En modern mästare

X6337-pr

Av Andy Round

 

När Pablo Picasso avled 1973, i en ålder av 91 år, efterlämnade han ett arv som helt förändrade 2000-talets konstvärld. Andy Round minns Picassos kärlek till livet och hans passion för konstnärlig fulländning.

 

Legenden säger att när Pablo Ruiz Picasso föddes i den spanska staden Malaga den 25 oktober 1881 varken grät eller andades han. Det var endast en mild utandning av cigarrök från en onkel som kickstartade hans lungor och hans liv.

 

Detta kan ha förefallit olycksbådande för en familj på den tiden, men det som ingen kunde gissa var hur illavarslande Picassos ankomst faktiskt var. Här fanns en pojke vars alla steg i livet skulle bli till legender.

 

Några år senare, fortfarande som en ung pojke, förvånade Picasso sina skolkamrater genom att exekvera en perfekt skiss utan att lyfta pennan eller titta ner på papperet. Det var bara ett litet steg framåt för en pojke som, sägs det, var som en hungrig baby som ritade spiralformer för de bakverk han ville äta. Sådana händelser var en del av Picassos insikt om att teckning skulle kunna ge honom det han ville ha.

 

Picassos liv fylldes redan från unga år av konst, och hans talang var sådan att han tvingade sin fader konstnären till förtidspension. Blasco hade målat duvor och bad sin son att avsluta med klorna. Han blev så imponerad av Pablos överlägsna skicklighet och uppmärksamhet på detaljer att han avstod från konsten där och då. Från denna dag uppmuntrade fadern sin son till att måla religiösa bilder, men naturligtvis hade det unga underbarnet större ambitioner.

 

För den unge Picasso kunde allt i livet förstås genom ett visuellt samband. Senare i livet var många av hans vänner författare och poeter, men han kände alltid att konsten var överlägsen och talande. ”Ofta när man läser en bok känner man att författaren skulle ha föredragit att måla istället för att skriva,” har han sagt.

 

Konst blev Picassos kanal för politiska, sexuella och känslomässiga uttryck, och förbrukade hans liv så att också familjen kom i andra hand. När hans syster insjuknade i difteri, lovade Picasso att ge upp konsten om hon blev frisk. Den lättnad han kände vid hennes död lämnade en djup och livslång skuld i honom. Men det höll honom inte tillbaka. Nu, 40 år efter hans död, är Picasso den mest kände artist någonsin.

 

Han lade grunden till många av de viktigaste förändringarna i det tjugonde århundradets konstvärld. Tillsammans med medarbetaren George Braque gav han världen kubismen. Han kanske aldrig har målat en sann abstrakt bild under sin livstid men hans inflytande på abstrakt arbete är uppenbar.

 

På samma sätt, fastän han aldrig var medlem i surrealistgruppen, målade han några av de mest skrämmande surrealistiska målningarna under 1920- och 1930-talet. Även modern skulptur, med dess förkärlek för öppna former, har sina rötter i en konservburksskulptur som han 1912 gjorde av en gitarr.

 

Detta var typiskt för Picassos karriär – att han konstnärligt aldrig stod stilla. En del skulle säga att han aldrig riktigt fann sin egen stil, konsistens eller sammanhängande röst. Men genom att vara rörlig och vägra fastna i en nisch skapade han en kropp av arbeten och teknik som skulle påverka efterföljare genom många generationer.

 

Picasso har en gång hävdat: ”Jag gör alltid det som jag inte kan göra så att jag kan lära mig att göra det.” Han kunde ha lagt till att han också gjorde så för att många andra skulle kunna följa i hans banbrytande fotspår.

 

Som konstkritiker Robert Hughes har noterat blev Picasso den första och kanske den enda artisten att nå internationell berömmelse under sin livstid. Medan tidigare gamla mästare hade beviljats beskydd från stat och adel, var Pablo Picassos namn känt för miljontals människor långt före hans död. ”Nej målare, inte ens Michelangelo, har varit så kända under sin egen livstid. Och det är möjligt att ingen kommer att vara det igen,” tillade Hughes.

 

På många sätt var Picasso prototypen för moderna kändissuperstar-konstnärer. Hans konst och liv var oändligt granskat, kritiserat och ett tag utstött – en situation som han var mer än skicklig på att utnyttja för egen vinning. Under andra världskriget hade Picasso till exempel en till stor del bekväm tillvaro i Paris och vänskapen med Arno Breker, Hitlers favoritskulptör, garanterade att han alltid hade rätt uppehållstillstånd.

 

Picasso var varken en motståndskämpe eller en medarbetare, han var politiskt lyckligt lottad och hans berömmelse garanterades större skydd än vad som gavs andra franska intellektuella. Medan ett tiotal avrättades verkade Picasso oantastlig, till och med hans stöd till stalinismen ignorerades av väst.

 

Det är knappast förvånande att Picasso aldrig varit utan sina kritiker. Det bör sägas att en del av detta berodde på Picasso själv. Han påstod en gång att kvinnor var antingen ”gudinnor eller dörrmattor”, vilket avfyrade en kraftig skottlossning från feminister. Men sådan var hans charm och virilitet – Picasso hade aldrig brist på kvinnor för att uppfylla någon roll för hans räkning.

 

Picasso var inte alltid en bra pappa. Hans sarkasm var ökänd, men han fick alltid igenom sin vilja. Hans inställning till kollegor, till och med kollaboratör Braque, var ofta överlägsen, ointresserad och avvisande. Onödigt att säga, men inget av dessa brister skadade Picassos rykte som geni i Paris.

 

Det berömda porträttet av Gertrude Stein, och även andra verk, skildrar Picassos lättretliga geni. Efter att 1906 ha närmat sig henne för att fråga om hon ville sitta modell för honom – ett sällsynt val för Picasso som föredrog att måla ur minnet – hade han henne att posera mer än 80 gånger innan han målade hennes ansikte och avskedade henne med att hävda att han inte längre kunde se henne korrekt.

 

Målningen förblev så under hela sommaren tills han slutligen målade ansiktet utan att hon satt för honom. Det var chockerande allvarligt och blev mycket kritiserat, men Picasso svarade ohövligt att Stein så småningom skulle se ut som porträttet.

 

I själva verket är det för hans målningar, snarare än något annat om honom, vi bör minnas Picasso. För den revolutionära surrealism och tekniska élan av Les Demoiselles D’Avignon (1907), en milstolpe inom den moderna konsten som lade grunden till kubismen, eller för verk som hans Guernica (1937), som i dag fortfarande är en av de mest potenta krigsmålningarna någonsin. Picasso hade galvaniserats av Tysklands bombardemang av den baskiska staden Guernica, där en femtedel av befolkningen dödades. Han avslutade den stora målningen på mindre än en månad. Årtionden senare är hans makt att chockera oförminskad.

 

Båda dessa stora målningar sades vara början och slutet på Picassos största period, men han förblev en stark kraft under längre tid och på 1960-talet ökade hans produktion till maniska nivåer. Kanske var det ett sätt att avvärja döden. Trots allt hade Picasso förklarat att ”varje barn är en konstnär… problemet är att förbli en konstnär i vuxen ålder…”

 

Picasso uppnådde verkligen detta, och på ett sätt som ingen målare någonsin gjort förut. Han sade en gång: ”Det finns målare som omvandlar solen till en gul fläck, med det finns andra som med hjälp av sin konst och sin intelligens förvandlar en gul fläck till solen.” När han dog, 91 år, hade han förvandlat konsten i sig.

 

Arvet från Picasso är lika komplicerat som de deformerade ansiktena, de udda ögonen och kubiska organ som präglade hans konst. Hans konstnärliga inspirationskällor varierade och hans tolkningar förändrades ständigt, men konstant i hans liv var att han utmanade konventionen.

 

Problemet med utmanande etablerade tankesätt är att man grundligt måste förstå reglerna för att veta hur man bryter mot dem. Och när det gällde att slå sönder traditionen var Picasso ett geni. Han förstod det konstnärliga arvet på ett sätt som aldrig hade setts tidigare, och så snart han hade ett grepp om traditionen undergrävde han den, skruvade upp den och sparkade den runt i konstvärlden.

 

Picassos ”omtolkning” av konstnärlig konvention var en besatthet som skulle finnas i hans arbete hela livet. Konstnären var en kulturell tjuv, han stal idéer från alla. Han brydde sig inte, genom att plundra det förflutna kunde han underrätta en ny konstnärlig framtid och ha roligare än någon annan konstnär i sin generation. Genom att splittra konventionen, stjäla från de tidigare stora verken och undergräva traditionen, skapade han nya sätt av konstnärligt tänkande och helt nya rörelser.

 

Från El Greco och Velazquez till Goya och Rembrandt eller Manet och Cézanne, allt och alla hängde i luften enligt Picasso. Vi måste komma ihåg att han redan var en duktig konstnär när vid 13 års ålder skrevs in på Barcelonas School of Fine Arts. De tidiga verken från tonåren visar på en förbluffande teknisk skicklighet, men det som saknades var idéerna. När dessa tankar senare kom, var de som översvämningar över hans arbete. Och de kom från de gamla stora mästarna i det förflutna.

 

– Picasso var en sådan radikal konstnär så vi glömmer att hans ämne är mycket klassisk och det aktuella är extremt minimalt, säger Nationals kurator Nicholas Penny. Genom att koncentrera sig på länkarna till de konstnärer som var före, minskar inte alls Picassos radikala karaktär. Men han var en mycket stor konstnär, dock mer ojämn än många tror.

 

 PICASSO-Mujer en azul X6175-pr X6186-pr X6312 Self Portrait with a Wig 1897 Les Femmes d'Alger O, 1955