Ett spa med utsikt

På Thermalbad & Spa njuter vi av allt vad detta härliga spa har att erbjuda, från poolerna nere i hundra år gamla källarvalv hela vägen upp till den termiska takpoolen under bar himmel med utsikt över Zürich och bergen bortom staden.

Av Joakim Hayenhjelm

Efter ett par timmars vandring uppför närliggande berget Uetliberg i tio minusgrader är det tacksamt att komma in i de varma källarlokalerna på Thermalbad & Spa. Vi är mer än redo för en vitaliserande spaupplevelse!

När man kommer in i den stora tegelbyggnaden blir vi försedda med tofflor, badrockar och handdukar – alla i samma beigea nyans. Vi passerar sedan genom sparsamt upplysta korridorer som tar oss från storstadspulsen till en fridfull oas och sinnesintrycken hopar sig genast: den fuktiga varma luften, den typiska för span härligt lugnande örtdoften och hur vackra dessa hundra år gamla tegelväggar och välvda tak är.
I den här unika byggnaden låg nämligen från början ett bryggeri som 2010 gjordes om till ett spa i denna hipster-postindustriella-del av Zürich. Man har behållit de gamla väggarna och taken och inkorporerat en elegant och modern spainredning. Tonerna går i grått, brunt och vitt. Stenvalven, den dova belysningen och ljudet av strömmande vatten ger intrycket av att vi befinner oss inuti en grotta.

Spat drar också nytta av samma naturliga källor som bryggeriet tidigare använde sig av på den här platsen. Dessa legendariska källor ligger belägna djupt under staden och vattnet är rikt på mineraler. Dess lugnande värme främjar välbefinnande och avkoppling.

I det största utrymmet finns tre enorma pooler med träpanel – en påminnelse om de jäskar som en gång fanns på här – där man kan njuta av vattenjetstrålar och bubblande sängar. En höjdpunkt är smaragdbadet; ett rum med en grund meditationspool där man vilsamt flyter runt på rygg medan man lyssnar på behaglig undervattensmusik. Redan efter tio minuter har världen utanför upphört att existera.

Det irländsk-romerska badet kombinerar varma hällar med ångbastu och bad i olika tempererade pooler (mellan 28-45 grader) för att rensa kropp, sinne och själ. Det finns tio olika numrerade stationer här med tillhörande instruktioner för varje steg som tar oss på en underbar resa. Den börjar med en blomstrande ångbastu, passerar en svalkande dusch med tillhörande självskrubb på vägen in i nästa ångbastu – denna gång med örter – och sedan följer ett antal olika kalla och varma pooler med jacuzzi och undervattensströmmar som skönt masserar våra kroppar.

Vi torkar på varma stenhällar bredvid poolen medan vi lyssnar på det lugnade bruset från vattnet innan vi fyller på energireserverna med varsin fräsch sallad och kopp te i loungen som är dekorerad med möbler och ljuslyktor i marockansk stil.

Det erbjuds förstås också en sedvanlig behandlingsmeny som bland annat har en fantastisk helkroppsoljemassage som utförs av fyra händer samtidigt, mjölk- och örtstämpelmassage, kroppspeeling, samt en ansiktsbehandling med naturliga produkter från det lokala hudvårdsmärket Faralla inklusive ansikts- och huvudmassage – perfekt när man känner sig psykiskt utmattad.

Efter massagen är det dags för il grane finale på taket. Vi väntade med att ta hissen upp till takpoolen avsiktligt för att tajma in skymningen – vilken upplevelse! Panoramavyn över staden med snötäckta alper i horisonten är himmelskt vacker i solnedgången. När vi har insupit den ordentligt sätter vi oss ned i det varma bubblande vattnet längs med poolkanten och bara njuter av stillheten. Det är något uppfriskande med att varva ned i 35-gradigt vatten och känna den minusgradiga utomhusluften i ansiktet omgiven av virvlande vattenånga som försvinner upp i skyn.