BRÖLLOP I SYDAFRIKA

Kapstaden.
Kapstaden.

ROMANTIK PÅ LYXIGA LODGER, MAT OCH VIN I VÄRLDSKLASS OCH SPEKTAKULÄRA NATURUPPLEVELSER ATT MINNAS HELA LIVET, MED ZEBROR OCH ANTILOPER RUNT KNUTEN. ANKI MOALEE PÅ WEDDING BY MOALEE, SOM ARRANGERAR DESTINATIONSBRÖLLOP RUNT OM I VÄRLDEN, HAR SKRÄDDARSYTT EN EN DRÖMRESA.

Foto: Linda-Pauline

När vi bad Anki att skräddarsy en riktigt härlig resa för alla som drömmer om att fira bröllop utomlands föll valet på Sydafrika. Sydafrika är ett av hennes favoritresmål och har blivit allt mer efterfrågat hos hennes kunder under de senaste åren.
— Sydafrika har precis allt! Det passar perfekt för de bröllopspar som vill göra ”sitt livs resa” när de gifter sig. De som vill njuta av en storstad, naturen och lyxa på härliga hotell och ”lodger”, men också uppleva den afrikanska landsbygden, gå på safari och se vilda djur. Det är ett så mångfacetterat land. Här finns vindistrikt, storstäder, bush och savann, vackra stränder, byar och många spännande kulturer och människor, säger Anki.
Resan som Wedding by Moalee satt ihop går först till Kapstaden, via Istanbul och sedan vidare med Turkish Airlines till Cape Town International Airport. Vi åker business class ena vägen och turistklass hem, vilket vi kan rekommendera för dem som inte har råd att betala businessklass båda sträckorna men ändå önskar sätta en guldkant på flygupplevelsen, berättar Anki.

Steenberg Vineyards.
Anki Moalee.

Väl framme i Kapstaden träffar vi Moalees fantastiska samarbetspartners Propel Africa, som planerat landtransporten i Kapstaden i samarbete med Anki själv. Wedding By Moalee tar med oss till det första resmålet Steenberg Vineyards, mitt i det äldsta vindistriktet Constantia bara en halvtimme från Kapstaden. Vilket fantastiskt ställe! Hotellet på vingården är relativt litet, bara 24 rum, och med fem välförtjänta stjärnor tack vare den spektakulära utsikten, den diskreta och personliga servicen och, inte minst, den fantastiska maten och drycken. På kvällen är det vinprovning med fem viner, tre vita och två röda, i en så kallad ”Flagship tasting” med världskända vinet Steenberg 1682 Chardonnay MCC som prick över i. Wow! På morgonen, efter en generös frukostbuffé med egen kock, tar vi ett sista dopp i infinitypoolen innan vi beger oss till flygplatsen igen.  Flygplanet går till George Airport och vi är nyfikna. Vi vet inte vart vi ska, Anki har lovat oss en överraskning. Från flygplatsen åker vi bil från George och den vackra naturen slår emot oss — staden ligger mitt på Western Cape’s Garden Route, den natursköna väg vid havet som lockar tusentals turister varje år. Nu är det vår tur!
När vi svänger in på gårdsplanen till ”överraskningen” Hunter´s Country House tar miljön andan ur oss. Vilken romantisk, genomcharmig plats! Ägarna Craig och Jill Hunter tar emot och visar oss till våra stugor, som är klassiskt inredda med ombonad känsla. Det känns lite som att komma hem, och det är också det som Craig och Jill vill, berättar de.

Hunter´s Country House.


— När vi köpte stället år 1980 så blev vi betagna av den vackra gamla gården och de två små stugorna som fanns här. Då fick vi idén att öppna ett hotell som skulle kännas precis så trivsamt och välkomnande som vi tyckte att miljön var.
Idag är Hunter´s Country House känt för sin lågmälda och ombonade lyx, med  21 femstjärniga sviter och stugor, vissa med privata pooler. Härom året utsågs Hunter´s till Sydafrikas Hotel of the Year och har fått extra uppmärksamhet för sin goda mat och vackra trädgårdar.
Vi stannar på Hunter´s i fem underbara, vilsamma och samtidigt aktiva dagar. Vilket ställe! Servicen är i världsklass. Varje gång vi kommer in i sviten igen efter att varit ute på äventyr blir vi förvånade. Charkbrickor, goda ostar, närproducerat vin finns på plats. Godnattbrev och uppvärmd kudde i lakanen. Ständigt små överraskningar! I trädgården skuttar apor i träden, antiloper betar och färgglada fåglar flyger nära. Inte långt från Hunter´s ligger  systeranläggningen Tsala Treetop Lodges, för den som önskar avskild lyx med det lilla extra, högt upp ovanför trädtopparna och med en bedårande utsikt. Många väljer att fira sitt bröllop på Hunter´s och Tsala, berättar Craig och Jill. Här finns till och med ett eget litet kapell för vigseln och matsalen på Hunter´s rymmer upp till 60 personer.

Tsala Treetop Lodges.

Därefter åker vi vidare, med tungt hjärta som snart lättar när vi kommer ut på The Garden Route mot Port Elizabeth. Vilken utsikt! På vägen passerar vi bland annat Bloukrans River Bridge, som erbjuder världens högsta bungyjump (216 meter!) och landar så småningom vid målet, Intl Game Lodge. Intl öppnade för bara ett år sedan och har redan väckt stor uppmärksamhet för sitt unika koncept: Att kombinera boende med guldkant med fantastisk närhet till naturen.

Intl.

Intl handlar in i minsta detalj om att leva i harmoni med omgivningen, berättar ägarna (som för övrigt bott många år i Sverige innan de sadlade om och flyttade tillbaka till Sydafrika). Själva namnet Intl betyder ungefär ”fantastiskt” eller ”vackert” på Xhosa, ett av de lokala språken. Den goda maten är lagad av lokala råvaror, valda efter årstiderna, och djuren kommer ostört ända in på gården. Från terrassen och poolen ser vi giraffer, buffalos, zebror och ugglor på så nära håll att det känns overkligt. Vilken plats! För den som vill uppleva omgivningarna finns också massor att göra: ridning, sandsurfing, golf, valsafari — vi testar det mesta!
Under dagarna på Intl Game Reseve tar Anki med oss till två vackra festlokaler, specialiserade på bröllop och perfekta för det bröllopspar som vill gifta sig på plats i Sydafrika. Lake De la vie Country Estate ligger mitt i ett naturreservat och är betagande vackert. Här arrangeras både mindre och större bröllop, upp till 250 personer, och brudparet har möjlighet att övernatta i anläggningens charmiga bridal chalet mitt i naturen. Nästa anläggning, The Plantation, arrangerar bröllop upp till 200 personer och ligger alldeles intill en dramatisk strand som erbjuder en oförglömlig solnedgång. Kyrkan är relativt stor och rymmer många gäster. The Plantation har fyra rum med plats för totalt tolv personer, men bara fem kilometer bort finns ett fint hotell att inkvartera gäster i.

The Plantation.
The Plantation.
The Plantation.

Efter ytterligare fyra dagar är det dags att lämna Port Elizabeth och Sydafrika för denna gång. Vi ångrar lite att vi inte bokat in mer tid för att se Kapstaden — en fascinerande stad, berättar arrangörerna på Propel Africa, med mycket shopping, gatuförsäljare, god mat och dryck samt lokala designers och konstnärer. Inne i själva stan bör man inte missa turistkvarteren vid Waterfront, med restauranger, barer och annat nöjesliv, och inte heller den hippa stadsdelen Woodstock med ett myllrande folkliv. Men även omgivningarna utanför Kapstaden är något extra, nämner Propel: Kapstadens längsta och största strand Camp´s Bay, de spektakulära Taffelbergen, Godahoppsudden med den världskända fyren som markerar den sydvästligaste delen av Afrika, och sist men inte verkligen inte minst fängelseön Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad under så många år. Det får bli nästa resa, konstaterar vi när vi beger oss mot flygplatsen.

Lake de la vie.