Fråga experten om bröstplastik

Bröstplastik
Dr. Tuve Mårtensson är plastikkirurg med över 20 års erfarenhet av olika typer av bröstplastik. Till vardags driver han Reformkliniken i Malmö och Båstad. Han är även vår bröstplastikexpert och till honom kan du ställa alla dina frågor som rör detta ämne. Det gör du genom att skriva ned frågan och skicka in den i ett mail märkt ”bröstplastik” till: plastikexperterna@lifestylepublishing.se

Risk för tumör vid implantat?


Hej!
Jag undrar hur stor risk det är för ALCL vid en bröstförstoring? Detta är främsta anledningen till att jag tvekar att skaffa implantat. Vad säger den senaste forskningen när det kommer till ALCL? Behöver jag vara orolig?
Tacksam för svar, Victoria

Hej Victoria,
ALCL står för Anaplastic Large Cell Lymphoma vilket är en tumör som uppstår i kroppens immunförsvar. Det är en extremt ovanlig tumör sett till alla typer av elakartade tumörer som kan uppstå. Under senare år har det kopplats till att det kan uppstå kring alla typer av implantat som i tänder, höfter, knän och bröst. Detta tyder på att ALCL kan uppstå som en reaktion på främmande material i kroppen i allmänhet.

När det gäller bröstimplantat uppstår ALCL på insidan av den ärrvävnad som bildas kring ett implantat och första tecknet som går att märka brukar vara att det samlas vätska kring implantatet utan att det finns en infektion eller annan förklaring till vätskan.

Bedömningen är att det tar cirka nio år att utveckla en ALCL som ger symtom. Diagnosen ställs genom att tappa ut vätska från hålrummet och skicka på specialundersökning. Om denna visar tecken på ALCL ska implantatet tas bort med all ärrvävnad och då ska tumören vara botad. 

Kunskapen och medvetenheten om ALCL kring bröstimplantat ökar. Detta gör att fler tumörer upptäcks och det innebär att det kan se ut som att det har blivit mycket vanligare. Det är också fler som har bröstimplantat vilket gör att det framöver kommer att upptäckas fler tumörer.

När det gäller att avgöra hur stor risken är att utveckla en tumör kan forskningen bara titta på hur det ser ut med tumörer som har upptäckts idag och titta bakåt för att se hur det har sett ut tidigare. Det som är klart är att ALCL är mycket ovanlig och det verkar som att risken varierar kraftigt beroende på vilken typ av implantat som har använts. Det finns tecken på att implantat med en slätare yta ger en lägre risk för ALCL än implantat med en kraftigt ruggad yta.

Sett till risken att utveckla ALCL och möjligheterna att upptäcka och bota tumören så ser jag ingen anledning att vara orolig, däremot är det viktigt att vara medveten om att man bör låta undersöka sig om resultatet ändrar sig över tid. 

Sämre rörlighet efter operation?


Hej,
Jag har hört att man kan förlora rörlighet i axlar och bröstkorg efter att man genomgått en bröstoperation. Är detta något man borde bekymra sig om och något som man i sådana fall kan lindra?
Med vänlig hälsning, Carolina


Hej Carolina,
Risken för problem med rörlighet är störst efter operationer för elakartade tumörer och det beror på vilken typ av ingrepp man behöver, men också skillnaden mellan dem är som att opereras för olika ingrepp.
Det är viktigt att hålla igång rörligheten direkt efter operation utan att belasta tungt eller ta ut rörligheten för mycket. Överdriven aktivitet ökar risken för komplikationer, men total stillhet kan hämma rörligheten. Jag visar vilka rörelser som jag tycker är viktiga före hemgång från kliniken och vid det första återbesöket. Sedan är det viktigt att öka rörlighet och belastning efter hand. 0

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.