Fråga Experten: Bröstplastik


Dr. Leif Perbeck är docent och överläkare vid Bröstcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset och är även ansvarig för bröstkirurgin på Conturkliniken i Stockholm. Skicka in dina frågor om bröstplastik eller bröstcancer i ett mail till Leif märkt ”bröstplastik” till: info@lifestyleworld.se 

 

FÖRSÄKRINGAR
Hej Wellness,

Jag har aldrig gjort någon plastikoperation i hela mitt liv och har mig veterligen inte någon i min bekantskapskrets som heller gjort det. Jag undrar hur det fungerar med försäkringar och så om något skulle gå fel eller om det skulle uppstå någon form av komplikationer. Bör jag kontakta mitt försäkringsbolag innan?

/Paula

Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag innan. Vissa kliniker vill att man tecknar en så kallad kapselkontraktur-försäkring för mellan 3000-5000 kronor och som gäller vid omoperationer inom 5 år. Conturkliniken ”bjuder” på den försäkringen så att patienten bara betalar en självrisk på 3000 kronor. På Conturkliniken är omoperationer mycket sällsynta. Detaljerade villkor diskuteras i samband med konsultationen som brukar ta 60 minuter.

 

INBUKTNING

För 8 år sedan gav mig min cancer en intryckt bröstvårta. Min doktor säger att inget kan göras, men jag tycker att det låter märkligt med tanke på dankens kirurgiska möjligheter. Jag tänkte därför kolla med er specialister som kanske har lite mer koll. Går det verkligen inte att rätta till detta på något sätt? Vilka möjligheter finns? Tack på förhand!

Vera H.

Du bör konsultera en plastikkirurg eller en onkoplastikkirurg som finns på vissa bröstcentra, som säkerligen kan förbättra ditt tillstånd. Man kan till exempel injicera fett i vävnaden och fylla ut ett tomrum. Det bör ske inom den offentliga sjukvården eftersom det är ett resultat av cancerbehandling.

UNDER ELLER ÖVER BRÖSTMUSKELN?
När man gör en bröstförstoring så har jag förstått att man kan placera implantatet under eller över bröstmuskeln. Hur påverkar de här olika metoderna slutresultatet och vilken av dem rekommenderar ni?

Vi rekommenderar att man placerar implantatet under muskeln vilket innebär att 85 % av implantatet ligger under muskeln och 15 % under din egen bröstkörtel. Det ger det kosmetiskt bästa resultatet med en mycket snygg och jämn form av övre delen av bröstet. Det förhindrar att man ser kanten av implantatet. Det förhindrar även rotation av implantatet och minskar risken för utvecklandet av kapselkontraktur. Enda undantagen då man kan tänka sig att placera implantatet under bröstkörteln är hos kvinnor som tränar bodybuilding där implantaten kan röra på sig vid muskelsammandragningar och åka upp vid till exempel tävlingar. Placering under bröstkörteln innebär ett något rundare bröst och ett litet lyft av bröstvårtan på en centimeter, något som kvinnor kan prioritera om de har ett måttligt häng och inte vill vara med om ett lyft med ett vertikalt ärr.

 


FÖRSENT FÖR IMPLANTAT?
Hej!
Jag genomgick en dubbel mastektomi för 10 år sedan, och nu ångrar jag att jag inte tog implantat. Är det försent att göra det nu? Tack på förhand!

Det är aldrig försent under förutsättning att du är relativt frisk och inte alltför överviktig. Gör man en bröstrekonstruktion sent och till exempel erhållit strålbehandling så är inte alltid implantat förstahandsmetoden. Du får diskutera rekonstruktionsmetod med din plastikkirurg. Det finns många alternativ nuförtiden.