Fråga experten: Näsplastik

POH

Docent P-O Haraldsson är specialist inom ÖNH-Huvud & Halskirurgi med inriktning på estetisk ansiktskirurgi och rhinologi. Han är överläkare och grundare av Astoriakliniken i Stockholm, www.astoriakliniken.se Med sin stora erfarenhet av funktionell och estetisk näskirurgi har han blivit Lifestyle Wellness expert för näsplastikfrågor. Skicka in dina frågor till P-O i ett mail märkt ”näsplastik” till: info@lifestyleworld.se

 

Har nästippen läkt färdigt?
Hej,
Jag har en fråga efter näsoperation. Jag fick näsan fixad för nio månader sedan nu, men näsan känns väldigt stel och jag har knappt någon känsel i nästippen. Är detta normalt? Jag undrar även om det kan vara så att nästippen fortfarande är lite svullen (även om övrig svullnad på näsan har lagt sig), eller om det är den här nästippen som är slutresultatet?


Man brukar säga att när tippen mjuknat och känns normal igen då är läkningsprocessen över och man ser slutresultatet. Tippen tar alltid längst tid. Man räknar med att det i genomsnitt tar cirka ett år för svullnaden att lägga sig och känseln att komma tillbaka bland annat beroende på hur tjock huden är. Har man tjock hud tar det ofta ännu längre tid, ibland ett par år. I ditt fall så är tippen fortfarande stel och okänslig och då är det bara att vänta.
Sommaroperation med nästäppa
Hej!
Här är en kanske något udda fråga. Jag skulle vilja göra en näsplastik i sommar, men jag lider däremot av lite gräsallergi vilket brukar innebära lite kliande ögon och något svullen näsa med nästäppa. Är detta något som hindrar mig från att göra ett sådant ingrepp?
/Lovisa
So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.

Hej Lovisa,
Allergi kan skapa mycket obehag med rinnsnuva och täppa under säsong. Det är i princip som att vara förkyld och det är ju inte bästa tiden för operation. Men om du är mycket angelägen och symptomen som du beskriver är lätta till måttliga så går det nog bra ändå. Det är bara lite mer obehag. Allergi förorsakar inflammation men inte infektion så det är inte speciellt riskfyllt, men operation utanför pollensäsong är om man kan välja ändå att föredra.

 

Näsplastik & rökning
Jag är rökare och har planer på att operera näsan. Jag förstår att man ska avhålla sig från rökning i samband med operation, men eftersom det är näsan antar jag att jag även kommer behöva vara rökfri efter ingreppet. Hur länge då?

Du måste vara rökfri minst en vecka före och två veckor efter operation för att inte äventyra syretillförseln i vävnaden och läkningen. Sen är rökning är inte heller bra för flimmerhåren i näsa och lungor. Livet går bildlikt talat upp i rök. Så om du funderar på att sluta röka så passa på i samband med operation. Det brukar vara ett bra tillfälle för många.
Plunging tip
Hej,
Min mellanvägg är längre än sidorna på min näsa. Sidoväggen går liksom ned längre närmare övre läppen. Är detta något som man skulle kunna fixa och korta ned? Aldrig varit riktigt nöjd med att näsan ser ut så. Tack!
/Tessan

Hej Tessan,
Du har så vitt jag förstår vad man kallar en ”plunging tip” – där pelaren mellan näsborrarna (collumella) buktar ner och man kan titta in i näsan från sidan. Det kan vara svårt att bota, speciellt om näsvingarna samtidigt är uppdragna men man kan ofta förbättra läget med kirurgi. Jag råder dig därför att göra en konsultation så att man kan bedöma hur mycket det går att ändra. Kanske du rent av skulle kunna känna dig nöjd med näsan och slippa tänka på den.