Fråga experten: Fotvård

fotvard
Jennie Hansson är diplomerad fotterapeut och Lifestyle Wellness egen fotvårdsexpert. Du kan ställa frågor som rör allt inom fotvård till Jennie genom att skicka ett mail till: info@lifestyleworld.se Förebygga skoskav

Hej,
Jag får väldigt lätt skoskav och värst är det när man har köpt ett par nya skor som skall gås in. Har ni några smarta trix man kan ta till under ingångsperioden för att lindra skoskaven?
Olga


Hej Olga!

Det bästa är att försöka köpa skor som är bekväma och sköna redan från början så att man slipper ”ingångsperioden”. Är det läderskor så kan man köpa ett speciellt skum som man sprutar i skorna och som gör att de formas efter fötterna. Det finns även fotkrämer mot skoskav. Man smörjer fötterna varje dag med den speciella friktionskrämen och det underlättar då skoskav.

 

 

Bli av med somrig odör

Hej Wellness-redaktionen!
Jag har haft en underbar sommar och spenderat mycket nere på kontinenten. Tack vare all värme och sol har mina fötter mestadels befunnit sig i sandaler, ballerinaskor och en och annan klacksko. Sandalerna är det väl ingen fara med, men övriga skor som använts under semestern har blivit härligt indränkta i svett. Några billigare par har jag funderat på att hiva, men ett par består av dyrare märkesskor och de vill jag gärna använda åtminstone en säsong till. Vad kan jag göra åt svettlukten i skorna tills jag vill använda dem igen nästa sommar?
Tack på förhand!


Det går numer att köpa små påsar som man stoppar i skorna och som ska ta bort den illaluktande doften. Är det skor med uttagbar sula så kan du kasta sulan och köpa nya fräscha.

Annars kan du prova gamla husmorstips som att till exempel försiktigt ställa en liten behållare med ättika i skorna som ska suga upp doften. Ett annat tips är att stoppa skorna i en plastpåse som sedan läggs i frysen under några timmar.Till nästa sommar rekommenderar jag att du köper engångssulor och stoppar i skorna. De är tunna, absorberande och doftar gott. När ett par är förbrukade så kastar man dem bara. Fräscht och skyddar skorna både mot doft och smuts.

 

 

Fila eller inte fila?
Hej,
Jag har hört att man inte ska fila fötterna. Varför inte då? Och hur får jag dem fina och lena utan att fila dem, genom att bara smörja in dem efter duschen med en bra, fet fotkräm?
Med vänlig hälsning, Wera

 

Hej Wera!

Man kan absolut fila fötterna lätt med en fin sandpappersfil. Däremot ska man inte fila fötterna alltför ofta och inte med en hård fil. Smörj fötterna med en bra fotkräm kan du göra hur mycket och ofta du vill. Orsaken till att man inte ska fila fötterna för ofta är att horncellsbildningen då stimuleras och det medför att kroppen som ett försvar istället bygger på mer tjock hud.

 

 

Svullna och trötta fötter
Efter en lång arbetsdag brukar mina fötter och vrister svullna upp och ömma. Ibland stoppar jag ned dem i en balja med kallt vatten eller får en massage av min otroligt snälla sambo. Det brukar hjälpa lite. Finns det någon annan kur eller behandling som kan lindra, eller rentav förebygga?

 

Om du har möjlighet att ha stödstrumpor på jobbet så prova det. Stödstrumpor kan hjälpa mot svullna och trötta fötter. Fotbad och massage är annars jättebra, även lägga fötterna lite högt kan hjälpa.

Besvärlig spricka
Vad gör man åt sprickor i foten? I somras fick jag en spricka i huden längs med hälen. Sedan dess har jag försökt att vara noggrann med att smörja in fötterna med en fotsalva, men sprickan verkar inte vilja ge med sig. Vad kan jag göra?

Smörj fötterna och speciellt sprickan med en fet fotkräm. Om den inte ger med sig så rekommenderar jag dig att besöka en medicinsk fotvårdsterapeut som kan behandla sprickan på ett bra sätt.

 

 

Vinterredo springskor
Jag tillhör dem som fortsätter att springa utomhus även om vintern. Jag undrar vad ni rekommenderar att man springer i, vad är bäst för fötterna? Ska jag satsa på en jympadojja med extra tjocka sockor för bästa komfort och andning, eller är det bättre att köra på en ordentlig känga ändå som definitivt håller fötterna varma och har bättre grepp?

Det finns många löparskor som passar bra att springa i på vintern. Det som du ska se över är att skorna har en sula som är anpassad för det underlag du springer på. Om du till exempel springer på stigar och andra hala underlag så kanske trailskor är ett bra val, medan skor med dubbar eller asfaltsskor kanske passar bättre på isiga vägar. Om du ska springa på vanliga asfaltsvägar som inte är direkt isiga eller hala så brukar vanliga löparskor fungera bra. Huvudsak är att skorna är stabila och det är bra om de är av ett material som är vattenresistent.

 

 

En beklämmande nerv
Hej!
När jag går och springer kommer en nerv i kläm i höger framfot och det känns som ilningar ut i ringtån. Jag har känt av detta tidigare, men det har blivit värre nu under hösten. Det gör inte speciellt ont, men är ganska obehagligt. Är detta något ovanligt? Vad beror det på och vad kan man göra åt det?
/Emilia

Det du förklarar låter som mortons neurologi. Det är rätt så vanligt och orsakas av att en nerv kläms mellan två av framfotens ben. Detta kan medföra att nerven förtjockas och kläms ytterligare. Du kan minska besvären med bra fotriktiga och breda skor som ger bra stöd för det främre fotvalvet. Exempelvis en ”pelott” avlastar främre fotvalvet så att nerverna inte ligger i kläm och kan underlätta. En ortopedtekniker kan göra formgjutna fotbäddar efter just dina fötter med avlastning för framfoten. Om besvären är stora kan en spruta med kortison ge lindring och i vissa fall kan en mindre operation bli aktuell för att minska på trycket.