Fråga Experten: Fillers

SaraKey_SV_crop

Sara Key är Lifestyle Wellness fillersexpert. Hon driver Mackey Aesthetic Clinic i Stockholm och är legitimerad sjuksköterska, certifierad specialist i injektionsbehandlingar och Certified Trainer för Galderma(före detta Q-med) där hon utbildar inom teknik, etik och estetik för injektionsbehandlare. Skicka in dina frågor om fillers och behandlingar i ett mail märkt ”fillers” till: plastikexperterna@lifestylepublishing.se

 

LÅNGVARIGT FYLLIGA LÄPPAR
Hej Wellness-experterna!
Jag vill förstora läpparna, och jag skulle vilja ha något som håller i sig länge. Gärna i något år eller mer. Jag har förstått att det är ovanligt med permanenta fillers i Sverige, är det endast på grund av att patienterna kan komma att ångra sig, eller finns det andra orsaker som att det är sämre material eller något sådant? Restylane verkar vara det vanligaste, men finns det något alternativ här mittemellan som håller mer än i ett fåtal månader i alla fall? Eftersom jag inte gjort läppförstoring tidigare kan jag även tänka mig att prova med något mer kortvarigt först för att se hur det blir, men i övrigt känner jag mig helt säker på att det är detta jag vill. Har övervägt detta under flera år och har naturligt väldigt smala läppar. Tacksam för alla råd ni har att ge i frågan! Med vänliga hälsningar, Eleonora

Hej Eleonora!
Kan man äta upp en kaka och ha den kvar? Det är svaret på din fråga. Önskan om ett permanent resultat är förståligt, då vi människor alltid vill nå målet med kortaste vägen och minsta smärta. Dock kan vi se tillbaka på vår (mänskligt) korta historia och lära oss av misstagen som gjorts, och i bästa fall bli klokare än de före oss!
Det har tidigare, som du säkert vet, visat sig vara problematiskt och ibland omöjligt och skadligt för vår kropp att fylla, placera eller spruta in permanenta samt semipermanenta implantat. Vår kropp försöker naturligt skydda sig mot det främmande och det bildas ny vävnad som ett sorts skydd.
När HA kom visade det sig så bra att ingenting efter det har visat sig bättre. Ett förgängligt material som samtidigt föryngrar vår hud? Kan det bli bättre? Knappast.
Att önska sig ett permanent resultat idag är förståligt, men en smula naivt. Ett permanent resultat innebär endast kirurgi och mitt råd är i sådana fall att prova att transplantera fett. Det ger inga garantier, du kan inte alltid styra formen på samma sätt som en fillerspruta. Men har du turen att fettet stannar kvar är det ett möjligt alternativ.
TRÄNA DIREKT EFTER BEHANDLING
Jag är en väldigt aktiv person och jag undrar hur länge jag behöver vänta efter en botox- och fillersbehandling innan jag kan uppta mina vanliga rutiner som att gå på gymmet, springa och rida?

Svar:
Vad roligt att du är en aktiv person, det låter sunt. Tidigare rekommenderade vi, då vi inte säkert kunde garantera annat, att efter injektionsbehandlingar med botox som är ett läkemedel samt fillers (medical device) att undvika träning i en eller ett par dagars tid. Vi trodde då att material eventuellt kunde flytta på sig i vävnaden. Vi kan nu med år av erfarenhet säga att det troligtvis inte har någon som helst påverkan på resultatet att röra på dig eller träna hårt efter en behandling. Däremot finns det en liten risk att alltför mycket ansträngning skulle påverka risken för ett eventuellt blåmärke. Inga andra risker finns vad vi kan se.

 

ÅTERSKAPA ANSIKTSKONTURER
Jag är ganska petit, men tycker inte att min ansiktsform spegeler resten av min kropp. När jag var yngre hade jag ett smalare ansikte med skarpare linjer, men så är inte fallet längre. Går det att skapa skarpare käklinje och haka med hjälp av fillers eller är det grövre ingrepp som gäller? Vill gärna undvika kirurgiska ingrepp om det går.

Det är en intressant fråga du ställer. Många har en önskan att förändra formen på sitt ansikte och vi lyckas ofta mycket bra. Men faktum kvarstår att med en fillerbehandling lägger vi till material, det vill säga ökar volymen. Så i princip kan aldrig ansiktet bli mindre med en filler men vi kan leka med verkligheten på det sättet att vi förstärker vissa partier så att illusionen blir att det ser ut så. Vi kan absolut få ditt ansikte att se skarpare ut, med en mer accentuerad spetsigare form. Haka/käklinje är ett sådant exempel på behandling som ofta utförs med gott resultat – men det är då viktigt att du går till en behandlare (läkare eller sjuksköterska) som arbetar med den sortens estetiska behandlingar. Långt ifrån alla har erfarenhet av avancerade formförändrade injektioner som med näsa, haka, käklinje, öron eller temporalis. Hör efter med kliniken vem som har just den kompetensen.

 

SÄKRA FILLERS
Hej,
Jag undrar om fillers är säkra? Finns det några biverkningar? Jag är 42 och har börjat få lite linjer på överläppen som jag övervägar att göra en fillersbehandling för, men jag är lite orolig över att fillerssubstansen ska börja vandra iväg. Kan jag känna mig helt säker eller är min oro helt eller delvis befogad?
/Yolanda

Hej Yolanda!
Det kanske finns runt 200 stycken olika fillers på marknaden att välja bland idag. En del av dessa är “säkra”, det vill säga att det finns forskning bakom som stöder framtida resultat. Alltför många kunder går på priset, men själv skulle jag aldrig spruta in något mitt i ansikte, som är billigare än säkrast! Mitt val är därför de två mest säkra fillerserna på marknaden som säljs av stora läkemedelsföretag med evidensbaserade resultat bakom sig.
Kvalitet är oftast kostsamt och jag önskar att kunder sätter sin egen säkerhet högst. De fillers är vad vi vet efter drygt 20 år, mer än säkra. De har dessutom hudföryngrande egenskaper som gör dem outbytbara i valet av produkt som filler.
Sedan är säkerhet i första rummet en fråga om vem du går till. Se till att vända dig till en klinik och den klinikens mest erfarna injektionsspecialist. Det är handlaget hos den som injicerar fillern som avgör hur pass säker behandling du får!