Fråga experten: Fotvård

fotvard
Jennie Hansson är diplomerad fotterapeut och Lifestyle Wellness egen fotvårdsexpert. Du kan ställa frågor som rör allt inom fotvård till Jennie genom att skicka ett mail till: 
fotvard@lifestylepublishing.se
Missfärgade naglar
Hej fotexperten!
Min nagel  har ändrat färg till en nyans av grå, brun och grön, samtidigt som den är blivit rätt grov och hård. Vad kan detta bero på och finns det någonting jag kan göra för att bli av med detta?
/Lisa

Hej Lisa,
Missfärgade naglar kan bero på lite olika faktorer. De kan vara  missfärgade av yttre faktorer och brukar då kunna bli fina om man slipar ner dem men det kan även vara ett tecken på nagelsvamp. Även med åldern kan naglarna förändras och i värsta fall kan det påvisa kronisk sjukdom. Jag skulle råda dig till att börja med att ta en odling för nagelsvamp och samtidigt då visa upp naglarna för kunnig person och sedan ta det därifrån.
Är jag plattfotad?
Hej,
Jag tror att jag är plattfotad. Finns det något sätt att testa detta och är det något speciellt jag behöver tänka på om så är fallet?
/Farnaz

Hej Farnaz!
Det lättaste sättet att själv titta på hur ditt fotavtryck ser ut är när du är barfota. Till exempel om du ställer dig med blöta fötter på en yta där det blir ett avtryck så kan du se belastningsytan av foten. Har du besvär av att vara plattfotad så kan du låta göra fotbäddar efter dina fötter. Är det så att du inte har problem så behöver du inte göra något men ha i åtanke att många med platta fötter gärna ”överpronerar”, det vill säga att hälarna lutar inåt när du står. Detta kan medföra både fotproblem och andra kroppsliga problem med till exempel knä, höft och rygg.

Misstanke om fotsvamp
Hej,
Jag tror att jag har fotsvamp, kan detta även vara orsaken till att mina tår är konstant avdomnade? Vad kan man göra åt det?

Om du misstänker fotsvamp så har apoteket receptfria kurer mot fotsvamp. Det är viktigt att behandla fotsvamp då det finns en smittorisk och för att det även finns risk att det sprider sig till naglarna. Medan fotsvamp är relativt lättbehandlat så kan nagelsvamp vara besvärligt att bli av med. Jag tror inte att det har något samband, men domningar men bör inte ignoreras. Kan det bero på någon yttre faktor, till exempel att du bytt skor eller gjort någon annan förändring? Det kan vara en bra idé att rådgöra med en läkare.
Fotodörer
Hej,
Jag undrar om ni har några bra tips på hur man minskar fotodör?
/Fanny

Hejsan Fanny!
Duscha och tvätta fötterna minst en gång per dag, byt till rena strumpor ofta. Det finns speciella fotdeodoranter och pulverskum som kan användas mot fotsvett. Om odören kommer från skorna så finns olika doftpåsar som man stoppar i skorna när de inte används för att ta bort dålig doft.

Morgonont i hälarna
Hej,
Jag undrar vad det kommer sig att jag har ont i hälarna när jag kliver upp ur sängen på morgonen.
Jag känner sällan av det under dagen, utan det är återkommande på just morgnarna. Jag förstår att det kan finnas många orsaker, men jag har själv inte hittat någon förklaring, så alla förslag på vad det skulle kunna bero på tas tacksamt emot.
/Elvira

Hej Elvira!
Prova att stretcha vaden och därmed senan som går under foten, gör fotgymnastik i form av att plocka kulor med tårna, knöla en handduk med tårna på golvet och spreta ordentligt med dem. Det låter som om du kan ha en begynnande “plantar fachit (hälsporre i folkmun) då detta ofta visar sig i att det gör ont de första stegen på morgonen. Se även över dina skor så att du har bra svikt i sulan och en fast hälkappa.

Sprickor mellan tårna
Under en längre period nu har jag haft problem med sprickor mellan tårna på båda fötterna. Ibland kan det även börja blöda för att det är så torrt. Har försökt smörja med feta fotkrämer, men det har bara hjälpt lindring. Hur råder jag bot på detta?

Börjar sprickorna mellan den fjärde tån och lilltån kan detta vara ett tecken på fotsvamp. Om du smörjer mellan tårna så ska du välja en kräm som är anpassad för detta då fotsvamp annars kan uppstå. Det är dock svårt att säga vad det är utan att ha sett sprickorna så uppsök gärna en medicinsk fotvårdsterapeut som kan se över problemet och ge tips på vad du kan göra för att underlätta för dig.

 

 

Vad beror förhårdnader på?
Hej,
Jag undrar varför man får förhårdnader i fötterna och om man på något sätt kan förebygga detta?
Med vänliga hälsningar, Rita

Hej Rita!
Förhårdnader på fötterna uppstår vid till exempel tryck eller friktion. Enkelt förklarat är att om foten belastas på en punkt så bygger kroppen på med förhårdnad på den punkten som ett skydd. För att undvika förhårdnader gäller det att smörja fötterna med en bra kräm, använda fotriktiga skor och se över så inte fotbäddar behövs.

Råd för torrhet och narighet
Hejsan,
Vad är bästa behandlingen mott torra och nariga fötter?
Mina fötter är väldigt torra, speciellt runt hälarna och vid stortån och runtom. Det är vitt och ser lite ut som en uttorkad sjö med linjer. Har inga sprickor dock. Har testat att smörja in mig med olika krämer efter att jag duschat eller badat, men det räcker tydligen inte för att få fina och mjuka fötter. Vad är nästa steg?
/Adrijana


Hej Adrijana!
Det viktiga när du smörjer är att du har en bra fotkräm som verkligen går in och verkar i huden. Prova med att ta fotbad och fila därefter foten lätt med en sandpappersfil och smörj sedan in fötterna med en bra fotkräm anpassad för torra fötter. Prova gärna att smörja fötterna på  kvällen och sov sedan med en strumpa. Det blir som en liten inpackning för fötterna. Har du möjlighet så tycker jag att du ska uppsöka en medicinsk fotvårdsterapeut som på ett professionellt sätt kan avlägsna den torra huden och även ge tips om viken kräm som passar dig bäst och vad mer du kan göra för att få fina fötter.