En kärleksupplevelse

VIZ001 - Thanda Villa i Zulu - 6651 - A

Av Evy Peters

Foto: Evy Peters, Christian Sperka

Thanda Private Game Reserve är så mycket mer än en fashionabel destination för en drömsafari. Lifestyles utsända hänförs av en äkta sydafrikansk naturupplevelse med vilda djur i kombination med ett uppriktigt engagemang för Zulu-kulturen och bevarande av miljön. Thandas grundare är svensken Dan Olofsson.

Den 35-årige lejonhannen Thulani mumsar löv precis vid Thanda Lodge’s huvudentré. För att inte störa honom styr chauffören Zacks mot köksingången.

– Thulani älskar att visa upp sig och bli fotograferad, säger Caroline som arbetar på kontoret.

Elefanten kommer försiktigt klivande mot trappan som går upp till loungen och restaurangområdet. Han iakttar oss nyfiket innan han styr stegen mot dammen där han svalkar sitt varma huvud med vatten, dricker och går sedan in bland buskarna.

Det finns en anledning till varför reservatet fått namnet Thanda. Ordet betyder ”kärlek” på isiZulu, Zulufolkets språk. Thanda representerar passionens hjärta och själ; samhörighet. Och visst är det kärlek som vibrerar i den heta luften – kärlek till platsen, till djuren och människor emellan.

TSL015 - Thanda Safari Lodge - Luxury Spa - XX005

Thanda Safari Lodge består av nio prisbelönta sviter, alla med rymlig lounge och sovrum, där den dubbelsidiga eldstaden delar av rummet. Inredningen är smakfullt elegant, lyxig utan att vara prålig. Badrummet är komplett med ett ovalt format badkar samt inomhus- och utomhusduschar. Lodgens ena vägg består av skjutbara glasdörrar som öppnas mot ett stort trädäck och en rund infinity-pool samt en loggia med en stor rund säng. Här kan jag ligga och blicka ut över vildmarken, kanske slumra en stund i eftermiddagsvärmen. En bit av uteplatsen är inhägnad med pålar – en Boma (traditionell inhägnad för boskap) – gjord för intima middagar under den afrikanska stjärnhimlen. De nyfikna aporna springer omkring på området, så det gäller att hålla dörren stängd eftersom de har ett visst intresse av att norpa saker.

Varje morgon vid femtiden och eftermiddag samma klockslag körs vi ut på safari med guiden/chauffören Willard och spåraren Zeblon, två mycket kunniga personer som kan berätta om de olika djuren och deras beteende. Vi får stränga order: Stå inte upp i bilen! Höj inte rösten! Rör inte de grenar vi passerar! (Ormar kan finnas där). Med i vår öppna Landrover finns även ett österrikiskt par och ett ungt nygift par från Chicago på smekmånad. Redan under första turen träffar vi på en imponerande lejonhanne som förnöjt kopplar av nära vägen. Han tycks inte bry sig om den stora lådan vi sitter i, men han lyfter ett halvt öga för att konstatera att vi fortfarande är kvar. Då sätter han sig upp och stirrar intensivt mot en plats ett tiotal meter därifrån. Vi kör sakta åt det hållet och finner hans familj med två honor och sex ungar. Det är fantastiskt att komma så nära de vilda djuren. Jag förstår att det kan hända tragiska olyckor; man förleds tro att man kan gulla med de stora katterna och klappa dem.

052 c wash
Två vackra cheetah (gepard) tvättar varandra och tycks verkligen trivas ihop.

– Dessa två är bröder. Vi hade också en hona men hon har förmodligen tagits av lejonen, berättar Willard.

Vi kan dessutom glädjas åt att möta många antiloper, elefanter, zebror, waterbuck, kudu, gnu, vackra fåglar och de ståtliga girafferna med sina långa ögonfransar. En noshörning med unge svalkar sig i ett vatten, och när mamman får syn på bilen rusar hon emot oss. Vi skruvar oroligt på oss; en stöt med den tyngden och bilen välter. Men hon stannar plötsligt, gör flera ”falska” attacker, och när hon märker att vi inte utgör ett hot visar hon sitt ointresse och vänder om.

En vuxen elefant äter 350 kg föda om dagen, så det går åt en hel del vegetation. En grupp på ett tjugotal djur i olika åldrar sliter ner mindre träd och tuggar i sig löven. 50-årige Mpata bär på en sändare. Alla är fullt upptagna med att söka mat och tar ingen notis om oss.

Som avslutning på varje safari stannar vi på en plats där vi vet att djuren inte visar sig. Guiderna dukar upp med förfriskningar och vi kan lufta våra upplevelser, ställa frågor.

Den som vill kan ta del av en guidad Bush Walk och/eller göra ett besök i en Zulu-by, träffa människorna och lyssna till deras intressanta historia och möta skolbarnen – framtida Thanda-anställda. Thanda bedriver en intensiv jakt på tjuvskyttar och det finns möjlighet att följa med vakterna för att se hur de arbetar, kanske laga ett stängsel eller hjälpa till med veterinära åtgärder.

På nätterna hörs hyenan skratta, men vi ser den inte. Grodorna har sitt hem i dammen vid huvudentrén, de ackompanjerar oss till middagen och sjunger sina kvällssonater med en styrka som överröstar vanlig samtalston. Fascinerande!

Nästa morgon möter vi återigen den harmoniska lejonfamiljen, nu kan vi njuta av att se dem dricka från ett vattenhål. Ungarna busar och klänger på pappans rygg. En buffelhjord på ett trettiotal djur kommer dundrande och jagar bort lejonen, förstör familjeidyllen. Buffeln sägs vara Afrikas farligaste djur, och återigen känns den krypande rädslan att tänk om de anfaller bilen … Men våra guider vet vad de gör och vi kan vara trygga.

Vi söker The Big Five; lejon, elefant, buffel, noshörning och leopard. Vi hinner med att se fyra; den mytomspunna leoparden passade på att dricka vatten vid lodgen under den tid jag låg avslappnad på spa för en underbar massage. Det närmaste jag kom det vackra djuret var genom husets vin – Leopard’s Leap – ett utmärkt vin som finns i både vitt och rött. Vinkällaren rymmer många fina sydafrikanska viner, bland annat Bayede! (Leve Konungen!) King Shaka Jubilee 2009, som 2012 fick silvermedalj vid Michelangelo International Wine Awards. Tio procent av vad en flaska kostar går till Zulu-samhället.

gnu TGD014 - Game Drive - 20130720-CS3_3995 004

Thandas kök är fantastiskt! Kökscheferna tycks överträffa varandra (vi mötte tre, varav två kvinnor) med att skapa en spännande, vacker och delikat zuluinfluerad cross over med underbara örtkryddor. Och det gäller både frukost, lunch och middag.

Thanda Tented Camp består av 15 tält utan elektricitet med tältdukar i Hemingway-stil. Rummen är vackert inredda och har ett stort trädäck. Jabula Tent – Jabula betyder ”lycka” på isiZulu – har en separat lounge, plaskdamm och egen Boma. På campen råder en romantisk atmosfär som påminner om svunna tider, och man har hittat en harmonisk balans mellan gammalt och nytt. Paraffinlyktorna ger en varm belysning i mörkret. Här finns också ett vattenhål dit djuren kommer för att dricka, gästerna kan iaktta dem från Sala som är byggd på höga pålar.

Magnifika Villa Izulu på 900 kvm är ägarnas, familjen Olofssons, privata hem. Den finns tillgänglig för uthyrning när familjen inte är här, och upp till 10 personer kan sova i fem sviter. I villan står en flygel, på övervåningen finns ett musikrum och stor tv. Dessutom finns bibliotek, en cigarrlounge, vinkällare och ett lekrum. I den vackra inhägnade trädgården finns en uppvärmd pool, en jacuzzi, en Boma samt en egen helikopterplatta. Den engagerade personalen ger komplett service.

Ett luxuöst Spa finns i anslutning till Thanda Safari Lodges och har nyligen introducerat en ny spa-meny. Med två behandlingsrum, bastu, hydrobad och en pool i sten utför det nya teamet av högt kvalificerade spa-terapeuter en rad holistiska behandlingar med hyllade produkter som har naturliga helande fördelar. Man omfamnar den naturliga omgivningen med behandlingar som Hot Stone Massage, Zulu Zonterapi och Mineral Salt Scrub samt terapier som fokuserar på specifika behov och problem.

I november förra året invigde Thanda Tented Camp ett nytt spa med många olika behandlingar baserade på produkter där vetenskap och natur blandas i sina beståndsdelar. En ansiktsmassage följer rytmen till den Zulu-musik som svagt spelar i bakgrunden. Andra exempel på nyutvecklade behandlingar är Ndlovu Walk (elefantpromenad), en djup lymfdränagemassage baserad på det djupa men lätta trycket av elefantfotspår.

Det känns vemodigt att resa från Thanda, att lämna dessa människor som med värme och humor tagit så väl hand om mig och mitt resesällskap. Tack till alla – Ngiyabonga!

 

Thanda Private Game Reserve grundades 2004 och består av 14 000 hektar spektakulär vildmark. Thanda är en stolt medlem i The Leading Hotels of the World samt flerfaldig pristagare, bl a som The World’s Leading Luxury Lodge 2013. Thanda är beläget cirka tre timmar på fina bilvägar nordväst om Durban International Airport, som kan nås året om med reguljärflyg.

Tidsskillnad: + 2 timmar.

Valuta: Rand (ZAR) 1 Rand är ca 0,75 SEK.

Vaccination mot Hepatit A rekommenderas.

Området är till 99 % malariafritt.

www.thanda.com

 

Thandas ägare, Dan Olofsson med familj, är Sveriges största privata investerare och filantroper i Sydafrika. De grundade Thanda Foundation, vars filosofi ”av kärlek till naturen, djurlivet och våra kära” innefattar ansvar för samhälle och miljö genom att använda solpaneler och tankar för uppsamling av regnvatten. Thanda betyder kärlek på isiZulu, Zulufolkets språk.

 

Thanda Foundation Trust arbetar för ett socio-ekonomiskt upplyftande av fattiga samhällen i Sydafrika, framför allt i KwaZulu-provinsen. För att göra detta möjligt inriktar man sig främst på att skapa arbetstillfällen i Umkhanyakude-regionen i Zululand och de områden som omger Thanda Private Game Reserve. Thanda har mer än 150 personer anställda, varav 96 % kommer från KwaZulu Natal och de allra flesta från den omgivande landsbygden. Thanda stödjer många lokala samhällsföretagare som kontrakterat ut sina tjänster till dem. Vidare upplyser man om HIV/AIDS, ökar medvetenhet och förebyggande, med programmet Star for Life. Omkring 100 000 ungdomar ges information och motivation till att fatta beslut som minskar risken att smittas av HIV, att förändra beteenden på ett sätt som ger dem möjlighet att förverkliga sina drömmar om en bättre framtid. Information om bevarandet av vildmarksområden är ett annat viktigt projekt, liksom främjandet och bevarandet av kulturarvet i Zululand.