Ett sekel med SEIKO


1913 skapar Kintaro Hattori Seiko sitt första armbandsur Lauret. I år fyller märket 100 år – och har ett sekel av innovationer och bakom sig.

Av: Elin Eriksson

1881 öppnar japanen Kintaro Hattori Seiko en butik för reparation av väggur i centrala Tokyo. Affärerna går strålande och blott elva år senare börjar Seikos butik tillverka sina egna väggur. Väggur blir så småningom till fickur som så småningom blir till vad Seiko drömt om från början, hans allra första armbandsur – Larurel.

– Kintaro Hattori hade länge drömt om att skapa sitt eget armbandsur på fabriken, till slut blev drömmen sann. Laruel var faktiskt ett omkonstruerat fickur. Själva verket var mekaniskt och materialen som användes var så enkla som stålboett och läderrem, säger Ingunn Rønningen, marknadschef för Optura som distribuerar Seiko i Sverige.

Optura, beläget i Tønsberg söder om Oslo, är distributör för en mängd kända märken såsom Hugo Boss, Tommy Hilfiger och Maruice Lacroix, och för alla märken som hör till Seiko Watch Corporation: Seiko, Pulsar och Lorus. De förser totalt 700 butiker i Norge och Sverige med klockor.

Optura, beläget i Tønsberg söder om Oslo, har importerat klockor i över 40 år och förser totalt 700 butiker i Norge och Sverige. Under alla år sedan starten 1972 har de haft en mycket nära och varm relation till Seiko.
– Seiko satte ju som bekant kvartsuret till världen 1969, så när vi introducerades för märket var det självklart de som fångade vårt intresse, säger Ingunn Rønningen.

I dag är Seikos klockor kända världen över. Bland annat för sina många innovationer, men också som officiell tidtagare till bland annat OS- och fotbolls-VM, och som James Bonds klocka i ett flertal filmer under 70- och 80-talen. 

Genom alla tider har Seiko hyllats och prisats. 1968 vann de Geneva observatory competitions utmärkelse Bästa mekaniska kronometer, 2005 och 2008 utsågs Seiko av Timezone.com till Årets klocka och 2006 erövrade de titeln Bästa elektroniska klockan. Som om inte det vore nog så har de också en hel del ”världens första…” under sina vingar: Världens första klocka med sex digitaler, kvartsur, dataarmbandsur, Kinetic-teknik, Computer dykarklocka, Spring Drive-klocka, Springd Drive-kronograf och den första analoga GPS-klockan.

– Kintaro Hattori Seiko har alltid strävat efter att ligga ett steg före alla andra. Tack vare sin kontinuerliga ström av innovationer genom flera decennier har Seiko uppnått sin position som världsledande inom urproduktion och teknikutveckling, säger Ingunn Rønningen.

Nu fyller märket 100 år, och det firas självfallet storslaget. Redan vid årsskiftet började festen med att Seiko lanserade sin logotyp för 100-årsjubileet, som självklart kommer användas året ut. Dessutom lanserade de under Baselmässan i april flera jubileiumsmodeller som kommer finnas tillgängliga i butik under hösten.

En sista fråga. Om den japanska grundaren Kintaro Hattori Seiko skulle levt i dag, vilken modell tror du att han själv hade burit?

– Hade Kintaro Hattori levt i dag är jag ganska säker på att han hade burit en Grand Seiko, som är allt vad Seiko står för: Kvalitet, precision, precision, perfektionism.

Grand Seiko

Om grundaren Kintaro Hattori skulle levt i dag hade han nog burit en Grand Seiko, en mekanisk klocka i vitt guld, gissar Ingunn Rønningen, marknadschef för Optura.
Grand Seiko

Laurel
Laurel, Seikos allra första armbandsur, från 1913.

Laurel

Jubileum1
De 100 fyllda åren firas självklart storslaget med jubileumsmodeller. Det här är Seiko Astron GPS Solar – världens första analoga GPS-klocka. Finns en begränsad upplaga, och har Kintaro Hattoris signatur på bakboetten.

Astron GPS Solar baksidaAstron GPS Solar 2

Seiko Sportura Kinetic Perpetual
En annan 100-årspresent är Seiko Sportura Kinetic Perpetual, som drivs av rörelse och har datum och tid förprogrammerade.
Seiko Sportura Kinetic Perpetual

Velatura Kinetic Direct Drive
Modellen Velatura Kinetic Direct Drive är rörelsestyrd och kan upprättas manuellt.

Velatura Kinetic Direct Drive