Fråga experten: Eko-hudvård

Carina Swartz1

Carina Swartz är ägare och VD för det svenska hudvårdsmärket Rosenserien med 19 års erfarenhet i branschen. Hon är även Lifestyle Wellness expert på ekologisk hudvård. Du är välkommen att ställa frågor till henne genom att skicka ett mail till: info@lifestyleworld.se 

 
Förvirring kring hudmasker
Hej,
Jag har en fundering. Jag har sett att vissa ansiktsmasker, som jag också själv har använt bland annat en från Biotherm, innehåller korn för att man ska exfoliera och rengöra huden tillsammans med vatten när masken har verkat ett par minuter. Masken är väl återfuktande i sig (är väl hela vitsen med en ansiktsmask?), men om man sedan gnuggar bort allt, är tanken då att man ska ha serum och kräm på efteråt då också? Jag har i och för sig samma fråga gällande vanliga hudmasker också, när man tvättar av dem, ska man smörja in sig igen då eller behöver man inte det?
/Anna-Maria

Hej Anna-Maria!

Ansiktsmasker kan ha olika funktioner, den du beskriver med korn är till för att rengöra huden. Sedan finns det andra masker som ska ge fukt och näring, du har även masker med antirynk-effekt. Om du använder en rengörande mask som sköljs bort är tanken att du efteråt använder ansiktsvatten, serum och fuktkräm. Om du däremot använder en fuktmask eller vitaminmask som inte ska sköljas bort, behöver du inte smörja in dig efteråt.

 

Stamceller
Hej!
Jag undrar vad det innebär när hudvårdsprodukter är ”berikade med stamceller”, ofta från någon växt? Vad är det bra för?
/Chloé

Hej Chloé!

Stamceller är omogna celler som genom delning kan bilda nya celler. Växtstamceller hittar vi överallt i naturen; det bildas när en växt växer. Stamceller kan även odlas på laboratorium om det är svårt att odla växten naturligt, till exempel vattenväxter som finns på havets botten eller om växten är utrotningshotad. Vanligast inom hudvård är växtstamceller från äpple, men även andra växter används. Det sägs att stamcellerna ska förbättra hudens kondition, förebygga och reparera cellskador samt minska rynkor. Jag har själv inte läst några vetenskapliga rapporter om det verkligen fungerar, men många märken använder sig av stamceller idag.

Slippa pandalooken
Hej,
Det finns så många produkter som hävdar att de tar bort mörka ringar under ögonen, är det något som faktiskt funkar bra? Vad säger ni, och hur ska jag veta vilken jag bör köpa?
Tack på förhand /Jessie

Hej Jessie! Huden runt ögonen är mycket tunnare än övrig hud, därför syns det lättare där hur huden (och du) mår. Det finns flera skäl till att huden blir mörk under ögonen, till exempel för lite sömn, stress, dålig kost, rökning och vilka gener man har. Även extra tunn, känslig och torr hud kan ge mörka ringar, därför är det viktigt att sköta denna hud väl. Här kommer råd för att stärka och vårda huden runt ögat: Inga starka uttorkande rengöringsprodukter. Använd skonsam makeup-remover runt ögonen för att skydda den känsliga huden, återfukta med alkoholfritt ansiktsvatten och applicera med lätt hand en ögonkräm anpassad för denna känsliga hud. Trollhassel verkar sammandragande och har i kliniska tester visat minskning av mörka ringar. Trollhassel är en växt som använts under årtusenden för sin sammandragande effekt. För bästa effekt, använd ögonkräm morgon och kväll.
Nyttan med sheasmör
Hej,
Jag har ett par frågor rörande sheasmör. Vad är det? Varför är det så vanligt i naturlig hudvård och vad är det som gör det så bra?

Sheasmör framställs ur nötter från sheaträdet, som växer i Afrika. Sheasmöret har där använts i årtusenden för skydda huden, det innehåller även ett naturligt solskydd. Det är ett fast fett som smälter i kontakt med huden och absorberas långsamt. Det lämpar sig därför bra i massageolja, läppcerat med mera. Det skyddar effektivt mot uttorkning, irritationer och väder och vind.  Sheasmöret innehåller bland annat olika fettsyror och fytosterol som stimulerar cellernas nybildning. Det innehåller även ämnen som har en antiinflammatorisk verkan och kan därför verka läkande. Utmärkt för torr och irriterad hud, även flagnande hud och vid småsår. I kroppslotioner och hudkrämer blandas det ofta med andra oljor för att få rätt konsistens och absorberas lagom fort i huden.

 

Ekologiskt = allergiframkallande?
Jag har hört att ekologiska skönhetsprodukter generellt är mer allergiframkallande än kemikaliska. Är det bara skrämselpropaganda eller ligger det någonting i det?

Det finns ingen sanning i att ekologiska produkter är mer allergiframkallande än de som är tillverkade av syntetiska ingredienser. Allergier förekommer mot både kemiska/syntetiska och naturliga ingredienser. Om man vill minska allergener (de ämnen man reagerar allergisk mot) ska man titta efter märkningar som inte tillåter eller begränsar användandet av allergena ämnen, till exempel Svanen eller Astma och Allergiförbundets märkning. Doftallergi är en av våra vanligaste allergier och de allergena doftämnena tillverkas både syntetiskt och finns naturligt i eteriska oljor.
Vi utsätts idag för väldigt många olika kemiska ämnen, det uppfinns nya varje dag och många är inte testade innan de släpps ut på marknaden. Ingen vet säkert hur våra kroppar och vår jord reagerar i längden på denna ”kemiska cocktail”. Så det finns andra skäl att undvika syntetiska/kemiska ingredienser än allergirisken.

Rätt produkter för din hudtyp
Hej Wellness,
Jag undrar hur vilken typ av hud man har påverkar vad man ska ha för typ av hudprodukter? Jag har till exempel rätt fet hy i pannan, har lite synliga porer på näsan, men sedan rätt torra kinder. Vad för typ av hudvårdsprodukter skulle ni rekommendera mig? Kan tillägga att jag är 31 så kanske inte behöver anti-age, eller när ska man börja med det?
Med vänliga hälsningar,  Vera L.

Hej Vera!
Det finns olika hudtyper och olika hudvårdsprodukter fungerar olika bra till olika hudtyper. Till exempel om du har en fetare hudtyp, ofta då med lite grövre porer och ökad talgproduktion behövs en kraftigare rengöringskräm och inte så mycket fett i fuktkrämen. Peeling är viktigt och kanske något som balanserar talgproduktionen, till exempel jojobaolja. En torrare hud kan ha en mildare rengöringskräm men behöver mer fukt och fett i ansiktskrämen, kanske även lite ansiktsolja.
Det låter som du har en normal hudtyp; de flesta har en lite fetare T-zon (haka, näsa och panna)och är torrare hud på kinderna. Efter cirka 25 år börjar huden bli torrare på de allra flesta av oss, så jag tycker du ska använda produkter för normal till torr hud. Om du har inslag av ytliga kärl på kinderna, lätt blir röd om kinder eller irriterad i huden ska du istället välja produkter för känslig hud.
Det finns olika typer av anti-ageprodukter, vissa passar bra att börja med tidigt, speciellt om man har en torr hud. Andra ska man börja med senare, det får du läsa på respektive produkt. Rosenseriens ”Rose Cream Anti Wrinkle” kan man börja med redan från 25-30 år om man har en torr hud i behov av extra fukt och vitaminer. Den arbetar på ett naturligt sätt med att stärka fastheten i huden och det kan vara bra att börja i tid.

Få skönaste sommarbenen
Hej skönhetsexperten!
Nu är det nästintill sommar och det kommer att bli mycket bara ben för egen del, vad är det bästa sättet att hålla dem snygga, silkeslena och återfuktade?
/Sara

Bra sommarfråga, Sara! Som alltid vad gäller hudvård: Fukt, fukt och åter fukt! Tvätta inte med vanlig uttorkande tvål, en mild vegetabilisk återfuktande tvål  är det bästa. Använd en naturlig kroppspeeling 1-2 gånger per vecka – det tar bort torr hud och sätter fart på cirkulationen. En bra kroppspeeling innehåller återfuktande och välgörande oljor vilket gör huden mycket mera gott än en skrubbhandske.
Efter bad och dusch är det viktigt med återfuktning. En naturlig kroppskräm eller en härlig kroppsolja – Rosenseriens Kroppsolja med havtorn till exempel, den lyfter dessutom fram solbrännan snyggt. Tänk på att sola långsamt, det bygger upp ditt pigment så du inte skadar din hud. Använd en naturlig solskyddskräm.
Rakning har jag skrivit om tidigare, men det kan passa bra med en repetition till sommaren. Det är perfekt att raka benen nu; under rakningen tar du även bort hudens yttersta lager av döda hudceller och då får du en finare och mer varaktig solbränna. Eftersom rakningen ger en exfoliering av huden är det lätt att det blir torrt, irriterat och eventuellt små infektioner om det kommer in bakterier i huden. Följer du dessa steg minimerar du risken:
1. Tvätta huden noga med en mild vegetabilisk tvål.
2. Raka med en ren och vass rakhyvel på fuktad hud eller i duschen. Raka först i hårets växtriktning för att kapa längden, sist en gång i motsatt riktning för att komma nära. Skölj med kallt vatten för att sluta porerna.
3. Klappa torrt med ren handduk.
4. Duscha på ett ansiktsvatten med sammandragande effekt, vilket drar ihop porerna och minskar risken för infektion. Undvik ansiktsvatten med alkohol då de kan vara uttorkande.
5. Avsluta med att smörja in benen med en vegetabilisk olja, gärna någon med antiseptiska egenskaper, till exempel jojobaolja. Raka helst på kvällen för att undvika att få salt, klor eller sol direkt på nyrakad hud. Raka inte heller innan träning då svett är alkaliskt och kan irritera.

 

Kommer produkterna ned på djupet?
Krämer, lotions och serum som innehåller kollagen och hyaluronsyra, kommer det verkligen ned i huden och gör någon nytta eller lägger det sig bara ytligt ovanpå?

Kollagen är ett protein som finns naturligt i våra kroppar. De små kollagenfibrerna bildar en väv som ger oss stark och smidig hud. Kollagenet finns i det mellersta hudlagret. Med åldern minskar kollagenet i huden och vi behöver då tillsätta ämnet för att behålla hudens spänst. Kollagen och hyaluronsyrans  molekyler varierar i storlek.  För att något ska komma ner i djupet i huden  måste molekylerna vara tillräckligt små. Det är endast då de kan tränga ned på djupet och göra den nytta de är avsedda för, att öka fukt och fasthet i huden. Om hyaluronsyran har för stora molekyler kan de dock ändå göra nytta genom att binda fukt på hudytan så huden håller sig mjuk och smidig. Var dock observant på att just dessa ämnen ofta tas ifrån döda djur. Det finns däremot alternativ; vegetabilisk hyaluronsyra och kollagen.