DESIGN PÅ SMÅLÄNDSKA

Design: Sofie Børsting
Design: Sofie Børsting

I LILLA NYBRO LIGGER ÅRY — DET IKONISKA VARUMÄRKET SOM GJORT SIG KÄNT FÖR ATT VÄRNA DEN NORDISKA DESIGNTRADITIONEN. ALLA PRODUKTER TILLVERKAS FÖR HAND I FABRIKEN. INSPIRATIONEN FRÅN NATUREN I MATERIAL, FORM OCH UTTRYCK ÄR TYDLIG.

Japanese Landscape av Pappenpop och Viventium i valnöt.

Organiska former, naturens egna material och motiv som känns som tagna direkt från de småländska skogarna. Ända sedan 1952 har det varit haft full aktivitet i Åry-fabriken i Nybro, och idag arbetar här runt 30 medarbetare med att tillverka de numera ikoniska Åry-produkterna för hand. Signumet är det gedigna hantverket och den nordiska känslan i varje detalj, produkterna finns att köpa lite varstans, bland annat hos Malmstensbutiken, Haga Hem, Qvesarum och Åhléns här i Sverige men även i butiker över stort sett hela världen, Sydkorea, Australien, Schweiz och Frankrike för att nämna några.

Little Dot, design Ulrica Hydman-Vallien.
Strawberry Thief tallriksunderlägg.
Bord i serien Natantis.

— Vi som arbetar här har en passion för naturliga material och hållbarhet. Vi finns ju här i de småländska skogarna och inspireras av naturen, både när vi väljer material och designers som formger våra produkter. Vi har en lång erfarenhet av att arbeta med naturens egna material, inte minst vårt FSC-märkta trä. Samtliga produkter i Åry Home-sortimentet idag är faktiskt helt FSC-certifierade, vilket vi är först med ibland bricktillverkare i Sverige, berättar Sara Åberg.

Sara Åberg på Åry Sweden.

Genom åren har Åry etablerat ett samarbete med ett antal internationella och skandinaviska konstnärer och designers under varumärket Åry Home. Det är dessa formgivare som med stor hängivenhet formger Årys kollektioner för hemmet — konstnärer från hela världen som skapar fritt för Åry Home med sin bas i varumärkets nordiska kontext.

Design: Kelly Ventura

— Våra formgivare är helt fantastiska och har helt olika formspråk, vilket ger ett brett och levande sortiment med både nyskapade design och tidlösa klassiker, fortsätter Sara.
Bland årets designers för Åry Home märks till exempel Ylva Skarp, som med enkla verktyg som penna och pensel skapar bilder av bokstäver i sina mönster, Sofie Børsting, med sina detaljerade mönster med en kombination av handritade botaniska element, collage och gouache, och designduon Maria Livings och Marie Rodgers, som i sitt Lush Designs visar sin kärlek till starka färger, detaljer och mönster.

Design: Tina Backman.

Berätta lite om vårens nyheter! 
— Vi har som vanligt våra älskade tidlösa klassiker i sortimentet såsom William Morris (V&A), Larkspur och Strawberry Thief. Men inför vår- och sommarsäsongen har vi också satsat lite extra på att utveckla produktsortimentet bordstabletter. Mina egna favoriter bland nyheterna är nog bordstabletterna och glasunderläggen i serien Viventium, med en lackad träyta i FSC-certifierat trä. Självklart är de tillverkade här hos oss i Nybro, precis som hela vår övriga produktflora.

Formgivarna bakom Åry Home

Ylva Skarp. Ylva Skarp skapar med enkla verktyg som penna och pensel ett personligt bildspråk. Hennes sätt att forma bilder av bokstäver ger en oemotståndlig blandning av hantverksskicklighet, humor och fingertoppskänsla. Ylva är utbildad vid Roehampton Institute i London och har arbetat som kalligraf och designer i 20 år. Hennes konst finns representerad över hela världen.


Sofie Børsting. Den danska illustratören och designern Sofie Børsting har sin bas i Köpenhamn och är utbildad vid Danish Design School. Efter flera års arbete i designindustrin följde hon till slut sin dröm och skapade år 2011 en produktserie som säljs i designbutiker både i Skandinavien och runtom i världen. Hennes detaljerade mönster skapas genom en kombination av handritade botaniska element, collage och gouache. Sofie beskriver sin stil som en blandning av grafisk poesi och saga.


Kelly Ventura har sin bas i Michigan, USA, där hon arbetar som konstnär och designer. Hon finner inspiration i vardagsföremål, i samtal mellan människor och i olika miljöer. Kelly Ventura fångar allt detta genom sin unika stil och med ett modernt uttryck. Hennes design karaktäriseras av underbara färger och stor lekfullhet. Kelly Venturas design återfinns inom olika branscher såsom heminredning, gåvor och produkter för barn.


Sam Pickard studerade textildesign vid Camberwell School of Art samt design vid Bath Spa University. Sam arbetar med design av inredningsprodukter och tyger. Hennes stil har beskrivits som ”modernt lantlig” och genomsyras av hennes inspiration från Exmoor där hon bor och arbetar. Hennes banbrytande design ger en träffsäker känsla av ett modernt lantliv. Hon har två gånger blivit nominerad till British Design Awards.


Pappenpop. Paula Pappenheim är grundare av Pappenpop och arbetar också som designer. Designstudion ligger i Madrid i Spanien. Paula har studerat konst och grafisk design och har en Master i mönsterdesign. Hon inspireras av arkitektur, natur, olika kulturer och känslan man kan få för en intressant plats någonstans i världen. Naturen är också en stor inspirationskälla där matematiken göms bakom naturens tysta kaos och harmoni. Det är när dessa förenas som konsten och naturen blir levande. Pappenpops design är internationellt representerad och återfinns på inredningsprodukter som exempelvis hemtextil, porslin och tapeter.

Victoria and Albert Museum. Victoria and Albert Museum har en av de viktigaste och mest omfattande samlingarna av konst och konsthantverk i världen. V&A grundades år 1852 med målet att göra konst tillgänglig för alla och för att inspirera framtida formgivare och tillverkare. Fortfarande inspireras och lockas vi av V&A:s samlingar som spänner över 2000 år av kreativitet från olika delar av världen.

Lush Designs. Designduon Maria Livings och Marie Rodgers är konstnärerna bakom Lush Designs. De studerade måleri och mönsterdesign vid Maidstone Art College och startade därefter företaget och flyttade till London. Formgivarnas illustrativa design visar deras kärlek för starka färger, detaljer och mönster. Deras karaktäristiska, säregna mönster har använts till en rad olika designprodukter. Lush Designs vill medverka till att varje vardagsföremål ska vara intressant och vackert.


Anna Viktorsson. Den svenska designern Anna Viktorsson studerade vid HDK i Göteborg och vid University of the Arts i London. Anna Viktorsson drivs av att skapa design som berättar en historia. Hennes formgivning har en stark skandinavisk känsla och känns igen i djärva färger och lekfullhet.

Tina Backman. Tina är illustratör och mönsterformgivare med en magisterexamen från Konstfack och en kandidatexamen från Central Saint Martins i London. Hennes lekfulla illustrationer och mönster pryder allt från bokomslag till kökshanddukar, tapeter, textil och brickor. Största inspirationskällan är vinylsamlingen i hemmet, mormors finska tyger och sonen Måns.

Markus Johansson. Markus är utbildad vid HDK (Högskolan för Design & Konsthantverk, Göteborg). Hans formspråk är sofistikerat i kombination med enkelhet. Markus inspireras av olika miljöer som sträcker sig från människa till artefakt och genom olika analyser och processer. Hans ambition är att kombinera konstruktion, funktion och form för att berika människors vardag.

 

Ulrica Hydman-Vallien. Ulrica Hydman-Vallien är en av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Hon utbildade sig vid Konstfack och har tilldelats en rad olika stipendium, både i USA och Mexico. Hennes omisskännliga figurer har prytt bland annat mobiltelefoner och flygplan. Ulrica Hydman-Valliens viktigaste uttrycksmedel är hennes kraftfulla bildspråk. Hon målar sina dekorer med fri och ohejdad energi direkt på glaset. Ulrica fick sitt genombrott med Caramba och Open Minds, som följdes av folkkära Tulipa. Under sin långa karriär har hon använt sig av olika uttryckssätt, men har alltid haft en helt egen stil fylld med styrka, dramatik, humor och energi.