeller är Chronomat och Avenger – samt förstås Emergency med sin inbyggda nödsändare som blev en världsnyhet när den lanserades 1995. Alla ur utvecklas och tillverkas i egna fabriker.

1979 köptes bolaget av Schneider-familjen, som fokuserade på produktionen av maskulina pilotkronografer. Företaget var en av den schweiziska klockindustrins sista återstående familjekontrollerade klockmärkena fram till våren 2017, då riskkapitalbolaget CVC Capital Partners köpte 80 procent av aktierna. Nu står man inför en ny, spännande utveckling, men mer om det senare. 

Då, 1986, sålde duon modeklockor från det franska märket Kamatz. En del av dess tillverkning skedde på en fabrik i Schweiz som ägdes av –  Ernst Schneider. Vid sina besök där föll Michael och Stephane för varumärket Breitling och de fick så småningom hela Skandinavien på fall. Särskilt när det gäller Sverige: De senaste sju åren har Breitling gjort kundundersökningar i tjugo olika länder, och varje gång har Breitling i Sverige hamnat på första plats när det gäller kännedom och ranking av Breitling jämfört med sina konkurrenter på varje berörd marknad som USA, Kina, Tyskland, Frankrike och UK för att nämna några länder.

Succén kan även räknas i pengar: Idag säljs det Breitlingklockor för 250 miljoner kronor om året i Skandinavien.

Jag reflekterar över min egen relation till Breitling. Det är ett av de klockmärken utöver Rolex och Omega som jag kände till innan jag ens började intressera mig för klockbranschen. Jag antar att det har något med Stephanes och Michaels jobb att göra – utöver märkets kvalitet i sig. Inför intervjun med dem pratade jag med Olof Larsson, som äger Nymans Ur i Stockholm. Han påtalar duons betydelse för Breitlings framväxt i Skandinavien – och även för andra klockmärken.

– Breitling hade inte kunnat få en bättre partner. Jag skulle säga att det har betytt allt för Breitling här i Skandinavien. Utan dem hade de fått en senare – och inte lika bra – start.

– Deras sätt att bygga upp intresset för Breitling spillde även över på andra klockmärken. Stephane och Michael höjde ribban när det gällde marknadsföring och försäljning av klockmärken. De lyfte hela tänket kring klockor, gjorde dem intressanta på ett nytt sätt. Innan de dök upp var branschen rätt konservativ, det handlade mest om försäljare med portfölj som kom in i butiken visade vad de hade. Med Stephane och Michael blev det fart och fläkt och roligt. De visade en sådan passion för sitt märke! Det gjorde också att intresset för fina klockor ökade generellt här i Sverige. 

Det har inte varit lätt att få till en träff med herrarna Dehner och Owers. Kalendrarna är fulltecknade, resorna många. Samtidigt är respektive familj viktig. De tar både klockor och tid på allvar; fem minuter innan vi ska ses, ringer Stephane för att berätta att de är lite försenade. Det handlar om några minuter.

Det är roligt att lyssna på dem, anekdoterna är många. Det märks tydligt att de är gamla vänner. De känner varandra utan och innan. Jag ber dem beskriva varandra:

– Lojal, målmedveten och långsiktig, säger Michael om Stephane.

– Kreativ, positiv – och ger aldrig upp, säger Stephane om Michael.

Man förstår också vilket hårt och målmedvetet arbete som ligger bakom framgången. Därmed backar vi några steg.

De två lär känna varandra under gymnasietiden. Stephane började på samma skola som Michael i Göteborg. På ett sätt olika, Stephane den sportige med siktet inställd på tennis och Michael fixartypen med siktet inställd på mode och affärsverksamhet – men lika i själ och tanke. Där och då grundläggs en vänskap för livet och ett framgångsrikt entreprenörskap tar sin början; under gymnasietiden arrangerar Michael och Stephane skoldanser.  

Efter gymnasiet slår de visserligen in på olika stigar. Stephane bestämmer sig för att satsa på sin dröm om en tenniskarriär och far över till Florida, USA. Michael i sin tur upptäcker Kamatz, den där franska modeklockan. Det säger klick och han startar Timewear och börjar sälja klockorna. Men de håller kontakten. När Michael försöker sälja in Kamatz till de stora varuhusen i USA, som Macy och Bloomingdales, frågar han självklart Stephane om han kan hjälpa till med införsäljningsprocessen – som lika självklart svarar ja.

1985 går Stephanes flyttlass tillbaka till Sverige och Göteborg. Det är dags för de två att börja samarbeta på allvar kring det där med klockor.

– Vi hade vår arbetsplats i Michaels lägenhet. Han åkte runt i Norden runt för att sälja Kamatz och jag höll i administrationen, fakturerade och hade ordning på in- och utleveranserna, berättar Stephane.

Året därpå bestämmer de sig så för att lansera Breitling i Norden.

Det går alltså lite trögt till en början, här uppe i Skandinavien. Man är inte riktigt redo för vad som uppfattas som allt för stora mekaniska kronografer. Men siktet är inställt på att lyckas – och Michael och Stephane tror, som Olof Larsson påpekade, passionerat på klockorna. De bestämmer sig för att flytta verksamheten till Stockholm och köper en klockbutik för att även kunna ha ett riktigt showroom för Breitlingkollektionen. Sen en butik till. Det var 1987 respektiver 1989.

Med flytten till Stockholm börjar allt ta fart och under åren 1987 till 1994 kan man väl säga att grunden läggs för den nordiska distribution Breitling har idag. Stephane och Michael arbetar strategiskt. Ett exempel: De säljer specialdesignade promotion klockor till över tusen företag över hela Europa och mycket av intäkterna används för att marknadsföra och bygga upp varumärket Breitling.

På ett unikt – och roligt – sätt har de byggt upp intresset för Breitling. Självklart har de nyttjat det faktum att inget annat klockmärke är så nära förknippat med flyget, och samarbetat med olika aktörer på det temat. Varje resenär som flugit från Arlanda har säkert sett de Breitling klockor som finns uppsatta i samtliga terminaler. De har initierat flyguppvisningar i Norden med världens bästa uppvisningsteam. De har tagit fram en specialupplaga av Emergency till Gripen-piloter. De har…

Stephane, vars far var stridspilot under andra världskriget, har funnit ett särskilt nöje i att initiera olika flygprojekt.

– Bland annat startade vi ett samarbete mellan Breitling och Svenska Flygvapnet samt Saab med JAS 39 Gripen. Det innebar att Svenska Team 60, det svenska flygvapnets uppvisningsteam, bjöds in till en exklusiv skara av internationella uppvisningsteam som Breitling samarbetade med. Här ingår bland andra italienska Frecce Tricolori, Patrouille de France, Red Arrows, Patrouille de Suisse och Blue Angels från US Navy.

– Som en fortsättning på samarbetet mellan Breitling och Saab initierade vi att alla piloter i den nya generationen Gripenplan utrustas med en specialtillverkad Emergency II, producerad endast för Gripen.

Samtidigt som duon introducerar Breitling och börjar investera i marknadsföring, sponsorskap och PR får även andra schweiziska klockmärken upp ögonen för det bolag som nu bytt namn till Timepromotion.

– Under början av 1990-talet fick vi distributionen av IWC, Girard Perregaux, Tag Heuer, Michel Herbelin och Mont Blanc, (pennor). Vi hade även ensamrätt i Sverige på Ulysse-Nardin och Gerald Genta under en kortare period.

Exponeringsmässigt får Breitling sitt stora genombrott 1990. Under Ryttar-VM i Stockholm får de två veckors exponering i SVT.

– Breitling var en av huvudsponsorerna samt officiell tidtagare. Vi var också med i organisationskommittén, något som var unikt på den tiden för sponsorer.

Framgångarna med Breitling gör att de börjar känna att det är omöjligt att parallellt satsa på andra konkurrerande lyx-klockmärken.

– Vi bestämde oss för att enbart bygga upp varumärket Breitling. 2010 skrev vi visserligen ett distributionsavtal med Hermès men några år senare valde vi att avsluta även det samarbetet för att återigen satsa våra resurser exklusivt på Breitling.

Även modeklockor har haft en betydande roll i duons värld av klockor. I mitten på 90-talet börjar många modemärken lansera klockor på världsmarknaden. Stephane och Michael, med sin bevisade förmåga att se möjligheter och som ju även har erfarenhet av modemärket Kamatz i bagaget, hakar på. Det går bra. De lanserar Armani. Åtta år senare är det Sveriges mest sålda modeklocka.  År 2001 får de världslicensen för Gant och börjar designa, tillverka och sälja de första Gant-klockorna. Därefter lanseras Gant Time i 40 länder. När de säljer licensen 2010, är GANT Sveriges mest sålda klockmärke.

Nästa milstolpe i den här historien hittar man i Täby, nämligen bolagets huvudkontor som designats och byggts för att likna Breitlings huvudkontor i Schweiz. Ett flygplan hänger i taket för att markera Breitlings flyg arv. Här sitter idag tjugo anställda som arbetar med Breitlings distribution i Norden. Den 1 200 kvadratmeter stora fastigheten rymmer även norra Europas största serviceanläggning i klockbranschen.

– Hit kan konsumenterna vända sig med sina klockor och veta att de kommer att få den absolut bästa service som finns att få. Samtidigt får de en möjlighet till en inblick i Breitlings värld.

Nu har Breitling påbörjat ett nytt kapitel. Med nya ägare kommer nya utmaningar: Ny produktdesign, nytt butikskoncept och nytt kommunikationskoncept. Samtidigt minskar antalet referenser.

– De nya ägarna, CVC Capital, har mycket ambitiösa mål med ökad produktion och omsättning de närmaste tre till fem åren. Det kommer att bli en stor utmaning men är fullt möjligt eftersom vi har en enorm potential i Kina och delar av Asien, där vi också kommer att göra stora investeringar.

– När det gäller vår marknad i Norden, tänker vi behålla våra starka marknadsandelar och höga ”awareness” samt arbeta med full kraft framåt för att öka Breitlings omsättning och varumärkets värde.

Till sist:

Vad har då varit roligast under de år som varit?

– Att bygga upp varumärket Breitling från att vara ett litet okänt schweiziskt klockmärke till ett av världens mest kända och framgångsrika lyxvarumärken – och att dessutom få göra det med sin bästa vän och barndomskamrat från skolan är ett unikt privilegium som är få förunnat!

Breitling i Sverige

1986

Timewear får distributionen för Norden och startar införsäljningen till redan etablerade Kamatz-kunder.

1987

Timewear flyttar till Stockholm och köper en Omega-butik på Sergelgatan i Stockholm för att kunna ha ett Breitling-showroom. Timewear byter namn till Timepromotion International.

Under åren 1987-1994 läggs så grunden för den nordiska distributionen Breitling har idag.

1989

Sturegallerian i Stockholm invigs och Stephane och Michael öppna klockbutik nummer två, Timewear Shop. Även här presenteras Breitling-kollektionen.  

1990

Breitling får sitt stora genombrott exponeringsmässigt i Sverige under Ryttar-VM på stadion i Stockholm, med två veckors exponering i SVT.

Timepromotion köper ett hus byggt 1896 som tidigare var en bank i Djursholm som nu blir huvudkontor för Norden.

2011

Time Promotion köper en fastighet i Täby som designas och byggs om för att likna Breitlings huvudkontor i Schweiz. Den 1 200 kvadratmeter stora fastigheten rymmer även norra Europas största serviceanläggning i branschen.(rutor)

Det här är Stephane Dehner

Ålder: 60 år

Bor: Östermalm, Stockholm.

Familj: Sambo, två döttrar och en son.

Hobby: Tennis, gym och oenologi.

Senaste bästa kulturupplevelsen: Hans Roslings bok Factfulness.

Äter: Helst fisk och skaldjur.

Dricker: Rött vin från Bordeaux.

Favoritdesigner mode: Giorgio Armani.

Första klockan: En Breitling Chronomat.

Favoritmodell Breitling: Navitimer 01 Rattrapante i 18K guld.

Bästa stajlingtips för klockor: Välja klocka efter tillfälle, det är mannens enda riktiga accessoar, en sportig klocka i stål passar till vardags medan en klocka i 18K guld med läderarmband passar till kvällen

Det här är Michael Owers

Ålder: 61 år.

Bor: Danderyd.

Hobby: Resor.

Senaste bästa kulturupplevelsen: Karnevalen i Rio.

Äter: Hälsokost.

Dricker: Fruktjuicer.

Favoritdesigner mode: Roberto Cavalli.

Första klockan: Grand Seiko.

Favoritmodell Breitling: Avenger Hurricane Breitlight.

Bästa stajlingtips när det kommer till klockor: Favoriten är svarta klockor, de kan se väldigt olika ut beroende på material och utförande, vilket innebär att svarta klockor passar till nästan alla tillfällen.

Breitling – en resa tiden

1884 Breitling grundas.

1915 Utvecklar världens första kronograf med en tryckknapp.

1923 Optimerar kronografen med att separera start- och stopp funktionen.

1930 Levererar sin första kronograf för instrumentpaneler på flygplan – som senare användes under andra världskriget i RAF:s  stridsflygplan.

1934 Uppfinner den andra oberoende tryckknappen i kronografen.

1950 Breitling blir officiell leverantör till flygindustrin, både militärt och civilt, av kronografinstrument. Först till propeller- och sedan jetplan.

1952 Breitling lanserar den numer ikoniska flygkronografen Navitimer.

1962 Navitimer Cosmonaute blir den första schweiziska kronografen i rymden – den amerikanska astronauten Scott Carpenter bar den när han sköts iväg i rymdkapseln Aurora 7.

1979 köps bolaget av Schneider-familjen.

1995 Breitling lanserar Emergency 1, världens första och enda klocka med en inbyggd nödsändare.

2001 Breitling utrustar alla sina kvartsmodeller med sitt egentillverkade Super quartz-urverk, som är tio gånger mer precis än standardverken. 

2009 Breitling lanserar sitt egentillverkade kronografurverk; kaliber 01

2013 Breitling lanserar Emergency II med två nödfrekvenser varav en går via satellit.

2015 Breitling lanserar sin connected-klocka, kaliber B55.

2017 Breitling får nya ägare; riskkapitalbolaget CVC Capital Partners köper 80 procent av aktierna i bolaget. BILDER


1) Tidsentreprenörer: Stephane Dehner och Michael Owers.

2) 1986 bestämde Stephane Dehner och Michael Owers sig för  att lansera Breitling i Skandinavien. I dag säljs det Breitlingklockor för 250 miljoner kronor i Skandinavien. 2) 1986 bestämde Stephane Dehner och Michael Owers sig för  att lansera Breitling i Skandinavien. I dag säljs det Breitlingklockor för 250 miljoner kronor i Skandinavien.

3) Timepromotions huvudkontor i Täby. Här sitter idag tjugo anställda som arbetar med Breitling, såväl distribution som service; här finns nämligen även norra Europas största serviceanläggning för klockor.

4) Inget annat klockmärke är så nära förknippat med flyget som Breitling.

5) Timepromotions skickliga urmakare. Från vänster: Sebastian Falk, Jacob Kihlström, Robert Nilsson, Jon Söderblom, Stefan Stojilkovic, Ronnie Broman och Staffan Rautio.

6. Detaljerad service.

7) Urmakaryrket kräver koncentration och precision. Här Sebastian Falk.

8) Fokuserad. Urmakare Jacob Kihlström.

9. Stephane Dehners Breitlingfavorit: Navitimer 01 Rattrapante i 18K guld.

EEdition

10. 1995 lanserade Emergency 1, världens första och enda klocka med en inbyggd nödsändare. 2013 kom Emergency II  med två nödfrekvenser, varav en går via satellit.

11. Michael Owers Breitlingfavorit: Avenger Hurricane Breitlight.

12) Breitling har en lång och gedigen historia, något man självklart låter sig  inspireras av. Modellen Navitimer ref. 806 från 1959 är en av klockvärldens verkliga klassiker. Nyutgåvan är i stora drag identisk med 1959 års version och lanseras i 1959 exemplar. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.