Grekland 365 dagar om året – Citybreak

Citybreak i Grekland!

Citybreak, weekendresa, långhelg – kalla det vad du vill, men stadsturismen är en trend på framväxt, särskilt bland erfarna resenärer. Det handlar främst om besökare som vill undvika turistfällor, som inte är intresserade av stereotypa sevärdheter, utan söker en djupare kännedom om stadens kultur, om stadens faktiska livsstil, dess puls och sanna karaktär.

Grekiska städer kombinerar alla de element som lockar den kvalitetsmedvetne resenären. Varje stad i Grekland har sin alldeles egna karaktär, sin speciella atmosfär. Till och med städer som ligger väldigt nära varandra har ofta helt olika egenskaper. Var och en har sin egen historia, sina egna lokala traditioner och olika evenemang under året som alla bidrar till att skapa en spännande stadskultur.

Oväntade kombinationer

Många grekiska städer erbjuder en intressant blandning av kultur, historia och geografi som gör dem mycket lockande. De flesta kuststäder ligger i närheten av bergsbyar och besökaren kan enkelt njuta av otaliga, magiskt vackra upplevelser på en liten yta.

Aten 

Aten är Europas historiska huvudstad med en lång historia; den daterar sig tillbaka till den första bosättningen efter det att jägar- och samlarsamhället övergick till jordbruk. Under den så kallade Gyllene tidsåldern (463-429 f. Kr) – kulmen av Atens långa och fascinerande historia – erhöll staden en universell betydelse. Under åren ockuperades Aten av en mängd erövrare, som alla uppförde imponerande monument som kan ses än i dag. År 1834 blev Aten huvudstad i den moderna grekiska staden och två århundraden senare är staden en modern, attraktiv storstad med oöverträffad charm.

Foto: GNTO/Attica-Faliro-Y.Skoulas

Foto:  GNTO/Athens-Exarcheia-Y.Skoulas

Läs mer: Aten

Thessaloniki

Thessaloniki, 520 kilometernorr om Aten, är Greklands näst största stad och regionens viktigaste stad. Staden ligger nära havet (vid Thermaïkos-viken). Det är en modern storstad som fortfarande bär märken av sin stormiga historia och sin kosmopolitiska karaktär, vilket skänker den en speciell skönhet och charm. Ta en rundtur i centrala Thessaloniki och planera sedan för ett besök i omgivningarna. Om du är i  Thessaloniki, är det värt att åka till närbelägna Halkidiki.

Foto:GNTO/Thessaloniki-Aristotelous Sq.-H.Kakarouhas

Foto:GNTO/Thessaloniki-Nightlife-H.Kakarouhas

Läs mer: Thessaloniki

Volos

Mytomspunna Volos är en av de största och mest attraktiva städerna i Grekland och samtidigt en av landets viktigaste hamnstäder. Den moderna staden ligger nära den antika staden Iolkos, vid foten av Pelionberget med utsikt över Pagaseiska viken och dominerar det thessaliska landskapet Magnesia. Det här är ett av de vackraste områdena i Thessalien, i centrala Grekland (Volos ligger 320 kilometer norr om Aten och 219 kilometer söder om Thessaloniki). Det inbjudande havet kontrasterar fint mot den mytiska charmen hos berget Pelion, kentaurernas hemvist. Områdets mytologiska bakgrund fångar varje besökares fantasi – några av de mest anmärkningsvärda berättelserna i den grekiska mytologin utspelar sig i Magnesia.

Foto:GNTO/Volos-Thessaly-Y.Skoulas

Läs mer: Volos

Nafpaktos 

Nafpaktos och Galaxidi anses vara bland de mest natursköna och romantiska platserna på det grekiska fastlandet. De har också en spännande historia och ligger dessutom nära Aten. De är med andra ord perfekta för en weekendresa, en resa som kommer att stanna kvar i minnet för evigt.

Foto:GNTO/Nafpaktos-Central Greece-K.Kouzouni

Läs mer: Nafpaktos

Aráchova

Aráchova är en bergsby som ligger så vacker vid foten av berget Parnassus i Viotia, i södra Grekland. Det är den mest kosmopolitiska vinterorten i Grekland, en stor favorit hos passionerade skidåkare och kändisar, liksom hos förstagångsbesökarna som vill koppla av i ett drömlikt bergslandskap med moderna turistfaciliteter. Den fina skidorten, närheten till Aten och det betagande bergslandskapet är de främsta anledningarna att resa hit. Utöver alla bergsaktiviteter, är Aráchova också känt för sitt livliga nattliv och som atenarnas favoritskidort. Aráchova ligger 35 kilometer väster om Livadeia.

Foto:GNTO/Arachova-Central Greece-V.Vergas

Läs mer:  Arachova

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.