Eget utespa i vinter – Experten: ”Allt du behöver veta inför köpet”

Text Ulrika Lindgren

Bada utomhus året runt

Tänk dig att en mörk kväll ta steget ut i vinterkylan och sänka ned kroppen i ett rykande varmt ​​spabad under stjärnhimlen! Kanske inte så konstigt att allt fler väljer att ha ett eget ​​utespa. Spabadsexpert Mikael Karlsson på Svenska Badrumsinredningar, störst på spabad i Sverige med de tre spabadsmärkena Nordpool, Svenska Bad och ​​Villeroy​​ & Boch, berättar allt du behöver veta inför köpet.

Det sägs att SPA betyder Salus Per Aquam, hälsa genom vatten, på latin. ​Att​ det är hälsosamt ​och härligt ​att bada spabad kan nog alla vi som någon gång provat skriva under på. ​Känslan​ att krypa ned i ett rykande varmt utespa, njuta av närheten till naturen och en​ skön välbehövlig​ massage! Mikael Karlsson, spabadsexpert på Svenska Badrumsinredningar som säljer spabad av de tre märkena Nordpool, Svenska Bad och Villeroy & Boch, märker att intresset för att investera i ett eget​ spabad blir allt större.

Berätta, vad är egentligen ett spabad?
– Ett spabad är som en bubbelpool men byggd för att användas utomhus året runt. Det finns många olika spabad på marknaden med olika funktioner, både mer enkla och andra som är lyxigare. Gemensamt för alla är att de har inbyggt reningsverk, massagemunstycken och belysning. Baden är isolerade så de är prisvärda att värma upp, och ett termolock följer alltid med.

Varför är det så populärt att investera i ett spabad hemma, tror du?
– Jag tror helt enkelt att allt fler upptäcker det fantastiska med att bada spabad. Att alltid ha möjlighet att krypa ned i ett rykande hett bad utomhus – bara ta av locket och hoppa i! Ett spabad ger ett mervärde på flera olika sätt, tycker jag. Du kan bada tillsammans med ​familj och vänner​, eller bara njuta ensam av ett ​avkopplande​ bad. Du kan också välja mellan att använda massagefunktionerna för en skön massage eller att stänga av dem ​och njuta av​ tystnaden och naturen.

Sist men inte minst är det ju också väldigt enkelt att installera och sköta ett spabad. Det tror jag många uppskattar.

Svenska Badrumsinredningar är störst i Sverige på spabad. Berätta om era olika bad!
– Vi säljer tre olika varumärken – Nordpool, Svenska Bad och Villeroy & Boch. Alla tre har sina olika specialiteter med de har ändå mycket gemensamt, de är till exempel alla designade för nordiska förhållanden med troligtvis marknadens bästa isolering, rejäla sittdjup, tystgående Eco boost-pumpar och unikt energisparande lock. Nordpool står för gedigen kvalitet, med rejäl treskiktsisolering men i ett basicutförande och med lägre priser. Svenska Bad är vårt premiummärke, där spabaden har fullskumsisolering, kvalitet in i minsta detalj och med funktioner som ger det där lilla extra. Vårt tredje varumärke är vi väldigt stolta över – vi är nämligen exklusiva återförsäljare i Sverige av spabad från tyska Villeroy & Boch, som är ett helt fantastiskt märke. Det har funnits sedan 1748 och står för tysk kvalitet i det absoluta premiumsegmentet.

Vilket spabad har du själv hemma?
– Jag har ett Vancouver från Svenska Bad, det är alldeles lagom för min smak. Det har sju sittplatser varav två är ergonomiskt kroppsformade liggplatser, väldigt avslappnande att bada i. Precis som i alla våra spabad har Vancouver högsta kvalitet på all teknik, med kontrollsystem och och tystgående pumpar från Gecko. Pricken över i tycker jag är den saltbrominator som jag har investerat i, den kompletterar UV- och ozonreningen och sköter reningsprocessen helt och hållet så jag behöver aldrig tillsätta klor. På det sättet blir spabadet väldigt lättskött.

Skön massage. Vancouver från Svenska Bad har en ljuvlig Accu pressure-sits som ger skön massage och ergonomiskt ​kroppsformade ligglounger så du kan njuta maximalt. Äkta vattenterapi gör att du slappnar av och ökar cirkulationen i kroppen. I Vancouver finns det gott om plats – två ligglounger och fyra sittplatser ser till att ni kan vara många som njuter i badet ​samtidigt.

SPABADSEXPERT MIKAEL KARLSSON SVARAR

 Hur installerar jag mitt spabad?
– Du behöver en plan yta och en markisoleringsskiva – skivorna finns att köpa på byggvaruhusen. Badet levereras som en komplett, färdig enhet och lyfts på plats, antingen med en kranbil eller så kan du fråga ett gäng kompisar eller grannar som lyfter tillsammans. Vattnet fylls på med trädgårdsslangen. När spabadet står på plats behöver en behörig elektriker göra installationen och därefter är det bara att bada.

Hur sköter man ett spabad?
– Vattnet behöver desinficeras då och då. På många spabad finns inbyggd UV-rening och ozonrening och då krävs nästan ingen skötsel alls. Man kan också investera i en saltbrominator. Om du inte har det så använder du kemikalier, till exempel klor eller brom. Det är väldigt lätt, du lägger bara i en eller två tabletter efter varje bad. En gång i månaden tar du ut filtret och tvättar det. Allt vatten ska bytas ut två till fyra gånger per år om man badar en till tre gånger i veckan.

Hur mycket el förbrukar ett spabad?
– Det beror litet på hur ofta och länge du badar och var badet står geografiskt samt givetvis hur bra isolerat badet är. Generellt kan man säga att det kostar runt 300-500 kr i månaden. Ett prisvärt nöje, med andra ord!

Vad kostar ett spabad för utomhusbruk?
– Från 35 000 och uppåt för ett spabad av god kvalitet.

Sist men inte minst: Är det något annat man ska tänka på inför köp av spabad?
–  Besök en utställning och provsitt så att spabadet känns skönt och tillräckligt djupt. Baddjupet är viktigt! Välj en väletablerad leverantör som kan erbjuda service och reservdelar i framtiden. Och tänk till om priset verkar för bra för att vara sant. Ett spabad ska hänga med länge, och ett billigt pris kan bli dyrt i längden.

Kort om Svenska Badrumsinredningar

Svenska Badrumsinredningar är störst i Sverige på spabad och erbjuder idag tre varumärken –  Nordpool, Svenska Bad och Villeroy & Boch. Samtliga spabad är designade för svenska förhållanden med troligtvis marknadens bästa isolering, rejäla sittdjup, Eco-boost-pumpar och ett unikt energisparande lock.Vill du uppleva vårt sortiment av spabad och badrumsinredning är du välkommen att besöka någon av våra återförsäljare eller vårt showroom i Östra Frölunda.

Se mer på www.svenskabad.se >>


Tystgående. Som namnet antyder så går Just Silence precis så tyst som man bara drömmer om. Dessutom har den en minimalistisk design som gör den till en designikon. 2015 blev badet tilldelat iF Design Award och 2016 the Red Dot Award. Just Silence kommer från Villeroy & Boch.

Fullisolerad. Spabaden från Svenska Bad är Svenska Badrumsinredningars premiummärke, där spabaden har fullskumsisolering, kvalitet in i minsta detalj och med funktioner som ger det där lilla extra.

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.