Fråga experten: Naglar

Olivia Parman började gå kortare nagelutbildningar redan under gymnasietiden i Amsterdam. Hennes naturliga talang och intresse av att hela tiden vidareutvecklas tillsammans med mångårig erfarenhet har idag gett Oliva status som en hyllad Nageldesigner, och numera är hon även Wellness egna nagelexpert! Du är välkommen att ställa dina frågor till Olivia kring allt som har med hand- och nagelvård att göra genom att skicka ett mail till: info@lifestyleworld.se 


Torra och fnasiga händer
Hej,
Jag brukar alltid bli torr och fnasig om händerna och ha nagelband som spricker under vintern. Jag använder handskar i princip hela tiden när jag är ute under vintern och smörjer in händerna åtminstone två gånger med handkräm ifrån apoteket, men det räcker bevisligen inte. Vad ska jag göra, kan ni hjälpa mig?
/Catrine

Du kan gott smörja in händerna fler gånger än två gånger per dag. Gör egna inpackningar hemma exempelvis framför tv:n på kvällen 1-2 gånger i veckan. Peela händerna och smörj sedan in dem rikligt och sätt en plastpåse över händerna och låt verka 15-20 min. Tvätta händerna i ljummet, inte hett vatten. Undvik tvål, utan byt ut den mot en olja.

 

 

Mallar eller tippar
Hej!
Det finns två olika metoder vid nagelförlängning vad jag har förstått. Mallar och tippar. Vad är skillnaden och vilken ska man välja? Jag undrar också vad ungefärliga priser för dessa behandlingar är på salong.
Tack på förhand!

Tippar är färdiga plasttippar som du fäster på nagelns topp med lim medan vid förlänger med mall så använder du en pappersmall som du fäster under nagelkanten för att sedan fylla på med material. Valet kan bero på naglarnas kondition, längd och förutsättningar. Det bästa är att konsultera med nagelteknologen angående valet. Det kan verkligen variera i pris, men normal kostnad för en förlängning ligger mellan 800-1 200 kronor.
Få lacken att sitta längre
Hur länge ska ett nagellack sitta egentligen? Jag tycker att jag inte gör annat än att måla naglarna framför teven på kvällarna. Finns det något knep för att få färgen att hålla bättre?

Underlack, färg och överlack ska man ha för bästa resultat. Sedan även att lagren nagellack går omlott varandra, så att det ena sluter det andra. En välgjord lackning sitter i cirka 6-8 dagar. Du kan efter 2-3 dagar lacka med ett lager överlack för att försluta eventuellt slitage.

 

Är lösnaglar ömtåliga?
Hur tåliga är lösnaglar egentligen? Jag har förstått att typ öppna läskburkar är ett problem, men vad är det man bör se upp med mer om man förlänger naglarna, vad är de vanligaste sakerna man bör tänka på?

Att inte använda naglarna som verktyg. Annars bör du kunna hantera allt som vanligt. Längden kan ju också regleras om det är så att de känns för långa och icke hanterbara.

 

 

Hemmakur för naglar
Hej,
Vad är ert bästa tips för vård av naglar hemma? Finns det något bra man kan göra för naglarna om man till exempel kör hemmaspa i badrummet med bad o ansiktsmasker, hårinpackningar och så vidare? Vore kul om man kunde inkludera nagelvård där på något sätt.
/Beata

Att göra egna manikyrer hemma är fantastiskt. Gör en egen nagelolja. Du behöver:

4 matskedar mandelolja
1 matsked aprikoskärnolja
5 droppar essentiell olja från rosengeranium
2 droppar essentiell rosolja

Gör såhär:
Blanda samman ingredienserna i en mörk glasflaska med lock. På så sätt håller sig oljan fräsch längre. Massera in oljan på väl rengjorda naglar och nagelband. Förvara mörkt och svalt.

 

Lim skadligt för naglarna?
Jag undrar om naglarna tar skada av materialet eller limmet som man använder vid nagelförlängningar? Är sugen på att testa, men vill vara säker på att det är säkert först.

Om materialet sköts korrekt så är det ingen fara. Oftast är det när olyckan är framme som det slits. Om materialet går av så rycks en bit av nageln med och då kan det bli lite slitage, men annars är det inga problem. Så se därför till att få det professionellt gjort av en diplomerad nagelteknolog.

 

 

Täcka över vita fläckar
Hej bäste nagelexpert,
Jag har konstant en vit fläck på 2-3 naglar (olika naglar och som växer ut eftersom), vilket jag inte tycker är supertjusigt eftersom jag oftast brukar köra fransk manikyr eller bara använda ett genomskinligt lack. Finns det bra lacker som har ”naturlig nagelfärg” som jag skulle kunna täcka över dessa fläckar med?
Med vänligaste hälsningar, Marika

Det har länge pratats om att de vita fläckarna på naglarna är näringsbrist. Kalciumbrist, för lite protein eller stress. Men det har troligtvis inget med dina kostvanor att göra, utan att luft har nått nagelplattan och orsakat en liten skada. På yttre fingerfalangen, direkt på eller nära matrixen, det vill säga nagelmodern, som ligger under nagelbanden. Det kan liknas vid ett blåmärke. De försvinner i och med att nageln växer ut.

Det finns massor med nagellack, så testa olika för att se vilka som täcker bäst.

 

Sköra naglar vid vattenkontakt
Mina naglar blir alltid jättesköra och mjuka efter att jag exempelvis diskat eller tagit ett bad. Finns det sätt man kan stärka nageln eller skydda den på något sätt ifrån vätan förutom att använda diskhandskar?

Handskar är jättebra, men nagellack eller material skyddar dina naglar från att bli sköra och mjuka.