Frys bort fett med Coolshaping

Fettfrysning är ett icke-invasivt alternativ till traditionell fettsugning med permanenta resultat. Lifestyle Wellness besökte Irradia-kliniken för att få veta mer om fettfrysning med Coolshaping-teknologin.

Av Emma Bagman

Fettfrysning är en ny typ av behandling för att bli av med fett med väldokumenterade resultat. Fördelen med fettfrysning gentemot traditionell fettsugning är att det är en icke-operativ fettreduceringsmetod där du varken behöver narkos eller lokalbedövning och inte heller någon form av medicinering för att uppnå resultat. Du behöver inte sjukskriva dig och kan vara aktiv efter behandlingen.

Metoden kallas för Cryolipolys (kontrollerad frysning) och fungerar som så att man kyler ned fettlagret under huden så att fettcellerna som är mer köldkänsliga än omgivande vävnad förstörs. De förstörda fettcellerna transporteras sedan bort av kroppen på naturlig väg. Resultaten blir permanenta eftersom kroppen inte kan bilda nya fettceller. Områden som lämpar sig väl för behandling är mage, kärlekshandtag, lår, rygg, höfter, rumpa/stuss, armar och celluliter. Vetskapen om att fettceller är betydligt känsligare för kyla än hud-, nerv- och muskelceller gör det möjligt att kyla ner vävnaden till flera minusgrader utan att skada övrig vävnad.

Fettfrysning ska inte ses som en bantningsmetod, utan en snabb och säker metod för män och kvinnor som vill bli av med lokala fettdepåer. Personer med köldrelaterad diagnos, svår diabetes, försämrad leverfunktion och gravida avråds av klinikerna att göra en behandling.

– Det är en snabb och effektiv behandling med goda resultat för en kostnad långt under en traditionell fettsugning. Vi har arbetat med den här behandlingen i fem månader nu och hunnit se många fina resultat vilket är enormt glädjande, säger Viktoria Ramström på Irradia-kliniken.

Irradia-kliniken har specialiserat sig på laserbehandlingar sedan 20 år tillbaka och har ett brett utbud av behandlingsalternativ. Det är referensklinik till Irradia AB som tillverkar lasrar i Sverige och då de har ett nära samarbete har kliniken ständig tillgång till den senaste laserinformationen och teknologin på marknaden. De arbetar med laser inom tre olika områden: medicinsk laser, kirurgisk laser och kosmetisk laser. De erbjuder även hudvård, fotvård, massage, injektionsbehandlingar utförda av läkare, samt fettfrysning.

cool

Irradia använder maskinen Coolshaping RS1 som är Sveriges mest sålda utrustning för fettfrysning. När man kommer till kliniken går behandlaren först igenom behandlingsförloppet och förväntade resultat, dokumenterar och tar före-bilder tillsammans med kunden.

– Vid behandlingen används ett eller två handstycken för att suga in fettvävnad. Man lägger en skyddsduk på huden under handstyckena och startar behandlingsschemat. Man kyler kontrollerat ner hudens temperatur till minus 10 grader och förstör fettcellerna. Vid ett behandlingstillfälle försvinner i snitt cirka 25 procent av behandlade fettdepån. Det är därför vanligt att man gör 2 behandlingar, men max 3 på ett och samma område. En behandling med två munstycken kostar 3400kr hos oss. Vid köp av flera behandlingar utgår även en rabatt, säger Viktoria Ramström.

– Man upplever sällan obehag under själva behandlingen. Det kan kännas lite ovant i början när maskinen kopplas på och munstycket suger in fettvävnad, men efter några minuter när huden kylts ned känner man ingenting. Det är inte ovanligt att kunden somnar under behandlingen, säger hon.

Under 1-2 månader efter behandlingen försvinner fettcellerna successivt och behandlingsresultatet består för gott.
– I varje fettcell finns det triglycerid som kommer att rinna ut ur fettcellen när den dör. Detta ämne tar kroppens lymfsystem hand om. Vi rekommenderar att du dricker lite mer vatten än du brukar och att du under den första månaden ökar din förbränning genom att promenera raskt. Att kombinera en behandling som är stärkande för lymfsystemet med till exempel medicinsk laser kan bara förbättra resultatet, säger Viktoria Ramström.

En behandling med Coolshaping tar cirka 60 minuter. På vissa områden kan man få blåmärken efter behandlingen på grund av vakuumsuget, men det är individuellt hur känslig man är. Resultatet börjar visa sig efter två veckor, men processen pågår sedan under flera månader och resultatet framträder därför långsamt och succesivt. Det måste gå minst 4-6 veckor mellan varje behandling och färdigt resultat ser man först 6-12 veckor efter avslutad behandling.

 

cryo-bild

maskin

Vid fettfrysning kyls fettlagret under huden ned så att fettcellerna som är mer köldkänsliga än omgivande vävnad når en biologisk celldöd. De döda fettcellerna transporteras sedan bort av kroppen på naturlig väg.

  1. Behandlingen startar och rätt temperatur uppnås.
  2.  Fettcellerna i behandlingsområdet börjar svara på kylbehandlingen.
  3.  Efter behandlingen når fettcellerna en biologisk celldöd och transporteras bort av kroppen på naturligväg genom metabolismprocessen.
  4. Fettcellerna har eliminerats.

 

mage4

mage1 mage2 mage3 ben

Före. Efter.