Ekologiskt och hållbart växer – liksom svenska Rosenserien

Idag efterfrågas naturlig och ekologisk hudvård av allt fler. Medvetenheten och kunskapen ökar, liksom viljan att ta ansvar – både för sin egen hälsa, för djuren och vår miljö. Att intresset ökar märks inte minst genom att det kommer nya naturliga och ekologiska produkter varje dag; även de flesta stora etablerade kosmetikatillverkarna har skapat ”green” eller ”eko”-serier bland sina andra produkter. De följer trenden, tillverkar vad marknaden efterfrågar.

Av Olivia Fall

Carina Swartz

Rosenserien är en hyllad svensk ekologisk hudvårdsserie som också märker av att intresset för ekologiskt och närproducerat ökar. När Rosenserien grundades i början av åttiotalet var den före sin tid – då tyckte de flesta det var häftigt med moderna syntetiska produkter, gärna med mycket doft. Dessa var dessutom enkla och billiga att tillverka och producenterna kunde lägga alla resurser på marknadsföring. Rosenserien började i andra änden med att ta fram exklusiva och verksamma produkter, tillverkade av naturliga och ekologiska råvaror. Det började i en liten skala med produktdemonstrationer i hemmet och har nu växt till ett av Sveriges största hudvårdsmärken inom ekologisk hudvård. Deras produkter säljs på både salonger, spa-anläggningar, hälsokost- och ekobutiker.

När det gäller innehållet i krämerna så har Rosenserien gjort ett annorlunda val. Istället för att använda vatten som bas, används en aloe vera-gelé. Aloe veran odlas i Guatemala och är både ekologisk och rättvisemärkt vilket garanterar att odlarna och arbetare har bra arbetsvillkor. Aloe vera är känt som en medicinalväxt och används bland annat på brännskador och för att reparera torr och skadad hud. Detta gör den förstås fantastisk att använda i krämerna som blir mer verksamma och räcker längre än om de varit vattenbaserade. Kinesiskt grönt te och kallpressade vegetabilisk oljor är andra viktiga råvaror i Rosenseriens produkter. Rosenoljan är självklart också en essentiell ingrediens, känd för sin välgörande effekt.  Redan de gamla grekerna använde extrakt från rosor för att lugna och balansera huden. Till denna bas tillsätts olika örter och växtextrakt för att få önskad effekt. En del råvaror verkar lugnande och återfuktande medan andra är aktiverande, reparerande och stimulerar ända ner på cellnivå. I dag finns även forskning som visar på effekten av många växter som använts inom folkmedicin genom årtusenden.

Rosenserien tillverkar alla sina produkter i Sverige. Idén bygger på småskalighet vilket ger möjlighet att ständigt övervaka så att produkterna lever upp till högt ställda kvalitetskrav, både vad gäller urvalet av ekologiska råvaror och omsorgsfull framställning. För att ytterligare säkerhetsställa kvalitet och kontroll är de flesta produkter miljömärkta med Svanen. Svanen har tuffa krav både ur miljö- och hälsoperspektiv. Vare sig råvaror eller produkter är testade på djur och nästan alla produkter har Djurens Rätts märkning ”100 % VEGANSKT” – det första svenska hudvårdsmärke som fått den märkningen.  Antalet vegetarianer och veganer ökar i Sverige, även det en tydlig trend och med märkningen ”100 % VEGANSKT” blir det lätt för alla att hitta hudvårdsprodukter utan animaliska ingredienser. Den enda ingrediens som används från djurriket är bivax som finns i Cleansing Cream, Foot Cream och Lip Balm. Rosenseriens produkter har 100 % naturliga ingredienser och innehåller inte heller tillsatt vatten, mineralolja, alkohol, parabener eller andra syntetiska ämnen.

Idag är Rosenserien ett av de svenska ledande märkena inom ekologisk hudvård och intresset ökar hela tiden. Carina Swartz är dotter till en av grundarna och driver idag Rosenserien tillsammans med sin man. Carina brinner för naturlig hudvård och gläds åt att det idag är självklart för så många att göra ett ekologiskt och klimatsmart val även när det gäller hudvård. Att serien är helt svensk är också en framgångsfaktor. Att det har gått bra kan man även förstå när man ser alla priser Rosenserien mottagit; Årets superföretag två år i rad, Årets Guldäpple för bästa naturkosmetikprodukt två gånger, Årets Leva inspiratör med mera. För Carina som tog över företaget när hon endast var 22 år gammal, känns det som en dröm att Rosenserien blivit så stort. 
Tänk om mamma hade fått varit med och sett vilken utveckling det varit sista tio åren! Efter över trettio år i branschen kan vi ekologisk hudvård och satsar nu stort framåt, även på export, då svensktillverkat står för kvalitet även i andra länder. Naturlig hudvård ska kännas bra, på alla sätt, säger hon.