Fråga experten: Laser

Gunnar
Dr. Gunnar Göransson är kirurg med specialinriktning mot estetisk plastikkirurgi och laserkirurgi och är grundare av Conturkliniken. Under åren har han utvecklat en metodik som kombinerar traditionell estetisk kirurgi med laserbehandling, och är en av pionjärerna i världen inom laser. Skicka in dina frågor som rör laserbehandlingar till Gunnar i ett mail märkt ”laser” till: info@lifestyleworld.se 

 

Laser mot akneärr?
Hej!
Jag har fula ärr i ansiktet efter akne. Jag har sedan tidigare provat peeling och dermaroller vilket har förbättrat hudytan och utseendet på mina ärr, men jag undrar vad det finns för möjliga metoder om jag vill motarbeta ärren mer på djupet. Är laser en möjlig behandlingsmetod?
/Kicki

Ärr efter akne i ansiktet kan vara svårt att få bort helt, men att förbättra brukar gå, men det är en process. Ett medicinskt hudvårdsprogram som typ Obagi ger i sig en förbättring av huden, och detta i kombination med ett antal kemiska peelingar ger en successiv förbättring. Även laser ger en förbättring och då är det så kallad Total FX laserbehandling som ger bäst resultat. Att få bort ärren helt och hållet är svårt.
Flagande hud efter laserbehandling
Jag har sett flera på nätet vars hud har börjat flagna kontinuerligt efter olika laserbehandlingar? Vad är orsaken till detta och hur vanligt är det egentligen? Ligger vissa mer i riskzonen än andra? Jag är en frisk 43-årig kvinna som funderat på en IPL-behandling för att minska pigmentering och samtidigt hoppas på en mindre hudföryngring. Behöver jag oroa mig?
So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.

Om huden flagnar efter en laserbehandling kan det bero på att huden inte är förberedd för behandlingen. Optimalt är att inför en laserbehandling behandla huden med ett så kallat medicinskt hudvårdsprogram såsom Obagi. Då svarar huden bättre på behandlingen och min rekommendation är att även efter ha ett underhållsprogram. Hudens åldrande är en pågående process och kan bäst motverkas med en daglig vård med ovanstående hudprogram. IPL för att minska pigmentering ger en tillfällig effekt men en viss föryngring. Pigmentering behandlas bäst med ovannämnda hudprogram.
Bästa lasern för mig?
Vilken av de olika lasermetoderna Active FX, Deep FX, mixto eller annan som du rekommenderar ger bäst resultat om man vill ha slätare hud efter solexponering, lite akne och rynkor, och varför? Jag är i femtioårsåldern om det har betydelse.

Active FX i kombination med Deep FX kallas Total FX, som är den bästa behandlingen. Huden bör dock förberedas med ett så kallat medicinskt hudvårdsprogram exempelvis Obagi och även efterbehandlas. Det ger absolut bäst långsiktigt resultat.

Råd för känslig, oljig hy
Hej,
Jag har känslig, oljig hy med porer som känns som att de växer för varje år som går. Jag är 29 år gammal och har inte otroligt mycket pengar så vill lägga dem på en behandling som verkligen är den bästa för mig och min hud. Jag har tidigare använt produkter med retinol, men det har inte alls hjälpt.
Tacksam om ni kan råda mig! /Emma

Det finns olika så kallade medicinska hudvårdsprogram som hjälper, exempelvis Viderm eller Obagi. Det kräver dock en konsultation hos en kompetent behandlare som vet hur produkterna fungerar.

Resultatet av laser resurfacing
Hej!
Jag undrar om man gör laser resurfacing, hur länge håller då resultatet? Några månader, ett år, flera år?
Diana

Laser resurfacing ger en reell hudföryngring och därmed en yngre hud. Utifrån denna fortsätter sedan åldrandet som en process. Man kan säga att behandlingen backar tiden, det vill säga man får en yngre hud och att man åldras utifrån ett nytt läge. Man kan se förbättringen i 5- 10 år.