Fråga experten: Naglar

Olivia Parman började gå kortare nagelutbildningar redan under gymnasietiden i Amsterdam. Hennes naturliga talang och intresse av att hela tiden vidareutvecklas tillsammans med mångårig erfarenhet har idag gett Oliva status som en hyllad Nageldesigner, och numera är hon även Wellness egna nagelexpert! Du är välkommen att ställa dina frågor till Olivia kring allt som har med hand- och nagelvård att göra genom att skicka ett mail till: info@lifestyleworld.seSommarnyanser
Hej skönhetsexperter,
Jag har fått semesterfeeling och räknar ned veckorna till min utomlandssemester till Maldiverna och vill ha era bästa stil-tips för härligt soliga, somriga naglar för 2016? Vad ska jag exempelvis satsa på för färger?
Tack, Amalia

Det är härligt med sommar och det finns många färger att välja mellan. Pastell är fortfarande så trendigt! Satsa på en ljuslila nyans, lavendel är min personliga favorit. Vill du ha mer pigment välj korall. Det är mina två sommarval.

 

Få nagellacket att sitta
Hur gör jag för att få nagellacket att stanna kvar längre? Nu flagar det efter bara två dagar…

Det är viktigt att naglarna har ett bra PH-värde. Använd alltid under- och överlack. Efter två till tre dagar målar du på ytterligare ett lager överlack.

 

Lack med metalleffekt
Hej,
Jag har sett flera naglar från fashion week där de har naglar med vad som ser ut som metalldetaljer, bland annat på Phillip Lims visning där nagellackerna imiterade läderväskor med metalldetaljer – otroligt läckert. Finns det färdiga lacker som ger effekten av silvrig, blankputsad metall? Innehåller de faktiskt metall? Om det inte finns, vet ni hur man kan uppnå en sådan effekt? Tycker att det ser så coolt ut. Tack på förhand!

Det finns lacker som kan ge den effekten som till exempel Kelisi. Och de kommer i flera olika färger. Om du vill få det gjort på salong så har du bland annat gelpolish som har en metallserie eller minx som är en slags folie med metalleffekter i olika färger och mönster som man fäster ovanpå nageln. Det är väldigt populärt och så snyggt!

 

Skall man pausa ibland?
Hej,
Är det bra att låta naglarna vara utan nagellack emellanåt för att ”låta dem andas”?

Många känner att naglarna behöver en paus och vila eller andas som du säger, men naglarna är konstruerade av döda celler som inte andras så de påverkas inte av pauser. Nagellackerna och material skyddar även nageln. Händerna och naglarna utsätts dock för mycket yttre påverkan och det är därför viktigt att ta hans om dem. Alla lacker är till exempel inte så skonsamma. Och mycket pigment kan i vissa fall missfärga nageln om du inte använder baslack.

 

Skötselråd för en novis
Hej,
Jag är inte så haj på det här med nagelvård. Jag har mest klippt och filat till dem vid behov och lackar dem någon gång i veckan, oftast till helgen. Vad är era bästa tips till en novis som mig för att få snygga och välmående naglar?
Med vänlig hälsning, Yasmine

Olja naglarna och smörj in händerna med handkräm. Eteriska oljor är fantastiskt för att hålla nagelbanden och naglarna i toppform. Köp eventuellt ett överlack som du lägga kan lägga på en eller två gånger i veckan. Fila naglarna så att du har en jämn längd på alla och använd en nagelborste med lite vatten och tvål för att få bort smuts under naglarna då nagelbandet där är väldigt ömtåligt och skyddar nageln mot bakterier. En bra kost och sunt levande påverkar också naglarna. Att göra manikyr då och då är att rekommendera.
Nagelsvampsrisk på salong?
Kan man verkligen få nagelsvamp från akrylnaglar på salong eller är det bara en myt?

Nagelsvamp smittar och beror på en infektion med hudsvampar och kan uppkomma av flera olika anledningar. Men det beror mer på själva behandlingen än akrylen. Det är därför viktigt med hygienen hos salonger.
Skydda händerna
Hej,
Det sägs ju att huden på halsen och våra händer åldras fortast, samtidigt sägs solen vara en av de största orsakerna för åldrad hud. Jag undrar därför hur jag bäst tar hand om och skyddar mina händer i sommarsolen?
/Olga

Händerna är det vi utsätter för mest och därför det första på kroppen som åldras. Av den anledningen är det bra att skydda dem så mycket som möjligt med handskar, smörja naglarna med nagelolja och helst skydda naglarna med ett lack även om du inte har material. Du ska absolut även använda solskydd med hög skyddsfaktor.

 

Dåligt med aceton?
Hej!
Jag har hört att det är dåligt att ta bort lack med aceton. Varför då och vad kan jag använda istället?
/Jessica W.

Ja, det torkar ut väldigt mycket. Tack och lov finns det skonsammare alternativ när det kommer till remover, som då inte innehåller aceton.

 

Göra rent sunkig lackpensel
Hej!
Efter ett tags användning av ett lack börjar borsten och borstskaftet till lacket se rätt sunkigt ut med gammal intorkad färg, kan jag rengöra detta på något smidigt och bra sätt?
/Kicki

Ja, absolut. Det är superenkelt. Häll remover i en liten skål och doppa sedan bara ned penseln i skålen så är det klart! Ta sedan en liten trasa och häll lite remover på den och torka av halsen på flaskan med trasan. Rent och fint. Du förlänger då dessutom livslängden på nagellacket.