Fine dining på Skånevis

Fine dining på Skånevis

Bykrogen i Österslöv i Skåne bjuder på både goda och roliga köks-överraskningar. Som skånska tapas. Och att man kan laga maten själv…

Av Bea Lindström

”Välkommen!”. Richard Nilsson välkomnar personligen var gäst till Bykrogen. Det har han gjort varje dag sedan han öppnade sitt lilla hotell med restaurang för drygt femton år sedan.

Det där personliga bemötandet sätter en särskild prägel på vistelsen här. Och redan när man kliver in på Bykrogens gård infinner sig en genuint hemtrevlig känsla. Det lilla hotellet med restaurang ligger inrymd i en gammal stärkelsefabrik, och den röda tegelbyggnaden med sina rustika trägolv och bjälkar i taket bjuder på rustik charm. Rummen känns personliga, alla är olika inredda och har namn istället för nummer, som Whiskyrummet och Lugn bara lugn – och det känns faktiskt som om man vaggas in i ett slags ombonat lugn. Det är bara att hålla med den gäst som sade: ”Det känns som att komma hem till någon och få låna ett gästrum”.

– Jag har tidigare jobbat som säljare i många år och bott på otaliga hotell. Då uppskattade jag de mindre, personliga hotellen mest – där jag blev igenkänd. När jag öppnade Bykrogen ville jag att det skulle kännas precis så hos oss, berättar Richard.

Det där skånska gemytet är således en anledning så god som någon att besöka Bykrogen – men det är maten som står i fokus här. Fån början handlade det om robust husmanskost men med tiden har Bykrogen utvecklats mot ”fine dining”. På ett lite överraskande sätt: Bykrogens ”Skånska tapas” har blivit nått berömmelse vida omkring liksom helgernas sillbord och grillbuffé.

– Maten och servicen är det allra viktigaste för oss. Vi vill att varje måltid ska vara en upplevelse. Vår filosofi är att laga mat med skånsk anknytning, vi brukar kalla det ”Klassisk Skånsk Dining”. Så långt det är möjligt serverar vi råvaror från bygden, och matsedeln är uppbyggd efter tillgång och årstid.

På exempelvis tapasmenyn, som är en avsmakningsmeny, samsas godsaker som äppelfläsk, abborrfilé och vildsvin. Rätterna varierar varje dag och man sätter också ihop ett dryckespaket som passar till respektive meny.

Ibland är det dock tomt i restaurangen – men då är andra sidan köket fyllt av gäster, det kök som ligger inrymt i gårdens gamla snickeri (det känns som att kliva in i Tomtarnas verkstad. En mycket uppskattad aktivitet på Bykrogen är nämligen att laga mat tillsammans.

– Det har blivit en stor succé. I veckorna är det förstås mest konferensgrupper, men under helgerna är det privatgäster som gärna vill laga mat.

Aktiviteten börjar med att kvällens kock välkomnar gästerna med en buffé med skinkröra, några av våra goda sillar, ost och bröd för att ”bonna” som man säger i Skåne. De får också något gott att dricka. Gästerna delas sedan in i olika grupper och det är dags att börja laga kvällens festmeny med tre rätter. Alla ingredienser och råvaror är på plats och Bykrogens kock hjälper förstås alla tillrätta.

Även om maten alltså står i fokus på Bykrogen, finns det en hel del annat att göra också, med allt från romprovning till att fiska.

– Vi vill att en weekend hos oss ska vara en helhetsupplevelse med god mat, mysig miljö, roliga aktiviteter och fin service, avslutar Richard.

Det blir den.

Pakettips!
Lyxpaket:
Start med champagne.
Tillagning av en fyrarätters meny.
Avslut med drinkar.
Matlagning med logi i dubbelrum 3 230 kronor.