Fråga experten: Fillers

Shina03 (2)

 

FILLERS
Dr. Shina Kamran Hagh
är vår Fillers-expert. Hon specialiserar sig till akutläkare på Södersjukhuset och är
Restylane-certifierad specialist inom fillers och Botox och har jobbat med estetiska injektioner i nästan fem år. Hon är även medicinskt ansvarig på ProNordia, den nordiska distributören för välrenommerade hyaluronsyra-experterna IBSA:s populära skinboosters och fillers.
Skicka in dina frågor till Shina om fillers och behandlingar i ett mail märkt ”fillers” till: plastikexperterna@lifestylepublishing.se

Upprepande behandlingar för längre effekt
Hej!
Jag har hört att om man tar botox upprepade gånger så behöver man inte göra det lika ofta i längden. Jag undrar om samma sak stämmer när det kommer till fillers?

Hej!
Tuff fråga att svara på då det helt beror på vilken typ av behandling man gör, samt självklart vilken typ av filler man använder. Det vi använder oss av i Sverige är främst hyaluronsyra-filler, och hyaluronsyra drar till sig vatten och är väldigt fuktgivande. Det man sett då är att när man  behandlar exempelvis en rynka så blir det alltid en långvarig förbättring trots att produkten försvunnit naturligt i kroppen. Om man är duktig på att göra kombinationsbehandlingar med fillers och uppnått en förbättring lokalt av hudens elasticitet och spänst så har jag sett att det dröjer längre mellan behandlingarna för mina kunder som gått hos mig i några år. Sedan har man även aspekten av att vävnad vidgar sig, och att det alltid blir en permanent förändring när man gör behandlingar kring skör vävnad som läppar. Så om man till exempel gör läppförstoring och har gjort det i några år, och därmed “tänjt ut” vävnaden regelbundet så kan kunden uppleva att de inte behöver göra behandlingar lika ofta.

Fillers mot ögonpåsar?
Hej Wellness,
Jag är inte redo för att lägga mig under kniven än, men mina påsar under ögonen stör mig verkligen. Skulle fillers som Juvederm eller Restylane vara ett bra alternativ? Och är det helt säkert, jag menar det finns ingen risk för ögonen eller så?
Tack på förhand, Kamilla

Hej Kamilla!
Absolut kan man behandla detta, och det kallas för en ”tear trough-behandling”. Kring säkerheten så kan jag enbart säga att om du vänder dig till en erfaren behandlare, som vet hur man minimerar riskerna, så är du i goda händer. Ett tips är att se efter om behandlaren är godkänd av Estetiska Injektionsrådet, detta kan du fråga behandlaren. Båda produkterna ska fungera vid en sådan behandling. Kring risk för ögonen så kan jag säga att vid alla behandlingar så finns det risker om man är i okunniga händer. Men som professionell och erfaren behandlare så vet man hur man ska undvika sådana risker. Gör din läxa och ta reda på vem som eventuellt ska behandla dig, boka tid för konsultation till exempel.

 
Bäst behandling för skrattlinjer
Hej experten,
Jag har mycket skrattlinjer som jag skulle vilja gör något åt. Jag är 42 år och har väldigt känslig hy. Vilket skulle passa mig bäst, botox eller fillers, och varför? Jag undrar även hur länge effekten håller i sig för botox respektive fillers.
/Michelle

Hej! Först när du nämner skrattlinjer så är det svårt att veta vart dessa linjer befinner sig, jag antar att det är kring ögonen? Om så är fallet så är det svårt att göra en bedömning utan att se dessa. Botox har helt klart den bästa effekten då den bedövar muskulaturen så att du inte kan vecka huden som tidigare, och då “läker” dessa rynkor. Men det finns även fillersalternativ, då är det oftast det en regelbunden behandling man gör som stimulerar huden med hyaluronsyra för att öka spänsten, elasticitet och fukten i behandlingsområdet så att rynkorna minimeras. Att du har känslig hy är också svårtolkat, om det är enbart att du blir lätt röd så spelar det ingen roll, men om man behandlas till exempel med läkemedel som orsakar en extremt känslig hy så är det viktigt att detta tas upp innan  behandlingen. Jag råder dig att boka in en konsultation hos en erfaren behandlare och ställ dina frågor till denne och diskutera vilket alternativ som passar dig bäst.

Släta ut nasolabialvecken
Mina nasolabialveck är rätt djupa och de gör att jag ser mycket äldre ut än vad jag är. Om möjligt skulle jag vilja fylla i dem med fillers, medan jag vill att det ska se så naturligt ut som möjligt.
Jag undrar om mycket fillers skulle kunna ändra formen på mina kinder eller ansikte? Finns det en risk att man använder för mycket fillers så att det blir svårt att röra ansiktet?

Hej! Absolut kommer det att se naturligt ut, och en erfaren behandlare kan sina begränsningar och vet när “enough is enough”, så att man inte överbehandlar någon. Om man placerar filler på fel plats kan det absolut förändra hur ditt ansikte ser ut, det vill säga om du enbart vill behandla dina nasolabiala veck. Filler kan ej minimera din rörlighetsförmåga, eller att du känner att det känns svårt att röra ansiktet. Första dagarna när man är mer svullen kan det upplevas så, samt ibland direkt efter behandling då det kan finnas tandläkarbedövning i produkten, men det ska försvinna på några timmar.