FREDAGSTIPS: SVENSKA VINNARENS DRINKRECEPT!

Drinktrenden håller i sig bland svenskarna och allt fler visar intresse för att göra cocktails av hög klass. Lagom till jul- och nyårsfirande lanseras fläderlikören St- Germain på Systembolaget den 1 december. Här tipsar årets svenska vinnare i bartendertävlingen Bacardí Legacy om hur du gör en lyxig och vinterinspirerad cocktail med St-Germain som bas.

”One of the most influential cocktail components introduced in the last decade”, skriver New York Times. St-Germain har funnits sedan 2007 och är idag en av de mest populära drinkingredienserna bland många erkända bartenders. Likören har främst uppmärksammats för sin förmåga att höja smakerna i cocktails baserade på gin, tequila eller vodka. Men St-Germain står sig lika bra som huvudingrediens med soda, mousserande vin eller champagne som komplement. Från den 1 december finns likören i Systembolagets fasta sortiment.

Kaitlin Wilkes vann i november den svenska finalen av Bacardí Legacy – en av världens främsta bartendertävlingar. I vår tävlar hon om att bli världens bästa bartender i konkurrens med ett 40-tal andra bartenders. Hennes trendspaning är att svenskarna visar högre intresse för färre men mer kvalitativa cocktails idag än tidigare. Såhär fortsätter hon;

– Att göra drinkar hemma kan för många verka lite skrämmande, men jag tror att gemene man ska våga lita på sina egna smaklökar. Jul- och nyårsafton är två jättebra tillfällen att våga öva på att göra egna drinkar, då är du bland nära och kära som inte bryr sig om att drinken blir helt perfekt. Lita på din kreativa sida – det kommer vara uppskattat bland dina gäster, säger Kaitlin Wilkes.

Ett unikt hantverk med hög smakkvalité

Fläderlikören St-Germain framställs av handplockade fläderblommor när dess smak och arom är som bäst, vilket innebär att skörden är begränsad till ett fåtal veckor varje vår. Varje flaska är märkt med vilken skörd just den är framtagen av. St-Germain innehåller inga konserveringsmedel, extrakt eller stabilisatorer och endast färska blommor används. Likören har en fräsch och ren smak av fläder, citrus, tropiska frukter och päron.

Kaitlin Wilkes bästa råd för att göra den perfekta nyårsdrinken:

  • Tänk enkelhet (”Less is more”)
  • Inspireras av klassikerna (finns många bra hemsidor att inspireras av)
  • Dekorera snyggt (kolla in Pinterest)
  • Tänk på balansen av grundsmakerna (ej för sött eller surt)
  • Använd vackra glas (Ikea och Lagerhaus har många fina för en mindre summa)

Kaitlin Wilkes cocktails för jul och nyår:

[ezcol_1third]

Gonzo

35 ml Bacardi 8
15 ml Maraska Maraschino 7ml Amontillado Sherry
2 dashes Grapefruit Bitters 120ml tonicvatten

Blanda samtliga alkoholhaltiga ingredienser i ett högt glas, fyll på med is och sedan Fever Tree Tonic Water. Garnera med en grapefruktskiva.

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

Mrs. Claus Collins

30 ml St-Germain
20 ml Martini Bianco
30 ml Spiced Cloudy Apple Juice* 10ml Limejuice
Champagne

Blanda alla ingredienser utom champagnen i ett highballglas. Addera is och rör om. Fyll på med champagne och garnera med äppelskiva och kanelstång.

*Lägg 3 kanelstänger, 3 kardemummakärnor, 3 stjärnanis och 5 hela kryddnejlikor i en stekpanna. Rost på högvärme och krossa med en träsked/träslev tills du kan känna doften av kryddorna. Vrid då ner på låg värme och häll i 1 liter Cloudy Apple-juice (Tropicanas funkar utmärkt). Rör om i två minuter och låt vila cirka 10. Sila av kryddorna och låt svalna till rumstemperatur.

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

Christmas tottie

30 ml St-Germain
20 ml Tio Pepe Dry Sherry
10 ml sockerlag
4 dashes Angostura bitter
120 ml uppvärmt Tonicvatten (värm tonicvatten på spisen, dock ej varmare än drickbart)

Garnering: vispad grädde och kanel.

Blanda samtliga alkoholhaltiga ingredienser i ett värmesäkert glas eller kopp. Se till att de är rumstempererade. Addera den uppvärmda tonicen. Garnera med vispad grädde och riven kanel.

[/ezcol_1third_end]