Fråga experten om hår

View Gallery 4 Photos
17499
17496
17497
17498

Linda Beronius är Marknadschef och Utbildningschef på Grazette of Sweden, och Lifestyle Wellness egna hårexpert. Linda ger svar på era frågor som rör hårvård och styling och delar med sig av sina bästa tips för fantastiskt vackra hårsvall. För att besvara fördjupande kemiska frågor kommer hon att ha Grazette of Swedens kemist Jenny-Ann Höij till sin hjälp. Du är välkommen att ställa din fråga genom att skicka ett mail till: har@lifestylepublishing.se

Sova med hårinpackning?

Hej,
Får en hårinpackning bättre effekt ju längre jag lämnar i den? Typ om jag skulle gå och lägga mig med den och tvätta ur den på morgonen?
/Livia

Hej Livia!
Din fråga är högst relevant, men svaret kan skifta. Vissa inpackningar kräver längre verkningstid för att tränga in i håret vilket beror på ingredienserna i produkten. Verkningstiden står alltid på förpackningen. Vi på Grazette of Sweden har till exempel en inpackning som heter Crush Wonder Mask, den har endast 1 minuts verkningstid. Det är den tid som behövs för att få effekt. Den passar personer som vill ha snabbt resultat på kort tid. Vill man få utökad effekt kan man upprepa behandlingen flera gånger i veckan. Andra inpackningar – som till exempel XL Concept Hair Pack som innehåller konditioneringsmedel som tillför fukt till håret – behöver 10 minuters verkningstid för att få full effekt. Så varet på din fråga är att olika hårinpackningar har olika verkningstider. Proteinkurer kan behöva utökad verkningstid. Mitt tips är istället att när du sköljt ur din inpackning fortsätter med ett serum. Ett hårserum som du låter vara kvar i håret tills nästa tvätt. Ett serum tillför både fukt, glans och mjukhet, och på det viset underhåller du hårets välmående. Ett fungerande serum som är perfekt efter Crush Wonder Mask är Crush Wonder Primer Serum som dessutom ger en värmeskyddande effekt.

Tvätta bort stylingrester

Finns det någon bra metod eller knep för att få bort alla stylingprodukterna från håret? Jag tycker att de gånger jag behövt använda lite mer produkter till nån frisyr eller stylat det en andra eller tredje dag utan att tvätta håret så kan det vara riktigt svårt att få bort alla produktrester ur håret.

Hej!

Mitt tips för att tvätta bort stylingrester i håret är att använda ett volymschampo. Volymschampo tvättar rent på djupet vilket behövs för att avlägsna kvarvarande styling. Oftast behöver man tvätta håret två gånger för maximal effekt. Ett annat tips om stylingen varit av en fet karaktär, likt ett vax eller pomada, är att applicera lite schampo direkt på håret (utan att blöta ner håret först) då löser fettet upp sig lättare. Du sköljer då sedan håret och följer upp med en normal schamponering.

Från rött till blont

Hej!
Jag har rött lockigt, tjockt och ganska torrt hår och skulle vilja byta hårfärg. Skulle blont fungera eller bör jag hålla mig till mörka färger?
/Erika O.

Hej Erika!

När det handlar om att välja nyans på sitt hår bör man göra en konsultation först. En konsultation handlar om att frisören går igenom med sin kund på salongen vad man klär i och vad kunden tycker om. Om du har ett naturligt vackert rött hår gissar jag att du klär i varma toner. Därför skulle jag rekommendera dig en guldig blond ton, en ton som kanske inte är extremt ljus utan helt enkelt bara något ljusare än ditt utgångsläge. Vill du får mer dynamik i resultatet kan du blanda både guldiga blonda toner med kallare blonda toner och behålla delar av ditt naturligt röda hår, genom en så kallad ”color melting-metod”, som skapar ett naturligt levande resultat då toner flyter ihop fint med varandra.

Sämre hårkvalitet med åren?

Hej,
Försämras håret i och med att vi åldras? Jag försöker spara ut nytt, friskt och ofärgat hår, men tycker inte alls att det blir lika tjockt och fint som när jag var yngre.
/Daniella

Hej Daniella!

Det här med att åldras påverkar både hår och hud. Jag vet inte hur gammal du är men håret förändras i samband med att vi tappar pigment och får vita strån tillexempel. Det här med att håret åldras och vad som sker med håret är lite olika beroende på om man är 100 år eller 50 år gammal. Hårets kondition förändras genom livet vilket kan orsakas av både mediciner och hormonella stadier. Ett grått hår som vi brukar kalla det vita som framträder brukar få en ny textur och vissa personer anser att håret blir mer rebelliskt och svårhanterbart. Tänk på att välja schampo, balsam och inpackning samt stylingprodukter med omsorg. Be en frisör göra en analys på håret för att berätta vilken hårtyp just du har och vad du behöver för vård. Genom att se på en bild kan man göra en första bedömning av vad ditt hår behöver. Underhåll även ditt hår med regelbundna klippningar för att få ett vackert hår.

Sommarsäkrat hår

Hej,
Mitt hår brukar blekas under sommaren. Det beror ju naturligtvis på solen. Det jag funderar på nu är om jag borde skydda det på något sätt, på samma vis som att man smörjer in huden med solskydd och SPF-krämer. Påverkas håret negativt av solen och finns det någon produkt eller behandling som jag borde unna mitt hår under soliga perioder?
Med vänlig hälsning, Paula H.

Hej Paula!

Håret bleks precis som du beskriver. Det absolut bästa tipset jag kan ge dig är att skydda håret med en sjal eller en hatt när du vistas på stranden. Ett annat råd är att du utökar din hårrutin under sommaren med att göra fler inpackningar per vecka för att återfukta håret.

Glansigt och friskt hår

Hej,
Finns det någon bra behandling man kan göra får att få glansigt och hälsosammare hår utan att behöva använda glossprej dagligen, antingen hemma eller på salong?
//Beatrice

Hej Beatrice!

En utomordentlig effektiv och bra hemmabehandling som jag varmt kan rekommendera dig att göra är ProCortexx. ProCortexx Hair Quality Recovery är ett hemma-kit som innehåller tre delar av en komplett håruppbyggande behandling. Behandlingen skapar nya bindningar i hårstrået och stärker befintliga. Kombinerat med ett starkt värmeskydd arbetar ProCortexx både med hårets insida och ytskikt, vilket ökar elasticitet, styrka samt motståndskraft. Genom 3 enkla steg når du resultatet av ett glansigt, friskt, återfuktat och lättkammat hår.

Minska gula toner

Hej!
Jag har naturligt blont hår, men har ändå problem med gula toner. Har ni några tips? Jag vill helst slippa behöva bleka håret för att inte slita på det i onödan.

Hej!

Den enklaste genvägen av få bort oönskade gula pigment är att använda silverschampo och silverbalsam. Det brukar fungera fint för att avlägsna det gula. Lycka till!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.