FRAMTIDEN ÄR LJUS

Denna årstid är det ju lätt att förbanna mörkret, men tänd istället ett stearinljus som både lyser upp tillvaron och skapar en rofylld och behaglig stämning.

Och varför inte välja en produkt som både är Svanen-märkt och kommer från världens största stearinljusfabrik, Liljeholmens i Oskarshamn? Liljeholmens är verkligen anrikt, man är ett av Sveriges äldsta verksamma företag. En lustig anekdot är att det var Lars Johan Hierta, mer känd som grundare av Aftonbladet, som ”upptäckte” stearinljuset under en resa till England.

Någonstans såg han för första gången ljus tillverkade av stearin. Han tyckte att de var fantastiska i jämförelse med de talgljus som användes – stearinljusen varken rykte, rann eller osade! De brann istället med hög låga och gav ett behagligt ljus. Väl hemma i Sverige berättade Lars Johan Hierta för kemisten Johan Michaelsen om ”det förbättrade lysämnet” som han kallade stearinljuset. Efter två år av studier, patentsökningar med mera tog de år 1839 stearinet till Sverige och bildade Liljeholmens Tekniska Fabrik. Stearinljusen tillverkas idag uteslutande idag 100% rent stearin och har en veke av bomull. Stearinet i ljusen är en förnybar råvara framställd av talg. Som har ett brett utbud att välja bland, exempelvis Kronljus, Julljus, Antikljus och Christinaljus, Det största ljuset man tillverkar är Påskljuset, som är cirka en meter långt och har en brinntid på 210 timmar. Varje höst och vår kommer Liljeholmens med nya färger på Kronljusen och Christinaljusen.
När du vill skapa en härlig stämning, vare sig det är till vardags eller till fest, så kan du hitta hela sortimentet på www.liljeholmens.se.

antikljus_kronljus_miljo_liljeholmens