Fråga experten: Bröstplastik

LeifP
Dr. Leif Perbeck är docent och överläkare vid Bröstcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset och är även ansvarig för bröstkirurgin på Conturkliniken i Stockholm. Skicka in dina frågor om bröstplastik eller bröstcancer i ett mail till Leif märkt ”bröstplastik” till: info@lifestyleworld.se 

 

Typ av implantat vid bröstrekonstruktion
Hej!
Jag undrar om man alltid använder silikonimplantat vid en bröstrekonstruktion? Vilken metod rekommenderar ni? Jag skulle aldrig ha övervägt ett implantat om jag inte gjorde en masektomi…

Vid bröstrekonstruktion efter en mastektomi, det vill säga efter en canceroperation då man tagit bort hela bröstet, finns det många metoder att tillgå. För att få rum med ett tillräckligt stort implantat får man först använd en så kallad expanderprotes, vilken kan liknas med en ballong i vilken koksalt insprutas i omgångar för att få en tillräckligt stor proteshåla. Detta implantat byts sedan ofta ut mot ett permanent implantat bestående av silikongel populärt kallad gelehallongel-implantat eftersom det har den konsistensen. Resultaten brukar bli acceptabla men ett rekonstruerat bröst kan aldrig upplevas som ett helt naturligt.
Komplikationer vid bröstförstoring
Hej,
Vad är de vanligaste komplikationerna vid en bröstförstoring och kan man bli sjuk av materialet i implantaten? Kan de spricka eller börja läcka?
/Ann

Den vanligaste komplikationen är kapselkontraktur-bildning. Den är inte farlig och man blir inte sjuk, men bröstet blir hårt och man måste opereras om och implantatet bytas ut. Frekvensen är 0,5-5 % beroende på implantatstyp och kirurgisk teknik, till exempel om implantatet är placerat framför eller bakom den stora bröstmuskeln. Det sistnämnda ger en lägre frekvens vilket vi arbetar med. Implantaten kan spricka men själva silikonet läcker inte ut eftersom det är i fast form.

Vanligt med dränage?
På min första konsultation fick jag veta att jag troligtvis skulle få dränage i samband med min bröstoperation. Det var inget jag hade väntat mig. Är det vanligt?

Vissa kirurger lägger alltid dränage medan andra gör det mer sällan. Dränaget tas bort dagen efter operationen. Om man opererar med en oblodig teknik såsom vi gör på Conturkliniken behöver man som regel inte lägga dränage.

Läkningstid
Hej experter,
Jag undrar hur lång tid det tar för såren att läka efter en bröstförstoring och när jag kan börja använda en vanlig BH igen?
Tina

Innan såren är helt läkta och ej längre behöver tejpas tar det 6 månader. Därefter kan man använda bygel-BH igen.
För gammal för bröstimplantat?
Jag är sugen på att skaffa bröstimplantat, men är 58 och undrar om jag är för gammal för en operation?

Det är Du inte alls. Min äldsta patient var 84- år. Visserligen i samband med en canceroperation. Patienten uppgav som skäl Inför mina barnbarn vill jag ha två symmetriska bröst. Ofta väljer man ett litet mindre implantat eftersom patienterna ofta har en hel del fett i och omkring bröstkörteln.