En helande upplevelse

Healern Zarathustra utövar något han kallar för 5th Dimensional Quantum Healing för att ge oss sinnesro och lära oss att älska oss själva och hela oss själva. Lifestyle Woman träffade honom tidigare i vintras när han var på Sverigebesök.

Av Joakim Hayenhjelm

Vi är nog många som kan skriva under på att det som en modern människa idag är svårt att hitta balansen och den totala lyckan i livet. Vi är alltid i farten, det är alltid något på gång och även när vi ”kopplar av” till exempel framför tv:n eller under kafferasten på jobbet sitter vi och pillar med våra mobiler. Vi matas hela tiden med nya information och är ständigt i rörelse. Kanske glömmer vi bort att stanna upp – dels för att pusta ut och vila, men kanske också för att fundera över vad som gör oss lyckliga? Detta och en rad andra faktorer bidrar till vår ohälsa – både psykisk och fysisk.

– Vi blir hela tiden bombarderade av så mycket stress, ångest och osäkerhet i dagens samhälle. Och blir ständigt utsatta för elektromagnetiska vågor från datorer, tv-apparater, mobiltelefoner med mera. Man kan tydligt se att den yngre generationen blir sjukare och sjukare. För 30 år sedan var det ovanligt att stöta på unga tonåringar med nervösa sjukdomar, glutenintolerans och cancer. Idag innehåller vår mat, luft och vatten all möjlig sorts kemikaliskt skräp. För människan som art går det utför. Teknologin har avancerat i en rasande takt, medan vår fysiska och emotionella hälsa är en enda röra. Vi behöver lära oss att älska oss själva och hela oss själva – nu mer än någonsin, menar healern Zarathustra.

Han föddes i en diplomatfamilj. På den tiden jobbade hans far på det iranska konsulatet i Paris. Sedan flyttade familjen tillbaka till Teheran, Iran där de bodde i några år innan fadern fick jobb på FN i New York – och hela familjen emigrerade till USA där Zarathustra växte upp och gick i skolan. Idag har Zarathustra sin bas i Los Angeles, men reser över hela världen för att hålla workshops i 5th Dimensional Quantum Healing. Det är under en av dessa resor Lifestyle Woman träffar honom en kall novemberkväll i Stockholm.

– Jag har alltid haft ett intresse av det spirituella. Jag växte inte upp i en religiös familj, men min mamma hyste en stor kärlek till Gud. Mycket kärlek, vördnad och uppmärksamhet präglade min uppväxt, men vi praktiserade inte religion i familjen, berättar Zarathustra.

– Jag började ifrågasätta världen redan när jag var 5-6 år gammal och min farfar gick bort. På hans begravning frågade jag mina föräldrar vad som händer när någon dör. ”Man slutar att existera” sa dem. Jag minns hur jag då hade en stark känsla av att det inte stämde. Jag visste att själens närvaro aldrig dör. Kroppen dör, men inte det tänkande jaget – det var en djup förståelse inom mig som jag kände redan då.

När Zarathustra var i 7-års åldern la han instinktivt sina händer på magen om någon hade magont och ibland hörde han röster och såg saker. Men detta var inget som någon i hans omgivning stöttade och han trodde knappt på det själv. Han försökte snarare bortförklara det med att han bara inbillade sig. Flera år senare flyttade Zarathustra till San Fransisco för att studera psykologi på college och sista året tog han en kurs i sydöstasiatisk religionshistoria och blev då introducerad för Buddha och Buddism som gjorde ett starkt intryck på honom och blev början på en spirituell upptäcktsresa.
– Jag läste ”Siddharta (som handlar om en mans andliga resa till att hitta sig själv) och alla böcker om Buddha jag kom över. De fascinerade mig och var början till mitt spirituella uppvaknande. Jag gick vidare och läste in mig på islamisk sufism, kristendom, hinduism med mera, men inget av det gav mig tillräcklig tillfredställelse. Jag var sökande, men utan att veta efter vad. Under den här perioden när jag var i 21-års åldern hade jag även en dröm som påverkade mig starkt. I drömmen går jag in i köket och ser min mammas halva kropp ligga på golvet – hon är död. Halva kroppen hade förmultnat och jag skrek ”mamma, du får inte dö!”. Jag satte mig bredvid henne och höll hennes hand i min, medan jag höjde min andra hand upp i luften. Då strömmade ett gyllene sken in i armen från himlen genom mig och vidare till handen som jag håller mamma i – och hon började leva igen. Då insåg jag intuitivt att healing skulle komma att bli en del av mitt kall, men jag visste inte hur eller i vilken form.

Hitta tystnaden
Efter att ha studerat flertalet spirituella böcker och deltagit i olika workshops inspirerade av den amerikanska spirituella läraren Ram Dass gav sig Zarathustra iväg på en tre år lång resa mot öst som tog honom från USA till Indien, Nepal, Filippinerna och Thailand. Det ledde honom till Advaita Vedanta-mästaren Poonja Ji, som Zarathustra ser som sin Sat Guru.

– Han lärde mig vikten av tystnad och frånvaron av tankar, att man kan förverkliga sig själv genom tystnad. Sedan dess har det varit grunden i all min undervisning. När medvetandet har tystnat börjar hjärtat öppna upp sig.

Detta får vi själva ett smakprov på då Zarathustra även håller en kortare healing-session med oss. Han instruerar oss i ett par enklare meditationsövningar som han säger är bra att göra så ofta som möjligt för att öka vår självkänsla och kärleken till oss själva, bland annat genom att säga och skrika ut att vi älskar oss själva ”I love myself!”, nonsensprata och tvinga oss själva att skratta – vilket först kändes lite märkligt, men som snart övergick till att vi skrattade befriande hejdlöst åt och med varandra.

Efter dessa övningar har det förstås blivit rätt tomt i skallen och vi har släppt de flesta tankar och funderingar som vanligtvis rör sig där inne i ett enda virrvarr. Det är dags att koppla av på riktigt. Zarathustra sätter på lugn orientalisk musik av den typ man kan förvänta sig på ett spa, medan han går runt i rummet och slår på en trumma. Han ber oss att tänka på en rofyllt plats och att andas djupt. För egen del tar det mig tillbaka på en resa till Jordanien jag gjorde för något år sedan där jag satte mig ned på en kulle i Wadi Rum-öknen och bara insöp de spektakulära vyerna med sin röda sand och skulpturala bergformationer i all oändlighet samt den dämpade tystnaden i luften där bara ökenvindens sus gjorde sig hörd. Zarathustra hörs dock hela tiden någonstans i bakgrunden – ena sekunden låter det som han står precis bredvid mig för att i nästa befinna sig i andra änden av rummet.
Han viskar i mitt öra att jag ska ta ett kliv framåt mot honom. Han går runt mig, gör ljud med munnen och för sina händer med hastiga rörelser över olika ställen på min överkropp som mina skuldror och axlar, där jag tidigare under kvällen nämnt att jag är lite spänd och stel. Jag känner att mina tår och mina fingrar börjar vibrera – de domnar också av, lite på samma sätt som när vissa kroppsdelar ”har somnat”.
Han hjälper mig att sätta mig ned och går vidare till nästa person i vårt sällskap. Jag tänker nu på min andning och förflyttas tillbaka till den där platsen i öknen. Ju djupare andetag jag tar, desto kraftigare blir vibrationerna. Den avdomnade känslan sprider sig från tårna upp till vaderna och från fingrarna till armbågarna som mest. Det är behagligt och jag väljer att stanna här en stund. Plötsligt petar Zarathustra på mig. Jag öppnar ögonen och känner mig lite omtöcknad och kollar på klockan, inser att jag måste ha slumrat till i ungefär en trekvart. Alla i sällskapet tittar på varandra och undrar vad vi precis har varit med om. Bekymmersfri, lugn och glädjefull energi befinner sig i rummet och jo, jag känner mig betydligt mer avslappnad i axelpartiet också.

Bra vibrationer
Vibrationerna som jag kände förklarar Zarathustra med att allt liv har vibrationer. Även saker som inte lever har vibrationer. Om du befinner dig i en storstad som Los Angeles, Berlin eller Stockholm så finns det vissa delar i staden som till exempel ger dig dålig energi på natten – det känns inte bra, inte tryggt. På samma sätt finns det andra stadsdelar som är glada och sprudlande. Stadsdelarna har olika frekvenser. Och det är likadant med människor.
– Med vissa människor känner du av en mörk energi och de har en speciell vibration. Andra som du möter får dig ett må bra i deras närvaro och de har en annan vibration. 5th Dimensional Quantum Healing handlar om att förändra någons vibrationer så att de når en högre frekvens. I och med detta skifte i vibrationernas frekvens sker healingen.

Alla människor är mottagliga för detta, även de som inte tror på healing menar Zarathustra.
– Du kan ignorera det jag säger, men du kan inte motstå musik – som till exempel klassisk musik eller lugnande meditationsmusik – den penetrerar kroppen och sinnet. Ljud har en väldigt terapeutisk effekt. Jag använder mig av det för att öka vibrationernas frekvens och ta bort gamla mönster och minnen för att göra plats åt ny information. Det är därför healingen är så effektiv. Vi förändras inifrån. Det är som att ominstallera en dator. Vi programmerar om en person från insidan. De flesta metoderna behöver vi utöva på reguljär basis dock.

– Den främsta healingen jag gör går ut på att vi ska lära oss att nå tystnaden inom oss själva och hitta inre ro. Det handlar också om att nå våra hjärtan. Kärlek är vad som helar oss i slutändan. Healing innebär att vara fri från stress, oro och rädsla – och att lära sig att älska och acceptera oss själva. Verktygen för att nå dit involverar att jobba med auran – energifältet som omger varje människa, andlig kirurgi, samt hands on-healing och beröring.

Zarathustra är dock noga med att poängtera att han inte besitter någon speciell kraft och att vem som helst kan lära sig 5th Dimensional Quantum Healing.
– Det är när jag gör healingen som den här universella energin – som du kan kalla Gud, levande själen eller vad du vill – strömmar genom mig. Den här kraften använder mig eller någon annan healer – inte vi den. Jag är inte speciell. Det här är något alla kan lära sig, om de jobbar på det. Den helande energin finns runt omkring oss alla hela tiden – vi har bara inte insett det. Det här är så mycket större än mig. Jag har dock inget val, jag kan inte göra något annat. Jag älskar det jag gör – att hjälpa människor att förändra sina liv till det bättre.

Vi lämnar Zarathustra omtumlade och i eufori med en nyvunnen förståelse för healing.