Drömmen om ett nytt hus

Denna artikel är ett samarbete med Lifestyle Publishing och Rörvikshus

Drömmer du om att bygga nytt? Ett specialritat drömhus just för din familj, skräddarsytt in i minsta detalj? På Rörvikshus i småländska Sävsjö kommun ritar och tillverkar David Tiderblom och hans kollegor förstklassiga hus med stark hantverkstradition.  – Vi vill uppfylla varje kunds dröm och lägger ned det lilla extra och personliga i varje hus vi bygger. Det finns inga utmaningar som inte går att lösa, säger David Tiderblom på Rörvikshus.screen-2016-11-15-kl-13-34-08

I Rörvik strax utanför Sävsjö, granne med de småländska skogarna, ligger Rörvikshus huvudkontor och husfabrik. Hussäljare och marknadschef David Tiderblom tar emot i den vackra höstsolen. Jag ska få lära mig hur Rörvikshus välkända arkitektritade hus skapas, från idé till färdigt hus, och jag kan erkänna att jag är nyfiken. Under de senaste åren har jag haft förmånen att besöka flera hem ritade och byggda av Rörvikshus, och mitt intresse har väckts av de nöjda familjerna och av de skräddarsydda, unika lösningarna i varje hus. Rörvikshus har nämligen med åren skapat sig en särställning i husbranschen: Det är framför allt hit de kunder vänder sig som vill ha något annat än standard. De kunder som vill ha arkitektritade hus med planlösningar skräddarsydda för familjen in i minsta detalj. De kunder som har ovanliga tomter där det är svårt att bygga och en utmaning att hitta kloka lösningar. Och de kunder som söker det som andra husföretag säger är omöjligt  — eller åtminstone väldigt svårt.

   David Tiderblom håller med om min beskrivning.ny_dsc_0518

— Det är sant att det har blivit vårt signum, det där att vi helt och hållet anpassar oss efter kundens drömmar, plånbok och tomtens möjligheter. Det finns inga utmaningar som inte går att lösa, menar vi. Att bygga drömhuset är ett stort och viktigt projekt för varje kund och vi vill bygga varje hus precis som kunden vill ha det.

  Rörvikshus fabrik är är relativt liten, med 25 välutbildade snickare som alla arbetar enligt gammal, beprövad hantverkstradition. En god yrkeskunskap är viktigt på företaget, säger David. Småskaligheten gör att det går att hålla tillverkningen personlig och äkta, in i minsta detalj.

– Vi har en liten och tajt säljorganisation runt om i Sverige och håller nära kontakt med alla våra kunder. Just det personliga bemötandet är vad vi brinner för. Varje familj som bygger hus med oss får en egen representant som följer dem från projektets början fram till det färdiga huset. Många kunder kommer faktiskt och hälsar på oss här i Rörvik och ser när deras blivande hus tillverkas. Det är väldigt roligt att träffas! säger David.   ny_dsc_0471

  ny__mg_9934-redigeraRörvikshus har en lång historia. Redan 1962 startades snickeri i Rörvik, med några få anställda snickare från trakten. Idag har det lilla snickeriet förvandlats till en husfabrik med moderna produktionshallar, som producerar kring 100 hus per år. Företaget är fortfarande familjeägt och huvudkontoret ligger fortfarande i Rörvik, med lokala kontor runt om i Sverige samt i Tyskland, Schweiz och Österrike. Många hus går på export varje år.

– Det är spännande med de tyska, schweiziska och österrikiska kunderna. Önskemålen är många gånger både intressanta och ovanliga och det är lätt att inspireras, säger David.

    När en kund vänder sig till Rörvikshus inleds processen alltid med ett personligt möte, berättar David.

– Många har ett eget önskemål redan när de kommer till oss, kanske ett redan tillverkat hus eller egna skisser. Vi sätter oss ned tillsammans med arkitekten (vi har för övrigt tre riktigt duktiga och kompetenta arkitekter som vi arbetar med; Thorsten Lyngö, Anita Jonsson och Tony Sundberg) och ritar fram rum efter rum utifrån kundens unika behov. Takhöjden justeras, fönsterplaceringen testas, köksdesign planeras och badrummen skräddarsys… Vi ger oss inte förrän kunden får den rätta hemkänslan – oavsett om det är ett New England-hus eller en modern nyfunkismodell.

ny__mg_9864    När kunden känner sig nöjd med sitt blivande drömhus börjar tillverkningen. Medan grundplattan gjuts på tomten påbörjas snickeriarbetet på fabriken. I produktionshallarna, under tak och i en torr och kontrollerad miljö, tillverkas monteringsfärdiga och färdigisolerade väggblock och takstolar efter ritning. När byggsatsen är färdig körs den med lastbil till tomten och monteras. Hela monteringen tar någon dag och sedan står huset på plats på tomten. Det sista arbetet och finputsningen görs där, i det monterade huset, som målning, finsnickeri och golvläggning.

– Det är ett väldigt smidigt och smart sätt att bygga hus på. Allt tillverkas under tak i en torr och fin miljö. Det känns tryggt, säger David.

Du har arbetat på Rörvikshus i många år. Vad tycker du mest om med företaget?

– Jag gillar det småskaliga och personliga. Vi lär känna kunderna och de blir liksom en del av vår ”Rörvikshusfamilj”. Och jag älskar vår ambition att alltid uppfylla det som kunden önskar sig. Vi sträcker oss så långt det bara går — ovanliga takhöjder, balkonger, byggnationer på klippor, byggmaterial… Husen blir ofta väldigt vackra och spektakulära.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi har som sagt ingen ambition att växa oss stora och ”ta över världen”. Vi vill hålla oss småskaliga. Men det betyder inte att vi inte vill utveckla oss. Varje dag vill vi finslipa det vi gör — bli ännu bättre, inte nöja oss. Varje kund ska känna att vi på Rörvikshus verkligen gör det vi säger: Bygger nära, personligt och förstklassigt, in i minsta detalj.


Kort om Rörvikshus

Familjeföretaget Rörvikshus är en anrik hustillverkare mitt i Småland med fokus på arkitektritade hus.  Verksamheten bygger på starka hantverkstraditioner och stor erfarenhet av att bygga personliga och förstklassiga hem. På Rörvikshus byggs arkitektritade hus anpassade efter kundens drömmar och behov. Vi är alla olika och ett drömhus är personligt, resonerar man. Det är ett viktigt led i filosofin att vara ”det lilla företaget” som alltid är nära till hands.

   Huvudkontoret ligger i Rörvik, men Rörvikshus finns också representerade på 25 orter runt om Sverige. Export av Rörvikshus sker också främst till Tyskland, Schweiz och Österrike. Idag har företaget 50-talet anställda och en tillverkning på omkring 100 hus per år.HÖGT UPPE PÅ BERGET

Där skogen går över i en brant bergssluttning ner mot sjön står ett dramatiskt och alldeles fantastiskt fritidshus. Huset ligger precis på bergskammen så trädäcket hänger över stupet. Huset är uppdelat i två delar; glashuset och trähuset. Mot utsikten ligger husets stora rum, med obegränsad utsikt och flödande ljus.

   Detaljerna gör helheten. En spiraltrappa i stora rummet leder upp till övre allrummet. Det böjda taket är mjukt och skyddande och ger högt sittande fönster. Utanför allrummet ligger balkongen med husets bästa utsikt. För att inte förta glashusets känsla ansluter balkongen direkt mot glaspartierna.

   Ett sådant här hus kräver väl utfört snickeriarbete, in i minsta detalj, för att komma till sin rätt. Rörvikshus antog utmaningen att kombinera fabrikstillverkning med speciallösningar.
ny_dsc_0518 ny_dsc_0519 ny_dsc_0522

ny_dsc_0440 ny_dsc_0454 ny_dsc_0459
ny_dsc_0471
ny_dsc_0481 ny_dsc_0483

ny_ro%cc%88rvikshus-2974-bottenplanny_ro%cc%88rvikshus-2974-o%cc%88verplan

HUSET PÅ OMÖJLIGA TOMTEN

På den här natursköna men alldeles “omöjliga” tomten, med 18 meters nivåskillnad utmed en bergssida, byggde Rörvikshus ett skräddarsytt hus som tar till vara utsikten, ger fina uteplatser på marken, på terrasserna och på de två balkongerna. Dessutom ståtar huset med spännande detaljer, som exempelvis de rundade väggarna, och rymmer alla familjens önskemål i en spännande förpackning.

  Vi tycker att det är ett unikt hus till en unik plats. Där många såg en omöjlig tomt att bygga på, såg vi potential. Det är få hustillverkare som kan bygga runda väggar, och till detta hus och denna unika tomt blir en halvrund vägg väldigt elegant, säger David Tiderblom.

KÄRLEK TILL KLASSISKT

Det är detaljerna som gör det. Och de är många, de noggrant utförda snickeridetaljerna i det här fantastiska huset med känsla från 1920-talet från Rörvikshus. Redan på utsidan märks noggrannheten och omsorgen: Blandningen mellan liggande och stående panel, de klassiska lyktorna på sidorna, den genomtänkta färgsättningen, det falsade plåttaket.

   Eftersom det nybyggda huset ligger i äldre område, med villor från tiden då jugend övergick i nationalromantik, så ville familjen att huset skulle smälta in i miljön, med detaljer som den fina entréverandan och utbyggnaderna med glasverandakänsla. Ja, huset har till och med källare precis som förr i tiden, men den detaljen hör faktiskt inte i första hand ihop med längtan efter det tidstypiska utan med att byggrätten var begränsad i området. Då var det smart att bygga på höjden!

   Även planlösningen är i mångt och mycket traditionell. Bottenplanet har en klassisk planlösning med kök och vardagsrum avdelade från varandra. På så sätt stör man inte varandra till vardags. Men när pardörrarna öppnas mellan rummen som går i fil så får man plötsligt ett hus med rymd, perfekt att ställa till med fest i!

ny__mg_9999-redigera

ny__mg_9789
ny__mg_9848 ny__mg_9864
ny__mg_9934-redigera ny__mg_9972-redigera

screen-2016-11-15-kl-13-29-53 screen-2016-11-15-kl-13-29-47