Fråga Experten – Ekologisk Hudvård

 

Carina Swartz är ägare och VD för det svenska hudvårdsmärket Rosenserien med 19 års erfarenhet i branschen. Hon är även Lifestyle Wellness expert på ekologisk hudvård. Du är välkommen att ställa frågor till henne genom att skicka ett mail till: info@lifestyleworld.se


ORSAK TILL PIGMENTFLÄCKAR
Vad kommer det sig att man får pigmentfläckar när man åldras och finns det något man kan göra själv hemma för att motverka dessa?

Svar:
Pigmentfläckar är bruna hudförändringar som består av melanocyter. Fläckarna uppstår då hudcellerna har blivit utsatta av för mycket sol. De kan också orsakas av hormonförändringar vid t ex graviditet. Pigmentfläckar brukar dyka upp i 30-årsåldern och är ofarliga om de inte växer eller kliar, då ska man få dem undersökta av läkare. Det bästa är att förebygga solfläckar genom att vara försiktig med att sola. Använd solhatt och ekologisk solkräm som är mild för huden. Om du redan har fått pigmentfläckar så kan C-vitamin serum hjälpa till att bleka fläckarna men tänk på att det tar tid så tålamod krävs. Vid extrema pigmentförändringar kan man kontakta en ekologisk hudterapeut för råd.
KÄNSLIG HY OCH RETINOL
Min hud är ganska känslig och hört att jag ska undvika retinol då detta är starkt. Stämmer detta och vad ska jag i sådana fall leta efter för alternativ?

Svar:
Retinol är en livsnödvändig vitamin som kan bli giftig i för hög dos. Inom EU finns en begränsning på hur mycket retinol man får ha i en hudvårdsprodukt. Retinol bör undvikas om man har känslig hud då den ofta gör huden röd, man kan få finnar och huden börjar fjälla. I Svanenmärkta produkter är retinol förbjudet då det anses hormonstörande och miljöbelastande. Personligen undviker jag alla produkter med retinol, det finns många fina naturliga ämnen att använda som antirynk istället. Parakrasse innehåller alkymider som påverkar fastheten i huden och har dokumenterad effekt mot rynkor. Aloe vera har också bra effekt mot rynkor och passar perfekt till känslig hud.

MORGONTRÖTTA ÖGON
Hej skönhetsexperter!
Har ni någon bra lösning på morgonpluffset? De första 2-3 timmarna efter att jag sovit har jag påsar under ögonen och ser ut som ett smärre vrak. Finns det något bra pick-me-up knep för ansiktet på morgonen? Jag skulle vara evig tacksam om man slapp se ut som ett vrak på morgnarna på kontoret. Att bara se en smula piggare ut innan lunch skulle vara uppskattat. Jag har provat med nattkrämer och stänkt kallt vatten i ansiktet(det får mig i alla fall att känna mig lite piggare) på morgonen, men inget har hjälpt nämnvärt.


Svar:
Påsar under ögonen kan komma av många olika orsaker, om du inte sovit bra under natten så kommer de som ett litet brev på posten. Studier har även visat att socker, koffein och alkohol kan orsaka påsar under ögonen, så tänk på att äta sunt. För mycket salt i maten binder vätska, minska på saltet och drick mycket vatten. Använd en ögonkräm, många använder sin vanliga dag- och nattkräm även runt ögat och den krämen innehåller för mycket fett för det tunna känsliga ögonområdet. För extra snabbt resultat kan du förvara ögonkrämen i kylen, den kyler då ner huden runt ögat och minskar svullnaden. Se även över din dagliga hudrutin, använd en mild ekologisk rengöring och alkoholfritt ansiktsvatten. Var även noga med att tvätta bort makeup på kvällen och att inte använda en nattkräm med syntetiska oljor, som till exempel mineralolja.
ÄPPELCIDERVINÄGER PÅ HUDEN?
Hej,
Jag har hört av en bekant att man kan använda äppelcidervinäger som en naturlig rengörare och cleanser. I mina öron låter det som att det kan vara väldigt starkt, borde jag i sådana fall bara använda det någon gång i veckan som exfoliering? Eller tycker ni att jag ska undvika det helt och hållet? Försöker att gå ifrån kemiska produkter så mycket som möjligt, men vågar inte experimentera alltför mycket även om det är naturliga råvaror och husmorstips.
/Cecilia

Svar: Hej Cecilia!

Äppelcidervinäger är bakteriedödande och balanserar hudens Ph-värde, en bra huskur mot akne. Det är viktigt att äppelcidervinägern är ekologisk och inte innehåller bekämpningsmedel för att vara verksam. Vinägern innehåller fruktsyra så den gör huden känslig för solljus. Jag rekommenderar den inte som daglig rengöring då huden kan bli torr men som kur mot akne och som exfoliering passar den perfekt. Den luktar dock ganska illa på huden. Ren jojobaolja fungerar bra som daglig rengöring, finns även många olika ekologiska rengöringskrämer.
UTTORKANDE LÄPPGLANS
Jag börjar undra om det kan vara så att min läppglans är uttorkande. Det blir väldigt fint, men jag tycker inte att mina läppar verkar bli speciellt återfuktande – utan snarare tvärtom. Finns det ingredienser i vissa läpprodukter som man borde se upp med?

Svar:
Många läppglanser innehåller syntetiska ämnen som på sikt torkar ut huden, det kan vara silikonoljor eller mineraloljor, till exempel vaselin, paraffin och petroleum. Mineraloljor är råolja som bildas långt ner i jorden, det finns inga vitaminer eller mineraler i denna olja. Mineraloljor stör hudens naturliga fettproduktion och gör din hud smörjberoende. Det känns bra för stunden men på sikt torkar det ut läpparna och huden. Välj en naturlig och ekologisk läppglans så slipper du dessa uttorkande ämnen. De består istället av vegetabiliska oljor och fetter som ger fukt och näring till dina läppar.
SKILLNAD PÅ HYDRATING OCH MOISTURIZING?
Är det någon skillnad mellan uttorkad hud och torr hud? På vissa produkter står det att de är ”hydrating” och andra att de är ”moisturizing”, är det samma sak?

Svar:
Torr hud är hud som lider brist på fett. Uttorkad hud är hud vars yttersta del lider brist på fukt alltså vatten. Även fet hud kan vara torr på ytan, till exempel efter ha använt starka uttorkande produkter med alkohol. Normalt är vattenhalten 10 % i hornlagret. När den går ner under 10 % uppfattar vi huden som torr fast den egentligen är fuktfattig.

Både torr och uttorkad/fuktfattig hud blir lättare irriterad och behöver fuktkrämer som tillför och binder fukt i huden. En torr hud behöver även fett, medan en fet hud som är uttorkad bara behöver fukt. Hydrating och moisturizing betyder båda att det ska tillföra och binda fukt till huden.KUR MOT GLÅMIG HY
Min hud är lite glåmig och trist såhär års. Har ni några snabba och enkla tips som kan ge min hy en bättre lyster?

Svar:
Peeling är A och O för en trött och glåmig hud. En finkornig mild peeling tar inte bara bort döda torra hudceller utan den påverkar även cirkulationen i huden. Sedan behöver huden mycket fukt och näring så här års, prova Rosenseriens Morotsolja så får du både skydd, näring samt en naturlig färg och lyster. Vill du ha mer färg finns det flera naturliga brun-utan-solprodukter på marknaden. Även ett serum kan ge det där lilla extra som huden behöver så här års.

TORRA ÖGONLOCK
Ett par gånger om året får jag torr och irriterande ögonlock. Och nu har det hänt igen. Vet ni vad som kan orsaka detta och om det finns någon bra metod mot det?

Svar:
Huden kring ögonen är väldigt tunn och känslig så det är ofta det första stället man märker om man har för lite fukt i huden. Irritation på ögonlock kan även bero på att man tar på för kraftig eller stark kräm närmast ögat eller använder någon makeup eller makeup-remover man inte tål. Det är viktigt att välja en lätt kräm som är gjord just för denna känsliga hud och även makeup och rengöringsprodukter som är naturliga och milda. Är huden kring ögat i behov av något mer än ögonkräm under vissa perioder kan man ”dutta” på lite jojobaolja.