Fråga experten: Näsplastik

IMG_6204

Docent P-O Haraldsson är specialist inom ÖNH-Huvud & Halskirurgi med inriktning på estetisk ansiktskirurgi och rhinologi. Han är överläkare och grundare av Astoriakliniken i Stockholm, www.astoriakliniken.se Med sin stora erfarenhet av funktionell och estetisk näskirurgi har han blivit Lifestyle Wellness expert för näsplastikfrågor. Skicka in dina frågor till P-O i ett mail märkt ”näsplastik” till: info@lifestyleworld.se 

Låta näsan vara ifred
Jag har tänkt att jag ska operera näsan, men har ett par frågor jag undrar över. Kan näsan ändras efter operationen genom att man tejpar för hårt/fel eller om man rör näsan för mycket eller snyter sig, och exempelvis får till följd att nästippen sjunker? Jag undrar även varför man har gips?

Hej!
Det är viktigt att näsan får vara ifred efter en operation så att den får läka i lugn och ro. Man tejpar på huden för att forma näsan slutgiltigt och som fäste för ett gips eller vanligare idag – en yttre plastskena som klämmer ihop och fixerar de avlösta näsbenen och ger ytterligare stadga åt brosknäsan. Skenan tas bort efter en vecka. Inte sällan tejpar man sedan näsan ytterligare 5-7 dagar för att den tippen inte skall sjunka av sig självt under läkningen eller för att man grejar med den för mycket.
Oro för permanent nästäppa
Hej,
Jag har rätt små näsborrar och undrar om man kan minska bara näsvingarna som å sin sida är rätt breda? Eller måste man operera hela näsan? Är orolig för att jag ska får svårt att andas efter ingreppet.
Tack på förhand, Lisa
So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.So I have acne scarring – pick scars and rolling scars for the most part – after having cystic acne. I have tried things like skin peels and the derma roller; while they have improved the texture and appearance of the scars considerably, I thought I would take the plunge and go for something that would penetrate a bit deeper.

Hej Lisa!
Det är lite svårt att säga utan att ha sett dig. Men om man har en låg näsa som man för övrigt är nöjd med kan det räcka med att operera tippen och näsbasen. En rutinerad kirurg skall kunna bedöma hur mycket man kan smalna tippen innan patienten drabbas av sammanfallande näsvingar och nästäppa.

Näspiercing efter ingrepp
Det har gått fem månader sedan jag gjorde en näsoperation, är det säkert för mig att göra den näspiercing jag länge velat ha nu?

Hej!
Näspiercing kan ge upphov till besvärande infektioner speciellt om man sätter något genom broskbärande partier och det kan ge upphov till sekundär deformitet som man inte alls räknande med. Om man sätter en piercing långt ner på sidan av näsvingen är infektionsrisken mindre men däremot är risken för slitskada större. Om du sätter din piercing i ett icke opererat område av näsan torde det gå bra efter 5 månader.

Läkningstid för bruten näsa
Hej!
Hur lång tid tar det för en bruten näsa att läka om vi förutsätter att det är en liten fraktur som inte behöver flyttas?
Christel

Hej Christel!
Om näsan inte är dislokerad eller ruckbar så är den att betrakta som stabil och kräver ingen åtgärd. Om näsan däremot är lös så sätter man normalt en skena på näsan som håller den på rätt plats i väntan på att den skall fixeras efter 1-2 veckor. Själva läkningsprocessen tar längre tid men det sker i det tysta och är inget man behöver bry sig om.