Fråga experten: Hårtransplantation

Dr. Demir Ilter är legitimerad läkare, kirurg och specialist på hårtransplantationer. Hans hårtransplantationsmetod har rönt internationell uppmärksamhet och på Ilter Clinic som han har grundat utbildar man även andra läkare inom området. Skicka in dina frågor om håravfall och hårtransplantation till Dr. Ilter i ett mail märkt ”HT” till: info@lifestyleworld.se

Besök www.ilterclinic.se eller ring 08-756 00 55 om du vill komma i kontakt med Ilter Clinic direkt för att boka en kostnadsfri konsultation.

 

 

Bra schampon mot håravfall?
Hej,
Jag har aldrig haft en speciellt tilltagen kalufs på huvudet, men under de senaste tre åren (jag är 42) så har jag börjat tappa hår rätt drastiskt ovanpå hjässan. Jag känner mig lite maktlös. Jag har sett att det finns schampon och liknande som sägs minska håravfallet, men jag undrar om sådana verkligen fungerar? Om ja, är det några specifika produkter som ni kan rekommendera eller någon speciell ingrediens jag ska titta efter. Om svaret är nej antar jag att mitt enda alternativ är att vänta tills jag tappat ännu mer och då göra en hårtransplantation. Vad råder ni mig?
Tack på förhand!
/Carl

Hej Carl!
Det finns dessvärre inga schampon eller dylikt som hjälper för ditt håravfall. Vi rekommenderar inte heller de mediciner som finns, till exempel Propecia, då de har väldigt tråkiga biverkningar. Även Rogaine som är ett lokalt verkande preparat som man smörjer i hårbotten är inget vi rekommenderar då effekten kan bli motsatt mot det önskade. Man kan alltså tappa mera hår vid användning av Rogaine-preparat.  Gällande hårtransplantation skall man inte vänta tills allt hår trillat av, utan i tidigt skede gå på en konsultation och lägga en plan för framtida operationer. Det finns en positiv effekt att gå in och operera i tid då hela området kring de tappade hårsäckarna stärks upp av ny frisk vävnad.
Är HT smärtsamt?
Hej,
Jag undrar om det gör väldigt ont under någon del när man undergår en hårtransplantation?
Med vänlig hälsning, Rolf

Med den metoden vi använder på Ilter Clinic är behandlingen i stort sett smärtfri. Vi är världsledande på FUE och använder vår egen metod FUE IM som är de mest skonsamma på marknaden.
Har jag drabbats av kvinnligt håravfall?
Sedan 7 år tillbaka, efter att jag fick min dotter, har jag tappat hår på ett ställe på höger sida av huvudet. Jag har gjort allt möjligt sedan dess för att stimulera hårväxten, men utan några vidare resultat. Fläcken är cirka tre gånger fyra centimeter stort. Vad kan detta bero på och är hårtransplantation en lämplig lösning för mig att få tillbaka håret på?
/Vivian

Hej Vivian,
Det låter inte som Kvinnligt håravfall utan är troligen ett tillfälligt håravfall fläckvis som kan drabba kvinnor i samband med graviditet eller amning. Jag rekommenderar dig att via husläkare ta prover för att utesluta eventuell hudsjukdom , så kallad alopecia, som också kan yttra sig fläckvis. Det troliga utifrån det du beskriver är att du fått en oönskad effekt i samband med förlossning. Ta även prover för att se att järnvärden med mera är i balans. Du måste ge det tid för att en återväxt skall ske i sådant fall , upp till ett år är att rekommendera. Lycka till!

För gammal för hårtransplantation?
Hej!
Jag är en man på 65 år som nyligen har börjat tappa hår. Jag har inte haft några tidigare hälsoproblem, men nu verkar håravfallet ha accelererat och jag har börjat fundera på om jag kan göra något åt detta. Är jag för gammal för att genomgå en hårtransplantation? Vad krävs för ett lyckat resultat?
/Ingvar

Hej, Det är inte ovanligt att ett håravfall har sitt genombrott efter 60 . Vi opererar patienter som är 75 år och uppåt så du är välkommen att höra av dig. En konsultation krävs för en korrekt bedömning och resultat.