Fråga Experten: Fotvård

Jennie Hansson är diplomerad fotterapeut och Lifestyle Wellness egen fotvårdsexpert. Du kan ställa frågor som rör allt inom fotvård till Jennie genom att skicka ett mail till: fotvard@lifestylepublishing.se
LÄTT ATT FÅ FOTSVAMP?
Hur vanligt är det med fotsvamp egentligen? Och hur visar sig symptomen? Gymma och simma är något jag gör flera gånger i veckan och jag har aldrig råkat ut för fotsvamp vad jag vet, samtidigt som jag hör många som oroar sig för det.

Svar:
Fotsvamp är mer vanligt än man tror och visar sig oftast först mellan den fjärde och femte tån (lilltån). Huden blir vit, fuktig, det kan klia och ofta spricker huden mellan tårna. Hela foten kan även drabbas av fotsvamp och då blir huden ofta rödflammig, det kan klia eller svida och huden kan flagna eller fjälla. Fotsvamp är som med andra hudåkommor och sjukdomar, det vill säga att man är olika mottaglig för att drabbas. Fotsvamp trivs i värme, fukt och mörker. Täta, varma gympa dojor är en idealisk miljö för fotsvamp att gro. Även idrottsanläggningar och simhallar är platser där fotsvamp trivs och sprids. Därför är ett par flip-flops i gemensamma utrymmen, såsom gym och badhus, att rekommendera. Det är också viktigt att torka ordentligt mellan tårna så att det blir ordentligt torrt.

Om du ändå skulle drabbas finns bra receptfria kurer på apoteket som är lätta att använda. Fotsvamp är relativt lätt att bli av med, men en obehandlad fotsvamp kan sprida sig till naglarna och nagelsvamp är något som är mycket svårt att bli av med.
ETT SKAVANDE BEKYMMER
Om ett tag nalkas våren och då är det dags för att införskaffa nya fina vårskor! Något jag är lite tudelad inför. Jag älskar mode och därmed också accessoarer och skor. Men, det är mer regel än undantag att jag får skavsår vid lilltår och/eller på baksidan av hälen när jag går in ett par nya skor. Finns det några smarta knep och trix att ta till för att minimera risken för skavsår i nya hårda skor?

Svar:
Skavsår kan vara ett stort problem som många drabbas av speciellt under vår och sommar då nya skor tas fram i kombination med att man kanske är lite varm om fötterna.

Jag brukar själv köpa ett speciellt skum hos skomakaren som man sprayar inuti läderskor innan man tar på sig dem och de blir då mjukare och formas efter fötterna snabbare.

Sedan finns även speciella fotkrämer som till exempel Akileina Nok sportsalva som gör att det blir mindre friktion mellan fot och sko och därmed också mindre risk för skoskav.

Om blåsor och skoskav ändå uppstår skulle jag rekommendera att använda Compeed-plåster och att byta skor ofta.

 

 

ÖKA BLODCIRKULATIONEN
Hej Wellness,
Mina fötter ser oftast lite bleka och glåmiga ut. Jag är rätt blek i hyn ändå, men tänker att detta beror på dålig blodcirkulation då jag även har kalla fötter rätt ofta. Finns det något sätt att öka den i fötterna? Eller är det inget som jag behöver bry mig om?
/Sonja

Svar:
Hej Sonja!

Det finns speciella fotkrämer som är framtagna för personer med sämre cirkulation i fötterna. Fråga din lokala fotterapeut eller på apoteket.

All sorts motion är bra och även fot-och underbensmassage är fantastiskt för att öka cirkulationen i fötterna.

Andra små knep för att öka cirkulationen är att äta mat såsom chilli, cayenne och ingefära då den är cirkulationshöjande.  Det finns även cirkulationstränare vilket är en platta som är speciellt framtagen för att öka cirkulation och motverkar svullnader.

Har du även dålig känsel i dina fötter kan det vara bra att rådgöra med en läkare men lite nedsatt cirkulation behöver inte vara något ovanligt.
FOTVÄXT VID GRAVIDITET
Hej!
Jag har hört att fötterna förändras under graviditeten, på vilket sätt då?
/Viveka

Svar:
Hej Viveka!

Många tror att fötterna växer i och med graviditeten och kommer ofta till mig och berättar att fötterna växt både en och två storlekar efter graviditeten. Detta är inte riktigt sant då fötterna inte växer. Däremot blir fötterna ofta större då fotvalven inte klarar av att bära upp tyngden. Det gäller alltså inte bara vid graviditet utan är även vanligt om man ökar mycket i vikt på annat sätt. Det är därför mycket viktigt att ha bra och uppbyggda skor vid en viktuppgång. Att vara gravid eller överviktig och promenera runt i platta skor, som till exempel ballerinaskor eller Converse, är inte att rekommendera. Fötterna orkar helt enkelt inte hålla uppe kroppen och fotvalven kollapsar vilket medför större fötter.

 

FOTRIKTIGA SKOR
Jag tycker att det ofta nämns att man ska ha fotriktiga skor när man ska vistas ute i skog och mark. Antar att det med det menas typ gympaskor. Är det de mest fotvänliga skorna även till vardags? Eller är det bättre med lite klack eller helt platt sula? Min fråga är helt enkelt: vilken typ av sko är snällast mot fötterna?

Svar:
En bra och fotriktig sko behöver inte vara en gympasko, men den ska vara ordentligt uppbyggd och ha en hälkappa som inte viker sig. Numera finns bra uppbyggda skor och det är inte bara ”tantskor” som är fotriktiga. Helt platta skor är inte att rekommendera då fötterna behöver lite hjälp med att hålla upp fotvalven för att inte bli nedsjunkna och en för hög klack vet ju alla om att det inte heller är optimalt för fötterna.

VÅRTELIMINERING
Hej,
Efter 3 år med en irriterande vårta på foten och skulle jag nu vilja bli av med den. Hur gör jag? Vilken är bästa behandlingen? Jag undrar även hur vårtor uppstår till att börja med.

Svar:
Fotvårtor orsakas av HPV-Virus och kan smitta både vid direktkontakt och via omklädningsrum och simhallar. I en familj kan man lätt smitta varandra, till exempel genom badrumsgolv och handdukar. Immuniteten mot fotvårtor ökar med åldern och infektionen är därför vanligare bland barn än hos vuxna. Det tar ofta några månader från smittotillfället till det att vårtorna blir synliga.

Att ha en vårta i tre år är inget ovanligt. De kan försvinna av sig själva, men det tar ofta mycket lång tid. Jag skulle rekommendera dig att besöka en medicinsk fotvårdsterapeut som får titta på din vårta och påbörja en lämplig behandling. Det finns olika metoder som till exempel uttorkning, uppluckring och frysning. Det finns bra receptfria medel på apoteket, men fördelen med att gå till en fotterapeut är att denne med erfarenhet kan välja en metod som är passande för just din vårta.

STINKANDE TRÄNINGSSKOR
Hej,
Min fråga kanske rör skor mer än fötter. Men jag undrar om ni har något bra knep för att slippa svettluktande träningsskor? Förstås om man kan motverka att det blir så påtagligt genom att behandla fötterna på något sätt, är detta också välkommet.
Tack på förhand!
/Agnes L.

Svar:
Hej Agnes!

Svettiga och illaluktande gympaskor är inte det roligaste, men heller inte ovanligt. Har du provat med att använda ”sneaker balls” i skorna när du inte använder dem? Du kan köpa dem i sportaffärer och skoaffärer och är små bollar som tar bort illaluktande doft.

Det finns även bra fotdeodoranter och fotpuder som kan användas i förebyggande syfte. Ullstrumpor är bättre än strumpor i syntetmaterial och sedan går det ofta bra att tvätta gympaskor i tvättmaskinen då och då. Viktigt är då att de torkas ordentligt innan nästa användning. Det är även viktigt att varje dag tvätta fötterna med en antibakteriell tvål och byta strumpor ofta för att undvika illaluktande doft.

Blir fotsvetten så påtaglig att det är ett problem kan du kontakta en läkare. Det finns metoder som till exempel botox som kan förhindra svettningar.