Fransexperten svarar på frågor

Yuta Bruun är det senaste tillskottet i Lifestyle Wellness stall av skönhetsexperter. Hon är distributör för den franska ögonfransbehandlingen Yumi Lashes i Sverige, Danmark och Ryssland och håller utbildningar på den egna skolan Aesthetics The Secret Academy. Yuta kommer framöver att svara på alla era frågor om fransar och fransvård.

Av Joakim Hayenhjelm

Välkommen som Lifestyle Wellness nya fransexpert! Berätta för läsarna vem Yuta är och hur ditt intresse för skönhet började.
– Jag kommer ursprungligen från Ryssland och flyttade till Köpenhamn för att plugga till ekonom på Copenhagen Business School. Sedan flyttade jag vidare till Lund för att plugga juridik. Jag märkte att det i Skandinavien var ont om ställen att få manikyr och pedikyr på. I Ryssland kan kvinnor sälja allt för att ha råd att köpa smink och gå på behandlingar på hudvårdssalonger. Det är superviktigt där. Kvinnorna kan spendera timmar på att sminka sig. Eftersom jag var intresserad av skönhet tänkte jag att jag som ryss kunde hjälpa skandinaverna att se att manikyr var något fint för alla. I Ryssland är det lite nedvärderande att göra naglar och fransar, men eftersom jag brinner för beauty bestämde jag mig ändå till slut för att utbilda mig inom fransförlängning och nagelförlängning i början av 2004, och behandlade sedan kunder på sidan av juridikstudierna. Jag fick pris som tredje bästa inom nailart i Norden efter bara 1,5-2 år, men ett halvår senare var jag tvungen att sluta helt på grund av att jag utvecklat en allergi mot de starka kemikalierna. Jag började istället att jobba på ett kontor i fastighetsbranschen. De enda behandlingarna jag fortfarande kunde göra var permanent fransböjning, vilket får fransarna att se fantastiska ut i två veckor, för att sedan bli hemska – överböjda och brända och så vidare. Vid ett besök i Ryssland nämnde någon en annan typ av fransbehandling som skulle vara skonsam och allergifri – det var Yumi Lashes. Jag provade själv och tyckte att mina fransar aldrig hade varit så fina! Jag åkte därför till Moskva för att utbilda mig. När jag väl stod framför spegeln hemma i Sverige igen insåg jag att jag inte kunde utföra behandlingen på mig själv och då kom frågan om att bli distributör för Yumi Lashes i Danmark och Sverige. Jag hade varit mammaledig i tre år och ville inte tillbaka till kontoret. Jag drömde ju att jobba med skönhet och så blev det.

Kan du berätta lite om Yumi Lashes för dem som inte känner till det?
– Yumi Lashes kommer ursprungligen från Frankrike där det funnits på marknaden i tio år. Det är en keratinbehandling av de naturliga fransarna. Vi fyller på fransarna inifrån med vitaminer och keratin som får fransarna att bli starkare, längre och fylligare. Inga starka kemikalier förekommer i behandlingen och passar därför även dem som är känsliga. Utförs behandlingen korrekt finns det ingen risk för utslag eller reaktioner på huden. Vid en Yumi Lash-behandling använder vi endast våra egentillverkade produkter, även när det kommer till limmet och färgningen av fransarna. På så sätt har vi full koll på alla steg i behandlingen och vet hur fransarna påverkas. Yumi Lashes har funnits i Sverige i knappt ett år och finns idag representerat på cirka 65 salonger runtom i landet. Den 12 december vann jag även pris i Ryssland som bästa utbildare i skönhetsbranschen. Det var mina elever på skolan i där som hade nominerat mig.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– För mig personligen är det tillfredställelsen av att veta att personer som kommer att behandla andra människor har fått den bästa utbildningen, vara säker på att de gör ett bra jobb. Plus att jag vill visa kvinnor vikten av att ta hand om sig själva. Vi behöver sova mera, äta bättre och stressa mindre. Det påverkar utseendet. Det är viktigt att förstå att behandlare och hudterapeuter inte är magiker och att man måste se till att ta hand om sig själv. Det har blivit så mycket stress och press i dagens samhälle. Man ska vara bäst på allt! Det håller inte i längden. Ibland ger vi kunden extra lång tid för att till exempel sminka dem eller addera något annat för att ge dem lite mer egentid och möjlighet att slappna av när de är hos oss.

Finns det något som många av oss gör som är skadligt för fransarna och som vi borde sluta upp med?
– Att sova med ansiktet i kudden. När man sover med huvudet i kudden pressas ansiktet mot kudden och huden och fransarna slits. Det är förstås omöjligt att ha kontroll över sin kropp när man väl sover, men man kan åtminstone försöka att minska på tiden man ligger med ansiktet i kudden genom att somna liggandes på rygg istället.

Hur tar man bästa hand om fransarna?
– Det första man ska tänka på är att dricka tillräckligt med vatten och inte använda vattenfast mascara. Använd en bra rengöringsprodukt för att ta bort allt smink och mascara ordentligt innan du går och lägger dig. Många som kommer till mig har sminkrester kvar i ansiktet. Vissa har använt vattenfast smink och låtit det sitta kvar i upp till tre dagar. Det är det sämsta du kan göra för huden. Det torkar ut fransarna och huden och det kan bli hudrester och kvalster i ansiktet. Många undrar sedan varför det rinner runt ögonen och varför de blir röda. Där har du svaret. Det är även viktigt att tänka på vad man äter och att dricka ordentligt.

Som Wellness nya fransexpert är det många av våra läsare som kommer att vända sig till dig angående råd, tips och för att få svar på frågor gällande fransar och fransförlängningar, hur känns det och vilken typ av frågor kan de ställa till dig?

– Det känns väldigt kul samtidigt som det är ett stort ansvar. Det är viktigt att ge professionell och rätt information, och inte bara svara det man tycker. Läsarna kan ställa alla typer av frågor egentligen som rör fransvärlden. Som behandlare på salong får man många gånger agera psykolog åt kunderna, så jag är beredd att svara på alla möjliga frågor.

Skicka in dina frågor om fransar nu så kanske Yuta besvarar dem redan i nästa nummer: fransar@lifestylepublishing.se