Fråga Experten: Laser

Gunnar
Dr. Gunnar Göransson är kirurg med specialinriktning mot estetisk plastikkirurgi och laserkirurgi och är grundare av Conturkliniken. Under åren har han utvecklat en metodik som kombinerar traditionell estetisk kirurgi med laserbehandling, och är en av pionjärerna i världen inom laser. Skicka in dina frågor som rör laserbehandlingar till Gunnar i ett mail märkt ”laser” till: info@lifestyleworld.se 

 

 

BLI AV MED TATUERING PÅ MÖRK HY
Jag är en kvinna med indiskt ursprung på 32 år och jag skulle vilja bli av med en tatuering jag gjorde för många år sedan. Jag har däremot hört att det är svårt eller nästintill omöjligt att ta bort tatueringar om man har mörk hy. Är det så och finns det då några andra möjliga alternativ för mig? Skulle det bli något bra resultat? Tatueringen är gjord med svart färg om det spelar någon roll.
Tack på förhand! /Anila

Hej Anila!

Problemet med att ta bort en tatuering på mörk hud är att huden där tatueringen sitter kan bli ljusare än omgivande hud, en så kallad ”ghost tattoo”. Ett alternativ kan vara att operera bort tatueringen, men det beror ju på storlek och var den sitter.

 

RISKER MED HÅRBORTTAGNING
Hej!
Jag har funderat på att ta bort hår med laser. Främst under armarna och kanske även på benen. Dumt nog gav jag mig ut på nätet för att kika på andra som gjort liknande behandlingar och fick upp en massa bilder på folk som fått sårskorpor, ärr och missfärgningar efteråt. Hur stor risk är det att man får brännskador vid hårborttagning med laser? Finns det bättre lasertekniker än andra? Finns det personer som är mindre lämpade för att genomgå den typen av behandling?

Att ta bort hår med laser är fullt möjligt utan att få sårskorpor. Endast mörka hår kan med säkerhet behandlas, och det är lättare på personer med ljus hud än med mörk. Likaså skall huden inte vara solbränd vid behandlingstillfället. Hår kan tas bort med så kallad IPL-teknik eller med en speciell hårlaser. Lasrarna är ofta mer specifikt utvecklade för hårborttagning och därmed effektivare. Dock skall påpekas att det är viktigt att behandlaren är van och kan sin maskin.
AKNEÄRR PERMANENT?
Sedan tonåren har jag koppriga ärr från akne. Inte jättemycket, men tillräckligt för att det ska se ut som att jag inte tar hand om min hud, vilket jag gör. Är laser något som biter och kan göra något åt den här typen av gropar i huden?

Svar:
Ärr efter acne kan ofta förbättras med en kombination av medicinsk hudvård i kombination med kemisk peeling och i vissa fall med laserbehandling. Att få bort ärren helt kan dock vara svårt.

 

 

BÄSTA BEHANDLINGEN FÖR HUDBRISTNINGAR
Vilken laserbehandling är bäst för hudbristningar och varför? Jag har många fula streck som jag fått när jag varit gravid.

Vad som är bäst är svårt att svara på, men Fractional 1540 (Palomarlaser) är FDA godkänd för striaebehandling. FDA är den amerikanska myndighet som godkänner behandlingsmetoder och ställer höga krav.

 

BEHANDLINGSOMRÅDEN FÖR DEEP FX
Jag hade tänkt göra en Deep FX-laserbehandling för att föryngrahuden främst runt ögon, överläpp och kinderna. Jag har dock även lite hängande hud under hakan. Hjälper Deep FX-behandlingen mot detta också, eller behöver jag se mig om efter en annan metod för att tajta till huden där?

Deep FX är en variant av laserbehandling med den så kallade Encore Fractionerade Ultrapulslasern. Bäst resultat får man genom att kombinera Deep FX, som stimulerar till kollagenbildning på djupet, med Active FX som stimulerar till nybildning av hud på ytan. Denna kombination kallas Total FX. Hängande hud under hakan förbättras marginellet med laser, dessutom skall man vara försiktig med laserbehandling på halsen. Ultherapy kan vara ett alternativ att strama upp huden under hakan, alternativt ett kirurgiskt ingrepp.