Av Ulrika Lindgren

Dörrar och fönster med unik kvalitet

bosse1_1k
Bo Ekstrand har arbetat med fönster och dörrar på familjeföretaget Ekstrands sedan han var ung. Han medger gärna att han är lite av ”produktidiot”. – Var jag än är och vart jag än åker tittar jag efter fönster och dörrar! Jag vill hela tiden förbättra det vi gör och utveckla våra produkter.

Hantverksmässig kvalitet, en gedigen kunskap och ett personligt bemötande. I tre generationer har familjeföretaget Ekstrands tillverkat ytterdörrar, fönster och innerdörrar som ingen annans.
– En ytterdörr eller ett fönster ska inte bara vara vackert att titta på. Det ska också ha en bra funktion och hålla i många år efter köpet. Vår styrka är den unika och höga kvalitén, till ett pris som man faktiskt kan ha råd med, säger VD Bo Ekstrand.

Dags att köpa ny ytterdörr, att investera i nya fönster eller att byta innerdörrar? Du är inte ensam. Många villaägare har hus som börjar bli till åren och vill nu åtgärda gamla dörrar och fönster med renoveringsbehov. Andra bygger nytt och ska välja den bästa möjliga produkten till sin nya villa. Men det gäller att hitta rätt i dörr- och fönsterdjungeln. Riktigt bra ytterdörrar och fönster ska inte bara vara snyggt designade och passa in i husets stil, utan har också en rad andra viktiga funktioner. De ska hålla värmen inne, stänga ute höststormar och inbrottstjuvar – och de ska förstås hålla länge.

– Det är en utmaning att tillverka riktigt bra ytterdörrar och fönster. Det kräver expertkunskap och en ständig produktutveckling. Produkterna måste vara rejält byggda i gedigna material och med ett hantverk som håller i generationer. De ska tåla väder och vind och klara tuffa klimattester, berättar Bo Ekstrand, VD på Ekstrands.

typ-1-ex-3f-dekor-1800-r
Exklusiv-serien har en klassisk spegeldörrskonstruktion där “franska lister” ramar in varje spegel. Dörrarna tillverkas på traditionellt sätt. – Vi har nyligen lanserat “Dekor 1800” med klassiska mönster i speglarna. Tillsammans med profilerade foder får hela enheten en fantastisk optik.

   I tre generationer har Ekstrands byggt fönster och dörrar med fokus på design

– Att köpa snickerier hos oss är extra tryggt. Vi har levererat till tusentals nöjda kunder runt hela världen. Än idag ser vi ytterdörrar på villor från 50- 60-talen som vi i familjen Ekstrand tillverkat, och det är vi stolta över. Vi sätter en ära i att utveckla dörrar och fönster som ska hålla minst lika länge som de vi tillverkade för 50 år sedan och som fortfarande är i bruk, säger Bo.

   Själv har han arbetat på huvudkontoret och fabriken i skånska Osby sedan han var ung och han erkänner villigt att han älskar sitt jobb.

– Man blir lite av produktidiot med åren. Var jag än är och vart jag än åker tittar jag efter fönster och dörrar! Jag vill hela tiden förbättra det vi gör och utveckla våra produkter. Vår styrka är att vi fortfarande fungerar som ett litet, hantverksmässigt snickeri trots att vi idag har relativt stora fabriker utrustade med den senaste tekniken. Vi har lyckats behålla småskaligheten. Det betyder att vi kan skräddarsy varje fönster och varje dörr precis som kunden vill ha den, ge personlig service och ändå hålla priser som man faktiskt kan ha råd med.

   Ekstrands har fönster och dörrar av alla slag i sitt sortiment. Vissa är mer exklusiva, som senaste ytterdörren Braid i massivt trä med ett unikt flätat utseende, designad av White Arkitekter. Andra håller ett lägre pris, som ytterdörren Plain som finns i många olika varianter. Alla produkter oavsett prisklass är tillverkade med Ekstrands unika kvalitet och med den yrkesstolthet som ligger till grunden för hela företagets verksamhet.

– Kunden ska vara trygg med att vi erbjuder en produkt som är lite bättre. Den ska också kunna lita våra kompetenta säljare, att de ger kloka och bra råd inför fönster- och dörrköpet. Jag brukar säga att våra kunder inte bara ska vara nöjda med oss, de får gärna vara imponerade!

typ-3-duo-faner-detalj
Även moderna dörrar kan vara vackra, TYP 3 Duo är en designdörr med det absolut senaste inom dörrteknik. Konstruktionen bygger på en foderbildande karmkonstruktion med ofalsat dörrblad, dolda gångjärn och magnetlås. Karm och dörrblad livar med varandra och skapar ett effektfullt intryck, säger Bo Ekstrand.

Vad ska man tänka på som kund när man ska köpa nya fönster och dörrar?

  Det viktigaste är att hitta en säljare som verkligen kan sin sak och som kan informera om det bästa valet för just ditt hem. Alltför många företag som säljer fönster och dörrar försöker bara kränga på kunden en standardiserad produkt, gärna till ”extrapris” och utan att ta hänsyn till just den kundens förutsättningar. Jag tycker det är väldigt oseriöst. Vi på Ekstrands kräver en hög kunskapsnivå av våra säljare. De ska kunna produkterna utan och innan och det ska vara rätt produkt till rätt hus.

   För det andra: Handla av en firma som är solid, med god ekonomi. Då finns företaget med all sannolikhet kvar på marknaden i framtiden och det blir lätt att få hjälp med garantier, reservdelar och så vidare.

   Glöm inte heller att dubbelkolla garantierna. De varierar mycket med företag och med produkt. Vissa dörr- och fönsterföretag ger till exempel fem års garanti på arbetet men ingen målningsgaranti och tvärtom. Vi på Ekstrands ger alltid 10 års garanti på montaget, 15 års formgaranti på våra ytterdörrar och fem års garanti på målningen. Dessutom garanteras glasen mot kondens i 10 år.

    Sist men inte minst: Fråga företaget om referenser innan du bestämmer dig! Kanske kan du ringa och fråga tidigare kunder om deras erfarenhet, eller googla på vad folk tycker om företagets produkter och om arbetet man utfört. Ett fönsterbyte är ett omfattande projekt som ställer mycket höga krav på den som utför arbetet, så det är mycket värt att kolla upp kompetensen hos just det företag du funderar på att välja. Tillvägagångssättet skiljer sig beroende på vilken typ av fasad det handlar om och hur de befintliga fönstren är monterade. Vi på Ekstrands har våra egna montörer med lång erfarenhet av dörr- och fönstermontage.

braid-180-dekor-detalj-1
Dörrar som ingen annans. Senaste ytterdörrmodellen från Ekstrands heter Braid och är helt i massivt trä med ett unikt flätat utseende. Design: Andreas Sture, White Arkitekter.
 Gammaldags och moderna. Inåt- eller utåtgående. När det gäller fönster har Ekstrands ett mycket brett utbud, och är marknadsledande på energieffektiva fönster.
Gammaldags och moderna. Inåt- eller utåtgående. När det gäller fönster har Ekstrands ett mycket brett utbud, och är marknadsledande på energieffektiva fönster.

Vad tycker du själv är viktigt när en kund vänder sig till dig för att byta dörr eller fönster?

– Det viktigaste är att produkten passar in i husets miljö och i arkitekturen. Fönstren och dörrarna är husets ansikte utåt och kan både sätta pricken över i på huset eller förstöra hela utseendet, om man väljer fel. Har kunden ett vackert hus från förra sekelskiftet passar det till exempel inte med moderna fönster med fuskspröjs. Och har man ett hus från sextiotalet behöver man inte sätta in en modern ytterdörr om man inte vill utan kan istället välja en tidstypisk retromodell, som vår dörr Ek Rustikal som är både modern och har en retrokänsla på en och samma gång.

   Många gånger ger våra säljare faktiskt rådet att inte byta ut fönstret eller dörren alls! Vackra gamla blyglas, till exempel, är så fina att bevara. Istället för att slänga dem kan man behålla dem och låta bygga in dem i treglasfönster. Då bevarar man det genuina utseendet på huset men får samma gång moderna och energisnåla fönster.

Ni har en rad olika fönster, ytterdörrar och innerdörrar i ert sortiment, från klassiska till mer moderna. Har du några egna favoriter bland produkterna?

– Generellt sett så är jag glad över att vi har ett så brett sortiment. Kunden kan i princip få exakt en sådan dörr eller ett sådant fönster som han eller hon har tänkt sig. När det gäller fönster är det nog det som jag är mest stolt över, att vi har en sådan mångfald. Och att vi är marknadsledande på energieffektiva fönster.

    När det kommer till utseende så är vår ytterdörrserie Ascot en av mina favoriter. Serien har en klassisk brittisk design med vackert blyinfattat glas. Den tillverkas med profilerat ramträ, kontraprofiler och försänkta speglar och kombinerar ett äkta utseende från förr med dagens krav på isolering, täthet och målningsgarantier. Väldigt snygg!

   När det gäller innerdörrar så är jag väldigt förtjust i vår serie Retro, med inspiration från södra Frankrike. Dörren är en klassisk spegeldörrskonstruktion där “franska lister” ramar in varje spegel. Retrokarmen är unik, med en avrundad insida. Tillsammans med profilerade foder får hela enheten en fantastisk optik.

 

 

 

[ezcol_1third]

Kort om Ekstrands Dörrar & Fönster

Ekstrands är ett traditionellt familjeföretag och drivs idag av andra och tredje generationen ”Ekstrandare”. Företaget står för innovativa lösningar, envishet och entreprenörskap, med yrkesstolthet som grund för filosofin att tillverka de bästa produkterna till det bästa priset. Ett nät av kunniga återförsäljare finns runt om i Sverige och du kan också besöka den över 600 kvadratmeter stora utställningen med fönster, inner- och ytterdörrar i Osby. Här finns personal som kan allt om dörrar och fönster!

Kundnyttan är ledordet hos Ekstrands. En ytterdörr eller ett fönster ska inte bara vara vacker att titta på, den ska också ha en bra funktion och hålla många år efter köpet. God soliditet och AAA-rating sedan många år ger kunden en stor trygghet vid investeringen i fönster, ytterdörrar eller innerdörrar.

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

Så här går ett fönsterbyte till med Ekstrands

– Du bokar ett kostnadsfritt hembesök (kontaktuppgifter till en återförsäljare nära dig finns på hemsidan, ekstrands.com). En rådgivare från Ekstrands kommer till dig för ett förutsättningslöst möte, där han eller hon informerar om vilka olika fönstersystem som finns och diskuterar med dig om vad som passar just ditt hus. Rådgivaren gör även en enklare uppmätning av fönstren för att kunna lämna en offert. Besöket är helt kostnadsfritt och helt utan köpkrav.

– Offerten När rådgivaren har mätt upp alla fönster och gått igenom förutsättningarna får du en offert där både själva fönstren och arbetet ingår. Offerten är komplett inklusive smygar, foder, fönsterbleck med mera, med tydliga specifikationer med delpriser på allt ingående material samt arbetskostnaden på varje separat delmoment.

– Tillverkning Nu tillverkas fönstren. Alla Ekstrands fönster är nämligen kundanpassade och tillverkas i egna fabriker på beställning. Efter avtalad tid sker leveransen direkt hem till dig.

– Leverans Leverantören bokar tid med dig för hemleverans och fönstren levereras hem till dig på överenskommen tid.

– Installation Ekstrands montörer plockar ur de gamla fönstren och installerar in de nya. I installation ingår lister, fönsterbleck, bortforsling, grovstädning… Alltså helt färdigt! Du behöver inte vara hemma medan montörerna gör jobbet.

– Garanti! När monteringen är färdig kan du känna dig trygg med utfört arbete. Ekstrands ger nämligen alltid 10 års garanti på montaget, 15 års formgaranti på ytterdörrarna, fem års garanti på målningen och glasen garanteras mot kondens i 10 år.

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

Dörrar och fönster som tar hänsyn till miljön

Ekstrands använder miljövänliga vattenburna färger till sina fönster och dörrar – system som är bättre för dig som kund och för miljön och som ändå håller längre än många mer miljöfarliga färger.

– Många andra tillverkare väljer bort de miljövänliga vattenburna färgerna eftersom de är lite dyrare och krångligare att arbeta med. Torktiderna med miljövänliga färger blir längre och därmed produktionstiderna. Vi på Ekstrands har trots detta sedan 90-talet valt att använda och utveckla vattenburna färgsystem. Miljöhänsyn är en självklarhet, tycker vi, säger Bo Ekstrand.

[/ezcol_1third_end]

 

ascot-300-svart
Ytterdörrserien Ascot en av Bo Ekstrands designfavoriter. Serien har en klassisk brittisk design och kan även fås med vackert blyinfattat glas. Den tillverkas med profilerat ramträ, kontraprofiler och försänkta speglar och kombinerar ett äkta utseende från förr med dagens krav på isolering, täthet och målningsgarantier.
Ek Rustikal från Ekstrands är både modern och har en retrokänsla på en och samma gång. Finns även i variation Ek Rustikal Screen med screentryckt glas som livar med träytan.
Ek Rustikal från Ekstrands är både modern och har en retrokänsla på en och samma gång. Finns även i variation Ek Rustikal Screen med screentryckt glas som livar med träytan.
Bergamo
Bergamo
Ek Rustikal från Ekstrands är både modern och har en retrokänsla på en och samma gång. Finns även i variation Ek Rustikal Screen med screentryckt glas som livar med träytan.
Ek Rustikal från Ekstrands är både modern och har en retrokänsla på en och samma gång. Finns även i variation Ek Rustikal Screen med screentryckt glas som livar med träytan.