Fråga Experten: Naglar

Olivia Parman började gå kortare nagelutbildningar redan under gymnasietiden i Amsterdam. Hennes naturliga talang och intresse av att hela tiden vidareutvecklas tillsammans med mångårig erfarenhet har idag gett Oliva status som en hyllad Nageldesigner, och vi är otroligt stolta att presentera henne som vår nya nagelexpert! Du är välkommen att ställa dina frågor till Olivia kring allt som har med hand- och nagelvård att göra genom att skicka ett mail till: naglar@lifestylepublishing.se

HAR JAG NAGELSVAMP?
Jag undrar om man kan se om man har nagelsvamp? Mina naglar på tårna är inte helt släta, utan är lite räfflade och har varit det rätt länge. Nu börjar jag undra om det kan vara nagelsvamp. Hur vet man det? Och om det är det, hur blir jag av med det?

 De symtom som kan observeras när man drabbats av nagelsvamp är:

¤ Infekterade naglar börjar bli missfärgade. Färgen kan variera mellan vit, gul och grå.

¤ Påverkade naglar blir förtjockade, porösa och känsliga. Processen som gör dem porösa börjar från kanterna på nageln och rör inåt mot mitten.

¤ Naglarna går lätt sönder. När infektionen utvecklas kan delar av nageln gå eller smulas sönder av sig själv

¤ Om nagelsvamp inte behandlas kan huden bli inflammerad, det kan uppträda en viss smärta direkt under eller runt naglarna.

Nagelsvamp kan läka ut av sig själv, men man bör behandla nagelsvamp så tidigt som möjligt. Åkomman kan svara dåligt på behandling, det kan krävas flera upprepade behandlingar och besvären kan återvända efter avslutade kurer. För att åtgärda nagelsvamp finns det receptfria medel och receptbelagda kurer.  Receptfria medel som hämmar svampangreppet och ger naglar ett mer normalt utseende. Dessa medel bromsar svampangreppet och förutom att reducera det fula utseendet kan de även öka chansen att läka ut svampinfektionen tack vare angreppet bromsas. Receptfria medel dödar inte svampen. Receptbelagda kurer är mer potenta och dödar svampen.

 

 

INFÖRSKAFFNING AV BASUTBUD
Hej,
Jag har knappt använt nagellack tidigare, men tänkte nu göra slag i saken. Har inte orkat engagera mig tidigare, men tycker att det är fint och tänkt att jag vill ha målade naglar på jobbet och en och annan gång vid festligare tillställningar. Eftersom jag inte har använt nagellack på många år så undrar jag vad ni tycker att jag behöver och vilken form av nagellacker som gäller nuförtiden. Har tänkt satsa på cirka tre stycken olika, är det fortarande en basic röd färg som gäller? Är det något annat jag ska tänka på? Är tacksam för alla råd ni kan ge mig!
/Isabelle


Hej Isabelle,
Det finns mycket på marknaden. Essies har många olika nyanser och färger. De finns nästan överallt. Absolut ska du ha ett rött baslack. Jag skulle också rekommendera ett nudefärgat lack och ett rosa. Det kommer du ha mycket nytta av. Du kommer säkert också märka att pastellfärger och lacker med skimmer i sig kommer starkt i vår.  Under- och överlack är att rekommendera för att skydda den naturliga nageln från missfärgning och förlänga hållbarheten på lacket. Ett litet tips är att lacka ett extra lager överlack efter två dagar. Lycka till!

 

HJÄLP MOT TORRA VINTERHÄNDER
Hej Wellness!
Jag tycker att jag har varit noga med handkräm och använda handskar ute under vintern, men nu har mina händer blivit torra och nariga igen. Inte lika mycket som tidigare vintrar, men ändå. Har ni någon första-hjälpen-kur mot torra händer?

Fortsätt att smörja! Eteriska produkter tycker jag mycket om. Bland eteriska oljor finns exempelvis rosenolja, jasminolja, lavendelolja, bittermandelolja, anisolja, citronolja, eukalyptusolja och bergamottolja. Det finns mycket syntetiskt, men jag föredrar några av de ovan nämnda.

 

TORKSPRAY
Jag har sett att det finns spray som gör att nagellacken torkar snabbare. Hur fungerar de egentligen och är de värda att spana in? Jag tycker alltid att man vill att lacken ska torka snabbare.

Ja det tycker jag. Det skyndar på. Spraya cirka 10 centimeter från naglarna.

PERFEKTA NUDENAGLAR
Hej,
Jag tycker att det är så snyggt med nudelackerna som finns nu och undrar hur man lägger en perfekt slät och jämn lack snyggast, finns det några tricks? Vanligtvis blir mina naglar lite kladdiga eller får streck längs med penseldragen, och blir inte speciellt fina. Detta lär ju synas ännu mer om jag använder ett nudelack.

Se till att ha ett underlack. Har du räfflade naglar använder du ett ridgefiller-lack. Se även till att du har rikligt med färg på penseln. Försök att täcka nageln med så få drag som möjligt; 3-4 drag för att undvika att det blir märken. Lägg sedan överlacket, som även brukar jämna ut. Lacket får inte hinna torka för mycket – det är hemligheten.
INNAN ELLER EFTER ÖVERLACKET?
Jag har införskaffat ett glitterlack med glittriga flagor i, men har inte haft tillfälle att använda det än. Ska jag lägga det innan överlacket eller efteråt?

Du lägger glitterlacket Innan. Överlacket är till för att försluta.

 

NÄR SKA MAN FILA?
Jag har aldrig förstått det här med att fila naglarna, utan klipper dem bara vanligtvis. När ska jag göra det och hur ska jag göra det?

Fila ska man inte göra för ofta. Fila längden bara när du behöver korta ned nageln, alternativt jämna till. Buffra uppe på nageln med en bufferfil eller en vit blockfil. Det räcker att göra detta någon gång i månaden. Man ska inte nöta på den naturliga nageln. Försök att fila i samma riktning med filen, det vill säga höger till höger, alternativt vänster till vänster, För att undvika sprickor.
NARIGA NAGELBAND
Hej Wellness,
Hjälp önskas. När jag försöker snygga till nagelbanden blir de nariga och spricker. Om jag låter dem vara så växer de och blir långa, och sedan blir nariga och spricker.
/Trine

Gå på manikyr på salong om du har möjlighet för att få bästa professionella hjälp. Annars rekommenderar jag att du smörjer in mycket och ofta. Klipp inte för mycket själv då det är lätt att klippa bort för mycket av nagelbandet. Det kan också orsaka sprickor och narighet. Peta bara upp nagelbandet försiktigt med något mjukt och smörj.