FIRA GIN OCH TONIC-DAGEN PÅ RÄTT SÄTT

Inför den 9 april då den internationella Gin och Tonic-dagen infaller kan det vara läge att uppdatera sina kunskaper om hur man bäst avnjuter den klassiska drinken. Enligt Richard “Chille” Man, vinnare av “Årets Branschförbättrare” på Bartender Choice Awards,  gäller nu runda vinglas, oväntade twister, kvalitativa råvaror och mycket is.

Flera erkända bartenders har vittnat om att GT:n är en av de trendigaste drinkarna i år. I Sverige serveras en GT oftast ur ett highballglas med is och en citronskiva. Men hur serveras egentligen den ultimata GT:n? Enligt Chille spelar utseendet på glaset en avgörande roll för smakupplevelsen.

– En GT bör serveras i så kallade ballongglas med hög fot och stor kupa, likt ett rödvinsglas. Inte i de raka, höga glasen. Ballongglasets svaga rundning koncentrerar doftmolekylerna bättre än andra glas vilket förhöjer både doft-­ och smakupplevelsen.

Ett tanklöst val av glas kan förvända en välblandad GT till en medioker upplevelse, säger Chille. Inför den internationella Gin och Tonic-dagen den 9 april tipsar Chille om några trendiga twister av en klassisk GT som enkelt kan avnjutas hemma.

– Känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic man väljer att kombinera. Även garnityren spelar en viktig roll. Var inte rädd för att experimentera med olika kombinationer av såväl gin och tonics som frukter och kryddor att garnera med för att hitta din favorit. En skiva eller zest av blodgrape tillsammans med timjan är inte bara otroligt dekorativt, utan också smakmässigt oväntade tillskott till din GT. En annan spännande kombination är äpple och selleri. Tänk bara på att välja råvaror av bra kvalitet och som är miljövänliga. Glöm inte heller att använda mycket is. Helst solida isbitar som håller drinken kall och fräsch, säger Chille.

Tillsammans med Bombay Sapphire presenterar Chille tre twistade GT:s

[ezcol_1third]
GT Oriental Express_1
ORIENTAL EXPRESS
50 ml Bombay Sapphire
100 ml premium tonic
Serveras i stor kupa med hög fot fylld med kubis.
Garnera med en pressad limeklyfta, en tunn skiva ingefära och mynta. [/ezcol_1third] [ezcol_1third]
GT Spring Thyme_1
SPRING THYME

50 ml Bombay Sapphire
20 ml St-­Germain (fläderlikör)
100 ml premium tonic
Serveras i stor kupa med hög fot fylld med kubis.
Garnera med en skiva blodgrape och en liten knippe färsk timjan. [/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]
GT The Harvest_1
THE HARVEST

50 ml Bombay Sapphire
15 ml Brännlands iscider
100 ml premium tonic
Serveras i stor kupa med hög fot fylld med kubis.
Garnera med en selleristav, några tunna äppelskivor och en stjärnanis.[/ezcol_1third_end]