CORNELIA OCH DENNIS: “VÅRT DRÖMHUS ÄR PERFEKT FÖR FAMILJEN ATT VÄXA I”

Foto Ilkka Ranta

Precis när lilla Elsa kom till världen började Cornelia och Dennis att bygga sitt genomtänkta drömhus i det barnvänliga villaområdet i Vimmerby.
— Här ska vi bo hela livet! Det är ett hus för familjen att växa i, säger Cornelia.

Cornelia och Dennis flyttade ihop i lägenhet i Vimmerby år 2011 och efter ett tag kom tankarna på en egen villa.
— Men det fanns inte så många hus till salu och de få som såldes blev det hög budgivning på. Till slut sa vi till varann: Ska vi inte strunta i det här och bygga vårt drömhus istället? Då får vi det ju precis som vi vill ha det. Dessutom blir ju allting helt nytt och fräscht så vi slipper renovera och byta ut saker, säger Cornelia.

HITTADE RÄTT HUSFÖRETAG
Cornelia och Dennis ställde sig i kommunens tomtkö, med siktet inställt på ett kommande tomtområde alldeles nära centrum. Området låg intill Vimmerbys gamla villakvarter och nära skola och dagis, men ändå med naturen runt hörnet.

— Vi var förberedda på att det skulle ta lite tid för oss att komma framåt i kön, men kanske inte att vi skulle behöva vänta i två år! ler Cornelia.

I och för sig var väntetiden kanske inte så dum. Paret hann titta på en rad olika husföretag. De reste till Stockholm över en helg och besökte husutställningen Nybygget vid Arlanda, där många olika husföretag visar sina husmodeller. Cornelia och Dennis letade främst efter så kallade H-hus, det vill säga hus byggda som ett H med kök och umgängesytor i centrum, en egen del för föräldrarna åt det ena hållet och en egen till barnen åt det andra hållet. De hittade några fina husmodeller men ville inte riktigt bestämma sig innan de visste exakt vilken tomt de skulle få och hur den skulle se ut.

PERFEKT HUSMODELL FÖR TOMTEN
— Det kändes viktigt att se tomten först. Vi ville anpassa husmodellen efter väderstrecken och hur solen stod på dagarna, med tanke på uteplatser, entréer och annat, säger Cornelia.

En dag i januari 2016 ringde kommunen. Flera familjer som stod före i kön hade hoppat av och det var Cornelia och Dennis tur. Två veckor fick de på sig.

— Helt plötsligt blev det bråttom! Först blev vi stressade, men fastnade till slut för tomten längst bort på gatan vid vändplatsen. Vi gillar verkligen det här läget, en hörntomt med närliggande stenmur, med grönområde och kvällssol på baksidan. Så vi slog till!

”VÄLDIGT BRA INTRYCK AV VIMMERBYHUS”
Hur kom det sig att ni valde ett hus från just Vimmerbyhus?
— Vi bor ju i Vimmerby och en kväll bjöd Vimmerbyhus in till ”husbyggarskola”. Det var intressant och vi fick ett väldigt bra intryck av företaget. Vi fick också besöka fabriken och se hur noggrant och gediget Vimmerbyhus bygger sina hus. När vi sedan hittade husmodellen Designhouse 153 i deras katalog och såg att den skulle passa perfekt på tomten så bestämde vi oss. Det roliga är att det inte bara är vi som bygger med Vimmerbyhus på den här gatan, sju av de tio husen kommer från dem!

Ett Designhouse 153 fick det bli, med andra ord. Men omritat och skräddarsytt, så att familjens alla önskemål skulle finnas med. Familjen önskade och Vimmerbyhus arkitekter skissade. Dels förstorades huset, från 153 kvadratmeter till 169, dels flyttades rummen och sällskapsytorna en del.

— Den största ändringen gjorde vi i själva umgängesdelen. Vi ville ha en rymlig och lite pampig känsla i kök och vardagsrum, och det fick vi verkligen. Hela ytan är 67 kvadratmeter stor, med ryggåstak och ett eget loft med trappa i själva vardagsrummet. Det är jättefint! Gäster som kommer hit för första gången brukar alltid kommentera att det känns så stort och luftigt när de kommer in i hallen. Det var det vi ville uppnå. Lite ”wow”-känsla, säger Cornelia.

LILLA ELSA KOM TILL VÄRLDEN
Idag står det vita huset med silvergrått tak och en pampig pardörr färdigt. Ja, på insidan i alla fall. I sommar sätter Dennis, släkt och vänner igång med trädgården, gräsmatta och häck. Först ut är den stora altanen, som ska löpa utmed hela husets längd. Till hösten är det dags för kamininstallation. Visst är det en bit kvar innan allt blir helt färdigt, men Cornelia tycker ändå att de kommit en lång bit på väg.

De har valt att göra mycket själva med hjälp av släkt och vänner — Dennis är elektriker så han har till exempel gjort all eldragning i huset. Hon medger att det har varit hektiskt med att bygga färdigt. Inte minst tack vare nu ettåriga dottern Elsa som bestämde sig för att titta ut mitt i husbyggnationerna.
— Hon kom till världen när väggarna till huset var på plats och det var dags för oss att börja bygga. Så allt har tagit lite längre tid än vad vi tänkte den där dagen vi ställde oss i tomtkön, ler Cornelia.

På insidan går färgerna i grått och vitt. På golvet i kök och vardagsrum ligger ett grått plankgolv i massivt trä, medan sovrummen har fått ett ljusgrått laminatgolv. Väggarna är vitmålade och köket andas minimalism, med grepplösa luckor från Vedum.

ÄLSKAR UMGÄNGESYTORNA
Vad tycker du själv mest om med huset?
— Jag älskar allt! Det är kanske inte så konstigt eftersom vi valt allting precis som vi vill ha det. Det vi gillar med själva planlösningen är att det finns en vuxendel och en barndel. Men om jag tänker efter så är jag nog extra förtjust i umgängesytorna, med kök och vardagsrum tillsammans. Det är en härlig känsla att det är öppet upp till nock. Loftet blir en charmig detalj i rummet. Mitt absoluta favoritrum är det stora badrummet. Jag gillar de stora plattorna väldigt mycket, 60×60 centimeter. Det är bästa rummet av alla! Det kostade lite extra med den storleken på plattor eftersom de tar längre tid att sätta, men det var värt varenda krona.

Hur ser framtiden ut?
— Nu ska vi först och främst landa här i huset. Göra färdigt, ta hand om Elsa, anlägga trädgård, skola in på dagis… Och vi kommer aldrig att flytta. Vi har anpassat huset efter en växande familj och vill bo kvar här hela livet. Vi har byggt vårt drömhus!


——————————————————————————————————
Här bor Cornelia, Dennis och lilla Elsa, ett år.
Var? I ett barnvänligt villaområde i Vimmerby.
Huset Skräddarsytt enplanshus med utgångspunkt i husmodellen Designhouse 153 från Vimmerbyhus.

—————————————————————————————————————————————

BYGG MED VIMMERBYHUS!
Småländska Vimmerbyhus är ett personligt husföretag. På husfabriken i Vimmerby byggs hus med en kvalitet som håller i generationer.
— Vi skapar det hus du alltid drömt om. Och vi följer med dig på resan, säger Thomas Kongstad på Vimmerbyhus.

Att bygga sitt drömhus är ett stort beslut, och kanske något du gör bara en gång i livet. Vimmerbyhus har ett stort antal husmodeller i sitt sortiment och erbjuder en stor valfrihet till kunden, allt byggt med kvalitet in i minsta detalj.
— Allt är möjligt hos oss! Om kunden har en idé som den vill förverkliga så kan vi hjälpa till att rita upp den, från scratch. Vi har arkitekter och husdesigners som jobbar med att anpassa huslösningar för varje kund, berättar Thomas Kongstad på Vimmerbyhus.

Vimmerbyhus har byggt gedigna trähus sedan början av 1960­-talet. Husen byggs av erfarna och noggranna snickare i husfabriken i Vimmerby. Väggarna och takstolarna byggs färdigt inomhus, i torrt klimat och noga kontrollerad miljö. Sedan fraktas byggsatsen till tomten och reses på plats.
— Det tar normalt en dag att resa ett monterings­färdigt enplanshus från oss på Vimmerbyhus. Då är taket på plats och huset helt skyddat från väder och vind.

Hur lång tid tar det från beställning till färdigt hus?
— Det är lite olika för olika kunder, beroende på faktorer som bygglov och tomt och annat. Vanligtvis tar det mellan 10 och 15 månader från avtal till inflyttning att bygga sitt drömhus från Vimmerbyhus. Materialsatsen anländer till tomten cirka 20 veckor efter godkänt avrop.

BERÄTTA OM VIMMERBYHUS!
— Vi på Vimmerbyhus har lång erfarenhet av att bygga hus. Vårt koncept är kvalitet, in i minsta detalj! Standarden är hög, med fönster från NorDan, vitvaror från Siemens, golv från Kährs, och Smarta hem från Niko Home Control. Vi är långt ifrån störst, men när det kommer till kvalitet, flexibilitet och kunskap vågar jag påstå att vi är bland de allra bästa. Vår målsättning är att bygga hus med noll fel, noll anmärkningar. Och du som kund är viktigast. Vi är inte nöjda förrän du är nöjd. Och hos oss är allting möjligt.

Läs mer på Vimmerbyhus.se