Fråga Experten: Näsplastik

PO
Docent P-O Haraldsson är specialist inom ÖNH-Huvud & Halskirurgi med inriktning på estetisk ansiktskirurgi och rhinologi. Han är överläkare och grundare av Astoriakliniken i Stockholm. Med sin stora erfarenhet av funktionell och estetisk näskirurgi har han blivit Lifestyle Wellness expert för näsplastikfrågor. Skicka in dina frågor till P-O i ett mail märkt ”näsplastik” till: info@lifestyleworld.se 

 

ALKOHOLKONSUMTION OCH KIRURGI
Hej,
Jag har hört att man ska hålla sig borta från alkohol innan en näsoperation. Nu dricker inte jag överdrivet ofta eller har bestämt om jag ska göra ett ingrepp eller inte, men jag blev ändå nyfiken då detta är helt nytt för mig. Gäller detta all typ av plastikkirurgi, och hur påverkar det behandlingen?
/Lova

Bra fråga då påståendet sällan motiveras. Det finns dock flera goda skäl att hålla sig nykter inför en eventuell operation, i princip oavsett typ. Främsta skälet är att alkohol interfererar med mediciner som ges vid sedering och narkos. Därför är det ingen bra idé att stilla oro inför operation med alkohol. Vanedrickare löper speciell risk att reagera avvikande vid sövning och kan dessutom blöda extra mycket. För näspatienter är det viktigt att hålla sig nykter efter operation, speciellt så länge som man är tamponerad för annars finns det risk för sömnapnéer, det vill säga andningsstopp nattetid. Och till sist: man får aldrig ta alkohol tillsammans med smärtstillande, inte ens Alvedon, för det kan skada levern.

 

HAR JAG BRUTIT NÄSAN?
Hur vet man om man har brutit näsan? Ska man gå och röntga eller så? Jag fick en rejäl smäll på näsan när min partner slängde upp en dörr i ansiktet på mig av misstag hemma för ett tag sedan. Jag har inte gått och kollat upp det, men svullnaden höll i sig i en dryg vecka. Har haft lite dåligt samvete för det nu såhär i efterhand, utifall det skulle vara något allvarligt. Om den nu visar sig vara bruten är det något jag behöver göra något åt?

Du nämner inget om avvikande form och då är det nog ingen fara. Långvarig svullnad kan tyda på möjlig fraktur i näsans ben eller brosk men om du inte blev nästäppt eller näsan blev sned gör det ingenting för man korrigerar bara snedheten. Man röntgar sällan vuxna numera annat än om det finns misstanke om brott eller mer omfattande skada. Man har 1-2 veckor på sig att reponera en fraktur. Sedan fastnar näsan i felställt läge och måste då opereras öppet som vid vanlig näsplastik.

KAN JAG BLI HJÄLPT?
Hej!
Mina näsborrar är ganska små, men mina näsvingar är och andra sidan riktigt vida. Detta syns extra tydligt när jag skrattar. Är det möjligt att göra ett ingrepp som tar in näsvingarna närmare näsan, utan att för den delen göra mina näsborrar mindre? Eller går det till och med att ta in näsvingarna och samtidigt vidga näsborrarna lite? Går det att få ett resultat som ändå ser naturligt ut? Tack!
/Yanna

Svårt att svara på din fråga utan att ha sett dig. Det låter som du har en ganska bred och platt näsa om näsborrarna är både små och vida. Man kan ofta forma om näsborrarna och smalna näsan så att öppningarna blir högre och det kan se naturligt ut. Men det går inte att sy in och vidga samtidigt.

 

BÄSTA SÄSONG FÖR NÄSPLASTIK
Borde man genomgå näsplastik på sommarhalvåret för att inte behöva snyta sig efter en avslutat operation, eller är det lugnt ändå?

Bästa tiden för operation är nog höst och vår. På sommaren vill man ju gärna bada och sola. Det kan vara olämpligt efter operation och på vintern är det kallt och då kan näsan vara känslig för kyla. Det brukar dock inte vara några stora problem. Man skall dock inte planera in någon skid- eller solsemester i anslutning till operation för det kan skada. Dessutom är det jobbigt att flyga när näsan är nyopererad och täppt. Luften i karbin är mycket torr och det får slemhinnorna att svullna ännu mer.
BEHÖVS EN NY OPERATION?
Jag genomgick en näsoperation för tre månader sedan för att fixa min nästipp, men jag tycker inte att den ser mindre ut än förut. Den är snarare stor och hård. Min läkare har sagt att om den är hård så är den fortfarande svullen. Kommer nästippen att bli mjukare och minska i storlek så småningom, eller borde jag överväga att göra ytterligare en korrigering när näsan har läkt färdigt?

Man brukar säga att det tar ungefär ett år innan man ser slutresultatet efter en näsplastik. Har den tunn hud brukar den dock smalna snabbare. Men har man tjock hud kan det ta ännu längre tid. Om den blivit stor och hård som i ditt fall kan det ta ännu längre tid. Man väntar i princip alltid ut en tipp tills den mjuknat och återfått full känsel innan man kan säga hur det gick och innanman överväger en ny operation. I enstaka fall utvecklas svallkött med fettinlagring och bindväv i underhuden hos tjockhudade individer, framför allt över brosknäsan och då kan det ta väldigt lång tid innan den smalnar. Någon gång händer det att man till och med måste skära bort hud och fett för att få den tillräckligt smal.