Fråga experten: Eko-hudvård

Carina Swartz1

Carina Swartz är ägare och VD för det svenska hudvårdsmärket Rosenserien med 19 års erfarenhet i branschen. Hon är även Lifestyle Wellness expert på ekologisk hudvård. Du är välkommen att ställa frågor till henne genom att skicka ett mail till: info@lifestyleworld.se Vad är emulsion?
Hej,
Vad är en emulsion för något? Jag ser produkter som det står på att de innehåller eller är en emulsion. Finns det någon svensk benämning av det?
Elli

Hej Elli!

Ordet emulsion betyder blandning. Krämer och lotioner är alla emulsioner av olika slag. Man skiljer på fet emulsion där man blandar vatten i olja och vattenbaserad emulsion där man blandar olja i vatten. En kräm består av mer fett och är tjockare i konsistensen. En lotion har en tunnare konsistens, lägre fetthalt och går lättare in i huden. Ännu fetare är salvan, den innehåller vanligtvis inget vatten. I motsats till salvor innehåller emulsioner vatten eller annan vätska. Då vatten och olja inte gärna blandas med varandra så tillsätter man en emulgator i emulsioner.
Hudens absorberingsförmåga
Är det sant att huden absorberar krämer bäst när den är fuktig? Borde man alltid smörja in sig direkt efter att man badat eller duschat då? Spelar värme också in?

Det stämmer, fuktig hud absorberar fukt lättast. Det är precis som en disktrasa, om den är fuktig suger den lättare upp fukt. Är huden dessutom varm går det ännu lättare, eftersom porerna då är öppna. Om man är kall drar porerna ihop sig. Ett bra tips är därför att smörja sig direkt efter bad/dusch. Man kan även applicera ett naturligt, alkoholfritt ansiktsvatten, även på kroppen, innan man smörjer in sig med kräm eller olja.
Torrt hår efter tvätt
Jag är en frekvent användare av handkrämer och bodylotion, främst för att jag alltid känner att huden eller för den delen håret blir torrt så fort jag tvättar mig. Det slog mig nyligen att det förmodligen är schampot och tvålen som jag använder. Kan de vara uttorkande? Vad är de vanligaste uttorkande ingredienserna i sådana fall som jag kanske skulle undvika? Det känns ju smartare att byta ut orsaken till den torra huden än att bara motverka det med fuktgivande produkter efteråt…

Du är inne på helt rätt spår. Det är alltid smartast att gå på orsaken! Det är mycket vanligt att schampo och tvål är uttorkande. Många rengörande ämnen löser upp fett lite för väl och torkar ut hud och hår. ”Sodium Lauryl Sulfate” är ett sådant starkt uttorkande ämne. Ett annat omdiskuterat ämne är ”Sodium Laureth Sulfate”detta kan dock tillverkas av olika ämnen och på olika sätt. Det finns Sodium Laureth Sulfate som är tillverkat av kokosfett med hjälp av ett ämne från sockerbetor, det blir inte uttorkande och är godkänt att ha i ekologiska produkter. Fråga tillverkaren hur ämnet är framställt.
Ett annat omdiskuterat ämne är ”cykliska silikoner”. Silikoner gör på kort sikt att hud och hår känns mjukt. En apotekskedja har valt att plocka bort alla produkter med cykliska silikoner, då de sett forskning som pekar på att de skadar både lever, andningsorgan och fertilitet. De är inte heller bra för vår miljö och tillåts till exempel inte av miljömärkningen Svanen. ”Zinkpyrition” är ett annat ämne som finns i många mjällschampon. Det är så miljöfarligt att det förbjudits i båtfärg (de dödar effektivt växtliv både på båten och i havet) men tillåts förvånande nog att ha i schampo.
Det kan även hjälpa att dricka mycket vatten för att behålla fukten i huden. Tillskott av fettsyror från till exempel fiskolja kan också hjälpa till.

 

Krämigt nattbekymmer
Hej Wellness,
Jag har lite frågor om min skönhetsrutin. Jag undrar dels hur länge jag ska vänta att smörja in serum eller kräm efter att jag har använt en ansiktsmask eller skrubbat huden? Jag undrar även hur långt innan jag går och lägger mig som jag bör applicera nattkräm? Jag försöker alltid ligga still på rygg när jag lagt mig med nattkräm för att det känns som att jag bara kommer att smeta av all kräm på kudden annars.
/Monica

Generellt passar det bäst att lägga på serum eller kräm snarast efter skrubb/rengöring. Då är porerna öppna och serum/kräm kan lättare tränga ned i huden och göra verkan. Det spelar ingen större roll när på kvällen du tar på nattkräm, bara du rengjort huden innan. För mig låter det som du kanske tar för mycket nattkräm, om den inte absorberas, eller att du har en som är för fet för din hudtyp.

 

Är allt mineralsmink hälsosamt?
Hej,
Flera av mina vänner och kändisar verkar formligen älska mineralsmink och säger att det är så himla bra och naturligt. Det har fått mig att fundera över ett par saker. Vad är det för mineraler som används i sminket, vart kommer de ifrån? Är allt mineralsmink även ekologiskt och bra för mig med känslig hud?
Med vänlig hälsning, Tina-Marie

Hej Tina-Marie!
Mineralsmink görs av fina mineraler, de är naturliga i sig men behandlas för att vara säkra. Mineraler direkt från naturen innehåller tungmetaller som inte är bra för oss. De vanligaste mineralerna som används i mineralsmink är järnoxider, mica (ett kiselmineral), zinkoxid och titandioxid. Mineralsmink ger huden en naturlig look och passar alla hudtyper, oftast även den som är lite känsligare. Äkta mineralsmink är fritt från konserveringsmedel, talk och paraffinoljor och täpper inte porerna som vanligt konventionellt smink kan göra. Men se upp, för det finns produkter som är en blandning av mineralsmink och konventionellt smink. Läs innehållsdeklarationen noga. Det kommer fler och fler makeup produkter som innehåller en del ekologiska ingredienser, vilket inte behöver betyda att produkten är helt naturlig och miljövänlig. Välj märken som har en ekologisk certifiering så att du kan vara säker på att produkterna är kontrollerade. Inom hälsofackhandel och på hudvårdssalonger med ekologisk inriktning hittar du lättare märken som är välbeprövade och har certifieringar. Flera certifieringar har olika nivåer, för olika mängd naturlig eller ekologiskt odlat innehåll. Be säljaren för produkten förklara vad just den certifieringen innebär.

Bra kur för vintertorra läppar?
Hejsan,
Jag skulle vilja ha era bästa läppvårdande tips! Mina läppar blir alltid torra och fnasiga på vintern. Använda lipsyl och vaselin underlättar, men läpparna är ju betydligt torrare än under sommarhalvåret ändå. Finns det någon bra kur eller produkt som jag missat?
Med vänlig hälsning, Valma

 

Hej Valma!
Luften är torrare på vintern, därför blir både läppar och hud torrare under vinterhalvåret. De flesta cerat innehåller någon form av mineralolja som på sikt torkar ut, till exempel vaselin, paraffin och petroleum. Mineraloljor är råolja som bildas långt ner i jorden, det finns inga vitaminer eller mineraler i denna olja. Mineraloljor stör hudens naturliga fettproduktion och gör din hud smörjberoende. Det känns bra för stunden men på sikt torkar det ut läpparna och huden. Välj ett naturligt och ekologiskt cerat så slipper du dessa uttorkande ämnen, dessa består istället av vegetabiliska oljor och fetter som ger fukt och näring till dina läppar. Att peela sina läppar är också ett bra tips för att hålla dem mjuka och få bort torr hud.

Syntetiska parfymer
Hej,
Jag har hört att man ska akta sig eller vara försiktig med att använda syntetiska parfymer. Vad är det? Är även dyrare märkesparfymer syntetiska? Finns det syntetiska parfymer i andra produkter än just rena parfymer?
/Hannah S.


Hej Hannah!
Chanel lanserade den första syntetiska parfymen och sedan dess är nästan alla parfymer syntetiskt framställda, även de dyra. Syntetiska parfymer är billigare att framställa och har en konstant doft. De naturliga doftämnena är dyrare och flyktiga. De ändrar också karaktär med tiden. Varje person som använder en naturlig parfym får sin unika doft. Parfymer är en av de mest allergiframkallande ämnen så för att undvika att få allergier så bör man begränsa användandet av parfym i sina hygienprodukter. Syntetiska parfymer används i nästan all konventionell hudvård, i allt från krämer, tvålar, deodoranter. De finns även i tvättmedel, diskmedel mm. EU har tagit fram en lista på de 26 parfymämnen som är mest allergiframkallande och de måste enligt lag deklareras på förpackningen.

 

Vad är cetyl akolhol?
Jag har sett att vissa produkter innehåller cetyl alkohol? Vad är det för typ för alkohol och varför är det bra att ha i en hudkräm och vad gör det för huden?

Cetyl alkohol är en fettalkohol och inte en vanlig uttorkande alkohol. Det kan utvinnas ur palmolja men i ekologiska produkter är de ofta utvunna ur kokosfett. På svenska kallas det då kokosfettvax. Rosenseriens kokosfettvax tillverkas av kokosfett från ekologiska odlingar i Dominikanska Republiken. Cetyl alkoholen har en mjukgörande effekt på huden och fungerar även som konsistensgivare i hudvårdsprodukter.

 

Hemska mörka ringar
Hej!
Orsakas mörka ringar och påsar under ögonen av för lite sömn? Vad är det effektivaste man kan göra för att motverka dem? Jag brukar även ha mina ögonkrämer i kylskåpet för att jag tycker att det svalkar skönt när man använder dem sedan, försämrar det hållbarheten?
/ Angelica

Det finns olika anledningar till att man får mörka ringar runt ögonen. Huden runt ögat är tunn och känslig, därför syns det lätt där om man är sliten, både fysiskt och psykiskt. Så för lite sömn är en orsak, men även torr hud, ärftlighet och pigment spelar roll. För att få bukt med dessa mindre roliga ”symtom” så är bra hudvårdsrutiner viktiga. Undvik uttorkande rengöring och smink och inga tunga krämer runt ögat. Använd istället en mild rengöringskräm och en lätt ögonkräm, använd krämen gärna morgon och kväll. Ögonkräm ”baddas in med lätt hand”, på benkanten under och över ögat. Det är också viktigt med bra mat, bra sömn, motion och lagom med stress. Hållbarheten försämras inte av att du förvarar ögonkrämen svalt – tvärtom.