GARMIN FENIX 5 – klockan som har allt för alla och för alla tillfällen

Wille Schauman har upptäckt att bland alla vackra, smarta, funktionella, moderiktiga, prestigefulla och inte minst sportiga klockor så finns det en som utmärker sig – Garmin Fenix 5.

Tänk dig en träningsklocka som är så pass snygg och fullmatad med teknik och funktioner att du inte vill, eller behöver, ta av dig den efter morgonens löprunda. En klocka som ständigt håller ett öga på din hälsa, livsstil och sociala liv, från träningspasset till finmiddagen. Svaret verkar finnas i Garmin Fenix 5, funktionsklockan som ska göra det enklare att leva ett mer aktivt och hälsosamt liv.
– Av alla klockor jag har haft på handleden så är det denna jag blivit mest beroende av på kortast tid, säger golfkommentatorn Wille Schauman, som nu haft sin Garmin Fenix 5 i några månader.
– Förutom allt som man förväntar sig av en sportklocka så interagerar den till exempel med min mobil så att när jag sätter mig i bilen om mornarna ger den mig en notis huruvida det är mycket eller lite trafik till jobbet samt beräknad ankomsttid. Jag får SMS och de senaste nyhetsuppdateringarna direkt på urtavlan och lite för ofta även en påminnelse om jag suttit still för länge. Självklart eftersom jag har gjort dessa personliga val i inställningarna. När jag var i Portugal för några veckor sedan mindes den bättre än jag var jag hade parkerat bilen. Jag frestas varje dag att ha den på mig eftersom den underlättar mitt liv. Det fina är att den inte som många andra smartwatches är beroende av att mobilen är i närheten utan de flesta funktioner som till exempel GPS finns i själva klockan.

Garmin Fenix 5 finns i flera modeller och storlekar, exempelvis Fenix 5x, som är den större eller Fenix 5S, som är en nättare modell med klassisk 42mm boett. För 21-åriga Ananda Hassler, som lever ett aktivt liv med mycket sport och träning, passar den sistnämnda perfekt.
– Fenix 5S utmanar mig att stretcha mina träningsmål. Jag älskar att jag kan se min maxpuls och ha koll på hur många intensiva minuter jag tränar om dagen. Dessutom kan den föra statistik på min sömn, vilket ju är viktigt när man tränar så mycket som jag gör, säger hon.
Garmin, som är stora inte minst inom GPS-teknologi, har länge erbjudit en mängd tekniksprängda funktionsklockor specialinriktade på exempelvis golf, simning, löpning, cykling eller flyg. Fenix 5 är märkets multisportsklocka där du får allt inbyggt; förinlästa aktivitetsprofiler för alla dina sporter och aktiviteter, automatiska överföringar till Garmin Connect, appen som bland annat för statistik över din vardagsträning, samt personlig anpassning med hjälp av urtavlor. Naturligtvis finns GPS och pulsmätning vid handleden i klockan.
– Fördelen är att den har så många funktioner i sig från början, även om du också kan addera appar till den, säger Wille Schauman, och tillägger:
– Som prylnörd är Garmin Fenix 5 självklart en spännande klocka eftersom det är så mycket inbyggd teknik i den. Den synkar med din livsstil på ett okomplicerat sätt: stegräknaren är alltid igång och känner direkt av om du anstränger dig extra mycket, är det någon som ringer när du sitter på ett möte påminner den dig diskret så att du slipper ta upp mobiltelefonen för att kolla och du kan sedan styra mobilen från klockan. Den interagerar med andra Garminenheter på sätt som för tankarna till science-fiction innan du vant dig – det är verkligen teknik i framkant.

Men i djungeln av alla funktionsklockor som kommit de senaste åren, hur skiljer sig Garmin Fenix 5 från andra?
– Till skillnad från de flesta andra pulsklockor är Fenix 5 betydligt mer tålig då den exempelvis klarar hårda stötar och att vara på djupt vatten. Dessutom liknar den ett klassiskt armbandsur i sin runda design och med funktioner samt tillbehör som gör att du kan byta urtavla och armband. Det är inte bara en träningspryl, det är en klocka. Och det gillar jag, säger Wille Schauman.
Klockan är alltså smartare än vad som kanske syns vid första anblick av den stilrena designen.
– I och med att Garmin är så bra på mycket av tekniken som gör klockan unik så är den verkligen att lita på. Att jag sedan möter allt från golfproffs till poliser runt om i världen som bär Garmin bekräftar det. Man kan lita på att de verkligen håller kvalitetsmässigt och tål tuffa tag, säger Wille Schauman och summerar:
– Funktionaliteten, designen och kvaliteten i Garmin Fenix 5 är en perfekt kombination. Så söker du en klocka som kan det mesta är det här verkligen ett alternativ.
För träningstjejen Ananda Hassler, som till vardags jobbar som butikssäljare, har Garmin Fenix 5S blivit en trotjänare dygnet runt.
– Jag gillar verkligen utseendet på klockan. Eftersom jag brukar träna på morgonen innan jobbet behåller jag den gärna på resten av dagen.
Och av alla klockor Wille Schauman har hemma är det inte särskilt svårt för honom att välja längre.
– Jag vet att det låter klyschigt, men jag använder numera bara min Garmin Fenix 5 eller min Garmin S60 (Garmins dedikerade golfklocka) – både på banan och såväl till vardags som till fest och de har förändrat mitt liv.