Fråga experten: Bukplastik

LeifG
Dr. Leif Gylbert är legitimerad läkare och specialist i plastikkirurgi. Han var verksam vid Plastikkirurgiska Kliniken Karolinska Sjukhuset från slutet av 70-talet fram till 1994. Sedan 1995 driver Leif en plastikkirurgisk klinik vid Sophiahemmet. Skicka in dina frågor om bukplastik till Leif Gylbert i ett mail märkt ”bukplastik” till: plastikexperterna@lifestylepublishing.se
Räcker en liten bukplastik?
Hej!
Huden ovanför naveln har blivit hängig och själva naveln är helt förstörd efter två graviditeter och flera bristningar. Är detta något som skulle kunna ordnas genom en liten bukplastik och vad skulle en sådan operation kunna tänkas kosta?
Tack på förhand,
Leonora

 För att sträcka huden ovanför naveln krävs en större bukplastik där ärret placeras långt ned på magen. Det är ovanligt att man gör incisionen högre upp eftersom man då får ett ärr som ligger ovanför eller i navelplanet. En större bukplastik kostar omkring 58 000 kronor.
Bukoperation trots hjärtsjukdom?
Jag väger 86 kg och är 163 cm lång, och har även en pacemaker. Gör det att jag inte kan få en bukoperation eller fettsugning?

Alla patienter som har någon form av hjärtsjukdom skall före operation genomgå en medicinsk kontroll varvid bedömning görs av riskerna för denna patient i samband med kirurgiskt ingrepp i narkos.  Att ha en pacemaker innebär inte att man alltid nekas operation.
Måste jag avstå helt från nikotin?
Hej,
Jag är storrökare och har en planerad bukoperation inbokad i början av nästa år. Jag undrar om jag även måste avstå helt ifrån nikotin i alla dess former, det vill säga även i form av till exempel tuggummi och spray?

Den biverkning av rökning som är mest allvarlig i samband med kirurgi är att tillgången av syrerikt blod minskar. I röken finns kolmonoxid som konkurrerar med syret som kroppen behöver för optimal läkning av såren. Nikotinet har också negativa effekter på cirkulationen men påverkar inte det kirurgiska förloppet lika mycket. Man kan därför ta nikotin i andra former som ersättning för rökningen i samband med kirurgiska ingrepp.

Skaffa barn efter bukplastik
Jag vill göra en bukplastik, men undrar om det är bortkastat om jag vill ha ett till barn? Även om jag äter rätt och tränar efter operationen.

Det klokaste är nog att först föda planerade barn och därefter göra eventuell bukplastik. Att äta rätt och träna regelbundet är ingen garanti för att det inte ska behövas en operation efter en graviditet.