Fråga experten: Hårtransplantation

Shina03 (2)
Dr. Shina Kamran Hagh på Lifetime Clinic är vår expert på hårtransplantationsfrågor. Hon är Specialistläkare och Akutläkare, certifierad inom fillers och botox, och kan allt om håravfall och hårtransplantationer. Skicka in dina frågor till Shina i ett mail märkt ”hårtransplantation” till: info@lifestyleworld.se 
Bör jag vänta?
Hej,
Jag är en 27-årig kille. Under flera år har jag blivit kraftigt mer tunnhårig ovanpå huvudet och hårfästet har flyttat bak rejält. Sedan drygt 1,5 år tillbaka rakar jag mig nästan helt slät på grund av detta. Kan en hårtransplantation kan vara möjlig för mig? Eller är jag för ung? Finns det optimala stadier av håravfall för att göra en hårtransplantation?
Mycket tacksam för svar, Nicklas

Svar:
Hej Nicklas,

En hårtransplantation kan vara en möjlighet men det beror helt på hur långt gånget ditt håravfall är. Är det så att du har tappat det mesta på hjässan så kommer du kanske inte att tappa så mycket mer. Vi rekommenderar alltid att man väntar in den mest aggressiva fasen av håravfall innan man gör en hårtransplantation.
Hur länge innan hårsäckarna fått fäste?
Hej,
Hur lång tid tar det för transplanterade hårsäckar att fästa i hårbottnen? Jag undrar när jag exempelvis kan börja tvätta håret eller gå ut med mössa efter min transplantation.
Filippa R.

Hej Filippa,
De första veckorna bör man vara försiktig med det transplanterade håret. Efter 2-3 veckorna tappar man håren som transplanterats som sedan växer ut efter några månader och då fått fäste. Du kan börja tvätta håret varsamt efter 4 dagar.

Hårstrån i olika riktningar
Kommer transplanterade hårstrån alltid att växa rakt ut eller rakt upp? Funderar på hur min frisyr skulle se ut om jag transplanterade hår på min alltmer uttunnade hjässa och om det är värt att göra det. Jag undrar även hur stor risken för en infektion är?

Hej,
Med dagens teknik går det att få håren att växa i princip vilken riktning som helst, man kan till exempel återskapa virvlar som man haft naturligt. Just designen tycker vi på Lifetime Clinic är av stor vikt för ett naturligt resultat. Risken för infektion är liten då du får antibiotika efter din behandling.

Sänka hårlinjen
Hej Wellness,
Jag har alltid haft dåligt självförtroende på grund av min stora panna. Jag är en 21-årig tjej och skulle nu vilja veta om en FUE-hårtransplantation kan få min panna att se mindre ut genom att flytta ner hårlinjen?
/Kaleefa

Hej Kaleefa,
Självklart, att sänka hårlinjen är ett vanligt ingrepp hos oss på Lifetim Clinic. Många upplever att en sänkningar av hårlinjen gör en stor förändring för utseendet och väljer därför en sådan lösning. På senare år har det blivit allt vanligare att kvinnor utför en hårtransplantation.

Stora skillnader mellan kliniker
När jag har tittat på olika sidor om hårtransplantation skiljer det sig rätt mycket om möjligt maxantal hårsäckar som man transplanterar vid ett och samma besök. Jag förstår att det till viss mån är individuellt, men vid vilket antal borde man börja oroa sig för att kliniken utlovar för mycket?

Hej,
Som du nämner är det väldigt individuellt beroende på hur mycket hår man tappat etcetera. Det maximala antal hårsäckar som går att transplantera under en behandling är cirka 4000-5000 grafts. Mer än det går inte att transplantera även om man som oss använder instrument som mäter 6-8 mm i diameter.