Essensen av lyx

På den skånska landsbygden, långt ifrån pulserande nattklubbar och metropoler tillverkas Absolut Elyx. En silkeslen vodka som lyckats fånga essensen av lyx och är absolut unik.

Ny_Krister Asplund_Master distiller
Krister Asplund, Master Distiller

Vetefältet breder ut sig i det milda solljuset, den ljumma sommarbrisen får det att vaja i takt till hästarnas klapprande hovar. Doften av gröna blad, natur och öppna landskap kittlar behagfullt och för med sig en känsla av inre frid. Skönheten och äktheten är närmast smärtsam. Det är med ens väldigt tydligt varför Absolut Elyx beskriver sin vodka som ”handcrafted luxury”.

– Vi ser oss inte som en premiumvodka, utan som en lyxvodka. Vår själ finns i varenda liten droppe Elyx. Jag tror det är gemensamt för alla seriösa industrier, oavsett produkt, det finns en omsorg kring varje enskild detalj, det är vad som skiljer de riktigt bra från de som är lite mindre bra, säger Absolut Elyxs Master Distiller, Krister Asplund och skrockar lätt.

Namnet Elyx är en lekfull sammanvävning av det engelska ordet ”absolute” och svenskans ”lyx”, ett namn som lägger tonvikten på den exklusiva produkten samtidigt som det hedrar arvet från Absolut Vodka. Historien om Elyx börjar nämligen med Absolut Vodka och dess lansering i början av 80-talet.

– Essensen kommer från Absolut, vi tog med allt det vi lärt oss och skapade Elyx. Många glömmer att Absolut Vodkas förutsättningar var desamma som för Elyx. När Absolut Vodka lanserades var allt annorlunda, vodkan, flaskan och marknadsföringen, det är samma sak nu, en ny vodka, en ny flaska och en ny integritet. En vodka signerad nutid, förklarar Krister Asplund som började som produktionschef på Absolut Vodka 1982.

ABSOLUT ELYX Logotype_Black_CMYK

En av de många saker som gör Elyx så unik är dess tillverkning. Hela processen från växande vete till färdig produkt sker i Åhus, inom en radie på 25 km för att vara exakt. Hållbarhet och långsiktighet har varit nyckelorden och något som de ständigt arbetar med.

Innan vodkaproduktionen kunde ta sin början ville de hitta en samarbetspartner, en större gård som delade deras värderingar och ambitioner om ett hållbart jordbruk. Men kanske viktigast av allt, gården skulle ha förmågan att år efter år leverera vete av allra högsta kvalitét. Råbelöfs gods uppfyllde deras kriterier och det är också där som all höstvete till Absolut Elyx odlas.

Elyx kristallklara vodka tillverkas huvudsakligen av två ingredienser, vatten och höstvete. Det som skiljer höstvete från vanligt vete är främst odlingsprocessen. Höstvetet skördas vanligtvis i augusti, direkt efter skörden sås sedan ny vete och jorden ligger på så vis aldrig bar. Detta innebär också att det nysådda vetet redan börjat gro när den första frosten lagt sig, den pågående växtcykeln pausas då för att sedan återupptas igen till våren. Hela denna process bidrar till höstvetets säregna karaktär.

 

Vattnet som används till Elyx är även det speciellt, vattnet har nämligen inte varit i kontakt med människor på 5 000 år. Kristianstad, där Åhus ligger, är byggt ovanpå en vattenreservoar och det är därifrån som vattnet hämtas.

Den röda tråd som slutligen knyter samman Absolut Elyx är koppar. Förutom att metallen pryder Elyxs eleganta flaska spelar den även en viktig roll i själva framställningen. Under den första destilleringen tillsätts bland annat kopparringar. Pricken över i:et är sedan att slutdestilleringen sker manuellt med hjälp av en destillationsapparat i solid koppar från 1921. Endast tio personer kan genomföra denna slutprocess.

Ny_Martini with lemon twist garnish

Även om produktionen av Elyx är fascinerande så är det ingenting jämfört med resultatet. Den runda och lite tjockare konsistensen har lett till att amerikaner ofta beskriver vodkan som flytande silke, ”liquid silk”. Den träffsäkra liknelsen kan också ses som en förklaring till varför många föredrar att dricka Elyx rent, utan krusiduller och tillsatser. Elyx har dessutom en alkoholhalt på 42,3 procent, det vill säga något högre än standard som är 40 procent för vodka. Den ökade alkoholhalten visade sig förstärka Elyxs karaktär och komplexitet.

– Vi provade oss fram och upptäckte att konsistensen blev tjockare när vi ökade alkoholhalten, vilket resulterade i en behaglig munkänsla. Vi upptäckte även en sak till, det förstärkte karaktären, vissa känner toner av macadamianötter, en del hittar kryddigare toner och andra upplever svaga citrustoner. Många subtila toner förstärktes vilket ökade komplexiteten. Och så det där sista lilla, som inte ens professorerna kan förklara. Vetenskapen sträcker sig till en viss gräns sedan är det erfarenheten och känslan som tar vid och ger den där extra touchen som gör en produkt unik, förklarar Krister Asplund.

Ny_Åhus distillery detail_07

Den enorma kunskapsbank om vodkatillverkning som samlats i Åhus är svår att riktigt ta till sig. En uträkning visade exempelvis att ingen i världen har producerat lika mycket vodka som Krister Asplund, en svårslagen bedrift.

Krister själv är dock mån om att lyfta fram hela sitt team, Elyx framgång bygger på gediget engagemang från alla 300 medarbetare.

– Min devis har hela tiden varit att ska vi vinna det här så ska vi göra det som ett team. Men ska någon stå på podiet och berätta vår historia kan det lika gärna vara jag. Jag har ägnat mitt liv och min själ åt detta. Mina marknadsförare sa vid något tillfälle till mig att ”Krister, vi måste ju ha en marketingstory”, jag svarade att jag kan bara en historia och det är vår, säger han med eftertryck.

Den tidiga sommarnatten har sänkt sitt skimrande mörker över Råbelöf. En sval bris får det nu så slumrande vetefältet att vaja stillsamt. Ovanför de mörka trädtopparna har himlavalvet täckts av svagt lysande stjärnor. Kvällens festligheter har precis tagit sin början och överallt hörs ljudet av klingande glas blandat med upprymt mummel.

Bartendern ler mot mig och frågar vad jag vill ha att dricka. Ett leende leker i mina mungipor när jag, utan en sekunds tvekan, svarar ”Elyx on the rocks”.Ny_38912 e.toll_8782Ny_Åhus distillery detail_04Ny_Åhus distillery detail_03